21

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bij de opgravingen in Elouges (Henegouwen) kwam veel meer boven dan het skelet: nog drie graven uit de negende eeuw, beenderen van dieren, regenputten en zelfs de restanten van een wielerbaan. Zoals ze het hier voorstellen klinkt het toch stilaan héél interessant. Stel je voor, vijf minuten minder opgraven en ze hadden hem niet gevonden!

22

(116 replies, posted in Bibliografie)

Inderdaad, een vermelding van pagina's en een aantal schema's had geen kwaad gekund. En waarom niet eens op tien bladzijden resumeren wat je denkt voor nieuws te hebben gevonden? Het zwakste punt in het boek is wel dat de daders blijkbaar een schimmig groepje rijkswachters zou zijn dat connecties met Bouhouche had maar waarvan we geen namen krijgen. Pak die robotfoto's nou eens gewoon vast en vergelijk.

Wat ik plausibeler vind dan vroeger is dat de Bende Van Nijvel niet altijd dezelfde doelstellingen zou hebben gehad, en dat de acties in de periode 1982-1983 (vooral individuele moorden en overvallen) en de periode 1985 (overvallen op supermarkten) van aard verschilden, omdat ook de erachter verscholen doelstellingen verschilden. In 1982-1983 ging het precies eerder om afrekeningen in (opdracht van) het milieu. Men heeft een probleem en men lost het telkens gewoon op door iemand om zeep te helpen of door een overval angst aan te jagen.

In 1985 lijkt het doel vooral moorden, misschien inderdaad om het land te destabiliseren. Daarbij worden dezelfde wapens gebruikt als bij de misdaden uit 1982-1983, zonder dat het om exact dezelfde groep daders moet gaan. Volgens deze hypothese zou je dus - erg ongenuanceerd samengevat - kunnen zeggen: in 1982-1983 moordde men in opdracht (criminelen), in 1985 wil men het land in crisis brengen (terroristen). Als je het lijstje maakt die over Guys boek verspreid liggen, dan kom je tot het volgende (onvolledige) overzicht:

De overval op wapenhandelaar Daniel Dekaise (september 1982) zou een vergelding geweest zijn voor het niet-naleven van een contract; de foltering en moord van de huisbewaarder van Auberge du Chevalier (23 december 1982) om een tas bezwarend materiaal terug te krijgen (p. 298); de vermoorde taxichauffeur (12 januari 1983) zou in het Libanese drugsmilieu betrokken zijn geweest (p. 292); de moord op het koppel Fourez-Dewit (17 september 1983) zou met een bezwarende video te maken hebben gehad, waarmee men wilde chanteren (p. 294); restauranteigenaar Van Camp, die hierover hoorde, moest er ook aan geloven (7 oktober 1983); de moord op het echtpaar Szymusik (1 december 1983) had met verbrand goud te maken, waarvoor het echtpaar geen schadevergoeding kon betalen (p. 299). De moord op Mendez (januari 1986) lijkt daar ook in te passen.

23

(13 replies, posted in Vragen)

Ik ben ervan overtuigd dat er een manier is om alsnog de daders te identificeren, of althans één van hen. Misschien ben ik naïef, maar in dat geval zou ik met plezier vernemen waarom. Misschien is de algemene invalshoek die we hanteren wel verkeerd. Veel theorieën zoeken naar links met vedachte personen en dwaalsporen, terwijl een van de grote stappen voorwaarts de voorbije jaren was dat de overvallen waarschijnlijk stopten omdat de vermoedelijke chef van de bende bij de laatste overval in 1985 zelf omkwam.

Dat laatste maakt de "Chef" ook zo "vindbaar", omdat hij geen reguliere begrafenis kan hebben gekregen of zomaar uit het bevolkingsregister geschrapt kan zijn. Hij moet verdwenen zijn, van de ene dag op de andere, en sinds zijn dood geen belastingen noch huur betaald hebben of geld van zijn rekening gehaald hebben. Sterker nog: zijn familie moet hem gemist hebben - tenzij hij die niet of nauwelijks had, maar in dat geval hebben we een nieuw puzzelstukje.

Het idee is dus simpel: neem een lijst van alle mensen die tussen pakweg 1985 en 1990 uit het bevolkingsregister verdwenen zijn. Dat zullen er veel zijn, maar we kunnen onze kennis van de chef gebruiken om te schiften. Alle vrouwen kunnen al meteen van de lijst. Iedereen jonger dan 22 en ouder dan 50 ook. Iedereen die na 1985 gezien werd kan niet de Chef zijn. Sprak de Chef Frans, Nederlands of beide?

Als we dan nog iets gerichter gaan zoeken op basis van veronderstellingen en daarbij enkel weinig gelijkende profielen schrappen (bv. mensen die al in louche zaken genoemd zijn, mensen die niet al te ver van Nijvel woonden, ...), dan moeten we toch eindigen met een vrij beknopte lijst van verdachte personen die we op basis van fotomateriaal, lichaamsbouw, ... gericht kunnen gaan vergelijken met de uitgebreide profielen die in de USA worden opgemaakt?  Of verdwijnen er jaarlijks zoveel criminelen van middelbare leeftijd in de buurt van Nijvel?

Ik sta open voor kritiek en zou het niet erg vinden om te moeten horen waarom mijn idee niet klopt. Vuur dus maar af wat jullie er van denken.