51

(382 replies, posted in Hypotheses)

dim wrote:

Dus ga je hierop gebaseerd toch geen etnische groep gaan viseren? Dat lijkt me niet zo fris als aanpak.

Je heb gelijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Dat is zeker waar, daar bestaat geen twijfel over. Echter als we de informatie van getuigen op deze manier in twijfel mogen trekken, zeg ik het volgende "stop maar met het onderzoek". Want waar is het onderzoek dan nog op gebaseerd.

Ik ken genoeg zaken waarbij rechercheurs het verhaal van een getuige/slachtoffer in twijfel hadden getrokken. Later bleek toen de dader via een andere weg werd gepakt, dat de getuige dus toch gelijk had. En als men beter had geluisterd, was het mogelijk geweest om de dader veel eerder te pakken. Nogmaals zaken zijn niet altijd zo zwart/wit of criminlogisch wetenschappelijk.

52

(3 replies, posted in Onderzoekspistes)

Bij diverse feiten is er een duidelijke indicatie dat er dader(s) betrokken zijn met een Noord-Afrikaanse (NA) achtergrond. Men kan hier gericht onderzoek naar doen. Zowel tactisch als forensisch. Wij kunnen dat helaas niet doen. Dat is echt iets wat het opsporingsteam moet doen.

  • Een lijst van alle bekende NA gedetineerden, ongeacht wat voor misdrijf. Er zijn er genoeg die namelijk heel klein beginnen.

  • Een lijst van alle bekenden NA verdachten die nooit veroordeelt zijn geweest.

  • NA-informanten.

Daarna vergelijken of er verband kan worden gelegd:

  • Gelegenheid (alibi), na zoveel jaar wordt dat wel lastig.

  • DNA

  • Mogelijk vingerafdrukken.

Maar ook zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar schietclubs met NA-leden. Wat een tegenstelling is als het het gaat om het extreem rechtse scenario is het feit dat er NA bendeleden betrokken zijn.

In Nederland is één van de hoofdregels bij de lidmaatschap van (voormalig) extreem rechtse partijen dat men niet van buitenlandse komaf mag zijn of een relatie met een buitenlandse partner heeft. Dus dat zet wel tot nadenken. Het is niet logisch aan de ene kant heb je nationalitische gevoelens en dat is de drijfveer van de terreur tegen de staat, maar je gaat deze terreur samen uitvoeren met mensen die niet een Belgische origine hebben. Klinkt zeer eigenaardig en tegenstrijdig moet ik zeggen. Bij wijze van spreke Vlaams Belang zou dan ook leden of sympathisanten met een NA-achtergrond mogelijk hebben. Dat klinkt heel eigenaardig en onrealistisch.

53

(382 replies, posted in Hypotheses)

In principe zou dat via de burgerpartij kunnen worden geeist. Ik betwijfel of er een gedegen DNA-onderzoek is geweest. Ook vanwege het feit dat er zeer waarschijnlijk Noord Afrikanen betrokken waren, lijkt het me wel een optie om de bekende Noord Afrikaanse criminelen waar geen DNA profiel van is, te verplichten mee te werken aan het DNA onderzoek.

Wie heeft er contacten met de burgerpartij?

Een ander punt over die wapen magazines? Waren die verkrijgbaar bij de gewone algemene tijdschriften/boekhandels winkels e.d. Of moest je hiervoor naar een wapen winkel, die dit specifiek verkocht. Of andere speciaal zaken. Is het mogelijk dat je hiervoor een abonnement kon nemen? In dat geval wanneer de dader een abonnement heeft gehad, dan moet de uitgever een abonnee lijst hebben gehad met de namen. Kijk dat kan interessant zijn.

Voor de rest wat betreft bepaalde kogelriemen die men geimproviseerd in elkaar zou hebben gezet. Wellicht was het voor toen interessant om de winkels die leder materiaal verkopen te benaderen. Maar ook vakmensen die ervaring hebben met het ambachtelijk in elkaar zetten van die riemen e.d., wat kunnen zij erover vertellen. Wat zegt het over de dader. Hoe heeft die het precies in elkaar gezet.

Zijn er uberhaupt vingerafdrukken bekend?

