1

(123 replies, posted in Algemeen)

Actualiteitendebat n.a.v. dossier Bende Van Nijvel: woensdag 18 november 2015 // 20:00 > 22:00.

In het panel:

  • René De Witte: moderator, journalist en getuige van de laatste overval

  • David Van de Steen, overlever en auteur van Niet schieten dat is mijn papa

  • Eric Sack, gepensioneerd politieman en  toenmalig districtscommandant van de rijkswacht in Dendermonde en leiding van de Delta-cel in Dendermonde

  • Freddy Troch, ere-magistraat en gewezen onderzoeksrechter in het Bendedossier

  • Peter Callebaut, advocaat

  • Hilde Geens, journaliste, volgde het dossier van de bende van Nijvel van in de tweede helft van de jaren ’90, vooral voor het weekblad HUMO en het verdwenen internettijdschrift MaoMagazine. In 2013 verscheen haar boek Beetgenomen: zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden

  • inleiding door minister Koen Geens, minister van justitie

» www.ccdewerf.be

Insinder, excuus dat ik een kritische bedenking maakte.

Ik val misschien in herhaling, maar ik geloof niets van de theorie over de Strategie van de Spanning. De feiten van de Bende van Nijvel uit 1982 en 1983 kunnen er moeilijk mee in verband worden gebracht. En de feiten van 1985 ook niet. Het gaat dan om drie overvallen op – heel specifiek – winkels van Delhaize. Waarom niet Colruyt of GB? Waarom zou de CIA – of welke dienst ook – een enkele enseigne viseren? Het houdt geen steek. De aanvallen op Delhaize hebben met heel wat anders te maken. Meer kan ik er niet over kwijt omdat ik me nog altijd te pletter zoek naar concrete aanwijzingen over wat ik heb vernomen.

Kort samengevat: in 1985 werd Delhaize doelbewust geviseerd. De Bende van Nijvel wou terreur zaaien bij Delhaize. Het was niet de bedoeling het land in rep en roer te zetten, maar het afgrijzen hielp wel om het opzet van de opdrachtgevers te bereiken. Na Aalst was men klaar. Dat was het ultieme bloedbad. Acht doden, acht gewonden. Het kon nog erger. Nog een slachtpartij bij Delhaize en ze konden daar de boeken dicht doen.

De chantage was geslaagd. En de Bende stopte dus ook. De uitvoerders die volgens mij pure huurmoordenaars waren, verdwenen met de noorderzon. Naar het buitenland, allicht. Men zoekt maar in extreemrechtse kringen, maar ten onrechte, denk ik. De Bende van Nijvel heeft te maken met heel grof geld. En als met aan geld denkt, dan is er wel een (gedeeltelijke) link te leggen tussen de twee reeksen.

Om het even nog duidelijk te stellen: ik beweer niet dat Delhaize zelf is afgeperst, maar misschien wel aandeelhouders, bestuurders... noem het. Bij Delhaize hebben ze dus misschien ook nooit geweten wat hen overkwam.

Kleine tussenkomst als ervaringsdeskundige. Ik schreef zelf al negen boeken (Van Halewijck, Lannoo, Houtekiet, EPO) en kan het bevestigen: tenzij je kookboeken schrijft, kan je met non-fictie op de Vlaamse boekenmarkt weinig verdienen. Omgerekend naar de werktijd is het zelfs het vernoemen niet waard. Waarom dan boeken schrijven? Omdat je iets wil delen. Een ei wil kunnen leggen. Guy Bouten doet het dus allerminst om het geld, maar om zijn visie te ventileren. Ik deel zijn visie niet, maar het doet er niet toe. Goed dat er mensen zijn zoals hij.

5

(11 replies, posted in Plaatsen)

'De Ooievaar' van Jef was gelegen aan de Hopmarkt in Aalst. Dat was een heel gewoon café. Als ik me het goed herinner, kende ik hem inderdaad van 't Fabriekske. Het zou mij sterk verbazen dat hij familie was van Willy Michiels.

6

(213 replies, posted in Westland New Post)

Zou die Jean-Paul Dauphin nog leven?

7

(247 replies, posted in Westland New Post)

Wat mij opviel, is dat Lammers het had over observaties van warenhuizen die de WNP deed in ... 1983. Waarom waren toen observaties nodig? Voor de feiten van 1985 zou het kunnen rijmen, maar volgens mij niet voor 1983. Heeft hij een boodschap willen uitzenden?

8

(218 replies, posted in Getuigen)

Ik heb twee weken geleden nogal lang aan de telefoon met Joël gesproken. Volgens mij paste zijn getuigenis niet in het draaiboek. Die was voornamelijk geënt op de WNP. Zijn verhaal brengen, verplichtte de docu-makers om uit te wijden over de SHAPE, DIA, et cetera. Dan werd de reportage helemaal onoverzichtelijk en ingewikkeld. Ik denk dat er niets anders moet achter gezocht worden.

9

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Het is de Franstalige site Les Années de Plomb die blijkbaar offline is gehaald. Het is op die site dat over Joël L. het meeste was te lezen. Dat wil niet zeggen dat het ene met het andere heeft te maken.

10

(30 replies, posted in Bibliografie)

Die persoon werd beschoten aan zijn woning in Frankrijk en bracht dat in verband met de Bende. Hij gaf zijn dossier en uitleg aan Devoirs d'Enquête die er dus niets mee deed. Hij heeft ondertussen met een paar kranten gesproken. Zelf ben ik nog niet bij hem geraakt.