Wat ik nog niet heb gehoord is of men bijvoorbeeld de DNA profielen bij buitenlandse forensische laboratoria zou hebben aangemeld om vooralsnog in hun databank een controle uit te voeren.

Met andere woorden er zijn nog tal van scenario's mogelijk om het DNA materiaal wat zeer waarschijnlijk van de daders is beter te benutten voor een meer gerichter onderzoek. Waarbij ook betere bevoegdheden van toepassing zijn.

54

(382 replies, posted in Hypotheses)

speurneus wrote:

Ik ben blij met je constructieve bijdrage zeker ook omdat je iemand met kennis van dit soort zaken bent als je theorie gesteund word door een specialist dan heeft het meer waarde.

speurneus, bedankt voor je reactie. Ik waardeer dat je je mening hier geeft en ook daaraan vast houdt met goede argumenten. Ik heb met gemak zoveel punten kunnen traceren die wijze op onprofessioneel gedrag, dat ik me afvraag waarom er toch mensen zo vol zijn van de bende. Maar goed dat is wellicht een andere discussie. Ik denk dat het wel mogelijk is om een boek te schrijven wat men allemaal nog had kunnen onderzoeken. Het blijft dan een open vraag of men dat ook heeft gedaan.

55

(382 replies, posted in Hypotheses)

speurneus wrote:

Karel, u bent dus werkzaam geweest voor overheidsdiensten? U hoeft natuurlijk niet bekend te maken. Voor welke diensten precies? Maar u heeft ervaring zoals ik lees. Acht u het in uw opinie dus ook mogelijk dat het gewone criminelen waren die steeds verder gingen? Mag ik misschien ook weten of u de zaak al langer volgt iemand met ervaring in deze wereld neem ik zeer serieus en het kan een frisse blik werpen op de zaak.

Speurneus, ik ben inderdaad voor de overheid actief geweest in de opsporing. Het betreft hierbij de forensische opsporing. Daarnaast ben ik ook onderzoeker geweest op digitaal forensisch en ook tactisch gebied voor een onderzoeksbureau. Ik heb behoorlijk veel kennis van de verschillende opsporingsmethoden en technieken.

Jazeker, ik denk dat de kans behoorlijk aanwezig is dat het gewone criminelen betreft die zich verder hebben ontwikkeld met het plegen van ernstige strafbare feiten. Waarbij men zich steeds heeft proberen te overtreffen. Voor de rest hebben ze totaal geen vrees voor de politie. Ik volg deze zaak al meer dan 10 jaar en ben redelijk teleurgesteld in de politie en justitie. Een voorbeeld, men heeft de laatste profiler totaal niet serieus genomen. Wat naar mijn idee een gemiste kans is. Wat betreft sporenonderzoek, zie onderstaande. Ik noem hierbij een voorbeeld.

Voor de rest als er inderdaad DNA-materiaal is aangetroffen op de sigarettenpeuk (taxi moord), waarom wordt er geen serieus onderzoek gedaan onder de (deel) bevolking. Het is tegenwoordig mogelijk om zelfs het ras te herleiden en informatie voor een deel van het signalement. Op lange termijn wordt door wetenschappers beweert kan men nog meer informatie herleiden over het signalement. In Nederland heeft men een moord opgelost door onder een deel van de bevolking in de buurt van de plaats delict aan een DNA test te onderwerpen. In Engeland en Duitsland geldt precies hetzelfde. Dus voor mij is het onbegrijpelijk dat men niet bijvoorbeeld onder de criminelen die vast hebben gezeten voor vermogensdelicten in de betreffende periode een DNA-onderzoek instelt. Het is zelfs ook mogelijk als een familielid van de dader bekend is, om via die familielid de dader te traceren (die niet bekend is). Op basis van een gedeeltelijke onvereenkomst in het DNA profiel.

Voor het tactisch onderzoek, zie hieronder een aspect:

De gestolen goederen traceren via opkopers is het helaas nu wel te laat voor, die goederen zijn mogelijk al door verkocht. Er bestaat een kans dat een deel voor persoonlijk gebruik is ontvreemd. Maar dat een deel via opkopers is verkocht. Denk hierbij ook aan de onderdelen uit verschillende vluchtauto's. Bij diverse autohandelaren e.d. kan het mogelijk zijn aangeboden. Dit is ook door de profiler aangegeven en ik sluit me hierbij zeker aan. Ze noemt hierbij nog meer opties. Alleen het is zo lang geleden, dat de kans dat je hier een spoor fysiek van de goederen gaat aantreffen gering is. Het enige is dat men nog wel in het milieu van handelaren van auto onderdelen kan duiken. Wie weet is er toch iemand die wil praten, als die tenminste nog leeft. Hiervoor kan men als eerste de nog levende informanten benaderen, wie weet is er toch nog informatie beschikbaar.  Het valt niet uit te sluiten, als het niet is geprobeerd. Een bijzondere hoge beloning kan mogelijk wonderen doen.

Belangrijk is om de delicten eerst los van elkaar te bestuderen en daarna de samenhang te onderzoeken. Zijn het de sporen op de kogels, signalementen, modus operandi waardoor je een verband kan leggen tussen delict 1, 2, 3 etc. Een voorbeeld van een complot theorie werd geopperd dat er mogelijk geen bende van Nijvel is. En dat de wapens slechts zijn "verhuurd" aan criminele groep A. Deze levert de wapens dan weer in. En de wapens worden later weer verhuurd aan een andere criminele groep B etc. Wanneer je kan aantonen dat er een verband kan worden gelegd op basis van andere feiten, zoals een overeenkomst in specifieke signalementgegevens, modus operandi elementen welke niet in de publiciteit destijds zijn geweest, andere technische sporen etc. dan kan deze theorie mogelijk nog verder worden ontkracht. Persoonlijk geloof ik overigens niet in deze theorie. Wat in het water werd aangetroffen waren niet alleen de wapens.

Een ander punt, de kogelriemen zouden op een ambachtelijke manier zijn samengesteld. Dat zegt iets over de daders. Net als de vluchtautos waar aan was gesleuteld. Onderstaande getuigt ook niet echt van een bepaalde mate van professionaliteit: "Twee mannen, elk gewapend met een revolver met lange loop, gaan onder bedreiging van hun wapens, over tot de diefstal van een grijze metaalkleurige Austin Allegro. Ze verplichten de bestuurder op de grond te gaan liggen en de sleutels van de wagen af te geven. De daders rijden weg met het voertuig in de richting van Watermael-Bosvoorde. De gestolen wagen verkeerde in slechte en verouderde staat en de benzinetank was praktisch leeg."

Onderstaande is ook niet professioneel: "Zaterdag 14 augustus 1982 om 03u25 , Maubeuge, place des Nations nr 44, Nord 59 – Frankrijk. De tweede dader, zonder gekende persoonsbeschrijving, forceert de glazen toegangsdeur en dringt via deze weg de winkel binnen. Ook al zijn er geen bewoners ter plaatse, toch wordt de telefoondraad door de daders afgerukt.  "

Een van de daders droeg een bril. Mogelijk kan het een dood spoor zijn. Als het bijvoorbeeld onderdeel van een vermomming is. Maar je zou moeten onderzoeken of er mogelijk brillen winkels zijn, optromisten die deze verdachte herkennen » Robotofoto's Of het spoor na zo veel jaar nog een kans heeft is twijfelachtig.

Donderdag 30 september 1982 omstreeks 10u50 te Waver, Brusselsesteenweg en te Hoeilaart, Albert Biesmanslaan, voor het kruispunt met de Koldamstraat: "Dader 3: Man tussen de  20 en de 25 jaar  – zwartkleurig gekruld haar tot in de nekstreek  – vreemd type: vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst."

Moord op Jacques Van Camp en diefstal van Volkswagen Golf in het restaurant Les Trois Canards: "Het komt tot een handgemeen tussen de dader en een andere dader in een onbekende taal, waarop de daders de vlucht nemen." Dit lijkt me verre van professioneel.

Met bovenstaande twee punten, is er een kans dat er o.a.  Noord Afrikaanse daders betrokken zijn. Wat zegt bijvoorbeeld het DNA-spoor over het ras van de dader bij de taxi-moord. Zou het niet interessant zijn om de bekende criminelen met een Noord Afrikaanse achtergrond in die periode aan een onderzoek te onderwerpen.

"Op 1 december 1983 in de loop van de avond bevindt de familie Szymusik zich thuis. Hun twee dochters bevinden zich in hun kamer op de eerste verdieping.  Minimum drie mannen stappen op de plaats van de feiten uit een zwarte Golf en betreden er de juwelierszaak van Jean Szymusik." Ook niet professioneel te noemen, met de juiste voorbereiding, zoals observatie e.d. had men kunnen vaststellen dat er 2 dochters ook woonachtig waren. Dit zijn dus later zogenaamde hoor getuigen geweest.

En zo kan ik eigenlijk nog wel door gaan, om de profesionaliteit verder te ontkrachten. Ook het idee dat de geheime dienst ze zou hebben ingehuurd, gaat me ook te ver. Zou de geheime dienst ze een auto laten stelen met de risicovolle car jacking methode, waarbij men de getuige ook in leven laat. Ik betwijfel het. Maar nog wat helemaal te betwijfelen valt is dat men bij een wapenhandelaar wapen(s) steelt. Normaal gesproken worden wapens dan beschikbaar gesteld door de geheime dienst. Voorbeeld: in India in Bombay waren de terroristen die daar behoorlijk hebben huisgehouden voorzien van moderne wapens, beschikbaar gesteld door de Pakistaanse geheime dienst ISI.

Zijn de magazines die men terug vond op vingerafdrukken onderzocht, maar ook de verdere herkomst. Een onderzoek naar de verkooppunten, om de kopers te traceren (abonneehouders).

56

(382 replies, posted in Hypotheses)

Ik heb de discussie m.b.t. speurneus een poosje gevolgd. En ik met mijn voormalige brede opsporingsachtergrond moet toegeven dat hij best eens gelijk kan hebben. De zaken zijn niet altijd zo zwart wit als men denkt. Een heel simpel voorbeeld bij een opium organisatie werd door allerlei politici en deskundigen gesproken over een geweldige goed gestructureerde organisatie in verdovende middelen op voorhand. Echter diverse bekende uit het criminele milieu hebben later aangegeven dat de organisatie heel plat was opgezet. Helemaal niet zo spectaculair dus als het van buitenaf leek.

Daarnaast ben ik inmiddels ook van mening, zonder dat een andere theorie niet kan worden uitgesloten, dat het om criminelen gaat die zich verder op de ladder van kwaad tot erger hebben opgewerkt. Het is bekend dat er genoeg criminelen sympathie hebben voor extreem rechts. Kijk ook eens naar die moord in Griekenland door een lid van Gouden dageraad. In Nederland was CP 86 een rechtse organisatie die door de rechter uiteindelijk verboden werd. Het was daar gewoon een criminele bende. In principe kan je achter alles wel wat zoeken. Hoe ernstig de zaak ook is, het meest belachelijke is de theorie dat er later lijken in de supermarkt zouden zijn neergelegd. Maar ook het lokken naar een bepaalde plaats en daar te elimineren om een ander motief te maskeren is eigenaardig te noemen.

Een prof zorgt wel dat het lijk dan bij wijze van spreken in beton wordt gegoten, met andere woorden niet meer wordt gevonden. Ik ben het ermee eens dat de kans dat het forum op een 11 september WTC complot site begint te lijken dan alleen maar toeneemt. Veel mensen hebben daarnaast niet voldoende of helemaal geen ervaring wat betreft opsporing, dus met regelmaat lees ik wel dingen waar ik totaal me over verbaas. Meedenken is natuurlijk altijd goed. Ik ben redelijk enthousiast dat speurneus en diverse andere voor hun mening durven uit te komen, welke los staat van het complot doom scenario. Op die manier kan je namelijk wat beginnen vanuit een opbouwende optiek.

Helaas ben ik bang dat het niet zal leiden tot een directe identificatie, want daar gaat het uiteindelijk om. Vergeet niet dat de laatste profiler, een specialist, ook aangaf dat het om gewone criminelen zou gaan. Ze heeft niet voor niets de pers opgezocht, haar bevindingen werden te niet gedaan. Ook zij gaf aan dat de gedemonteerde auto onderdelen mogelijk zijn doorverkocht in de zwart handel. Wees er ook mee bekend dat meer dan voldoende criminelen niet oud worden, zolang ze in de onderwereld actief zijn.