21

(17 replies, posted in Andere Personen)

Kriminele informatie had aandeel in arrestatie morfinesmokkel

De gerechtelijke politie van Brussel weet nu zeker dat de morfine, die aangetroffen werd bij de vorige week te St.-Agatha-Berchem aangehouden garagist, A.D. uit Elsene, uit Zaïre afkomstig is. De man is het verdovend spul daar zelf gaan halen.

Toch blijft men er van uitgaan dat A.D. slechts een kleine schakel is van de grote morfinetrafieklijn Zaïre-België. In Zaïre houdt zich overigens een zekere S. schuil. Die wordt als een kopstuk van de morfinesmokkel beschouwd. A.D. reed trouwens met de wagen van S. toen hij werd aangehouden.

Thans wordt ook vernomen dat de Kriminele Informatie een groot aandeel heeft gehad in de arrestatie van de 37-jarige A.D. Reeds geruime tijd werd de handel en de wandel van deze kerel door het BKI in het oog gehouden. Vooral omdat men wist dat hij eind vorig jaar een ganse maand in voorarrest zat naar aanleiding van de aanslag op majoor (thans lt.-kolonel) Herman Vernaillen.

In zijn garage te Elsene werd toen een Mazda 'uitgeleend' en het is met die wagen dat de daders eind oktober naar Hekelgem zijn gereden om er de rijkswachtofficier en zijn vrouw onder vuur te nemen. Bij gebrek aan bewijzen van medeplichtigheid werd A.D. vrijgelaten en de speurders waren er inderdaad van overtuigd dat hij geen uitstaans had met de te Hekelgem gepleegde feiten.

Eigenaardig toch wel, zo verklaarde ons maandag een ervaren politieman, dat er omtrent de zaak-Vernaillen helemaal niets aan het licht komt.

AIR ZAIRE
Wellicht zal de ondervraging van de te Vorst opgesloten A.D. de speurders in de zaak-Vernaillen niet veel verder helpen. Toch sluit men geen enkele mogelijkheid uit.

Het blijft ten andere vreemd dat de Mazda - die bij A.D. door een Syriër werd achtergelaten - achteraf door een onbekende werd gestolen voor de gebouwen van Air Zaïre aan de Louizalaan te Brussel en dat nu diezelfde garagist betrokken is bij een morfinezwendel uit Zaïre.

In elk geval: bij de politie heerst grote voldoening omdat de Kriminele Informatie een zaak heeft aangebracht die naar alle waarschijnlijkheid nog een staartje zal krijgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Mei 1982

22

(17 replies, posted in Andere Personen)

(vervolg van vorige post)

(...) De man die in gerechtelijke kringen als een fantaisist en een geslepen kerel wordt beschouwd, zal wel niemand voor het hoofd stoten; zeker niet als hij aan de tand wordt gevoeld i.v.m. de 'zaak-Vernaillen'.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 mei 1982

23

(17 replies, posted in Andere Personen)

Duizend morfine-ampullen ontdekt in garage te Jette

De Brusselse gerechtelijke politie heeft na lang speurwerk een man gearresteerd omdat men in zijn garage te Jette zo'n 1.000 tal morfine-ampullen had gevonden. Als men weet dat een ampulle circa 1.500 fr. kost kan men zich inbeelden dat de politie inderdaad een grote vangst heeft gedaan.

De garagist zelf, die geen onbekende is voor de politie, werd aangehouden in de GB te Sint-Agatha-Berchem. De gerechtelijke politie van Brussel weigerde gisterennamiddag elke commentaar omdat het onderzoek nog voortduurt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 mei 1982

Garagist uit Vorst in cel na aanslag op Vernaillen

In echte westernstijl werd op de parking van de GB te St.-Agatha-Berchem een garagist uit Vorst aangehouden, die 1400 morfine-ampullen aan de man wilde brengen. Pas had de garagist zijn zware Mercedes tot stilstand gebracht, of hij werd omringd door gewapende leden van de groep anti-banditisme van de gerechtelijke politie, aangevoerd door commissaris Frans Reyniers.

De morfine was waarschijnlijk bestemd voor toxicomannen uit het Brusselse. Er werden 800 ampullen van 20 milligram, die 3.000 fr. het stuk kosten, en 600 ampullen van 1.500 fr. het stuk in beslag genomen. Alles samen voor circa 3,3 miljoen fr.

De Mercedes hoort niet aan de garagist toe. Wel aan S., een Zaïrees die naar verluidt een van de kopstukken is van de handel in morfine. Met man en macht wordt nu naar deze 52-jarige Zaïrees gezocht, die wellicht in Afrika verblijft. De garagist ging immers zelf met het vliegtuig de morfine in Zaïre ophalen.

De vangst van de grote hoeveelheid morfine en de aanhouding van de garagist uit Elsene werd mogelijk dankzij een gecoördineerde actie van de gerechtelijke politie van Brussel en andere politiediensten.

Gisteren werd in gerechtelijke kringen opgemerkt dat de garagist minstens vier jaar gevangenisstraf riskeert. Gebleken is immers dat hij niet alleen koerier was, maar ook trafikant. Iemand met een 'groot dossier', die als beroep maatschappijdirecteur op zijn identiteitskaart had staan, en als woonplaats Vorst.

MAZDA
Gelet op de geheimdoenerij van de politie, is het logisch te veronderstellen dat de aangehouden trafikant in meer dan gewone mate de onderzoekers intrigeert. De gearresteerde is inderdaad geen onbekende voor het gerecht. Het gaat immers om A.D., geboren 20 november 1944 te Elsene, waar hij ondermeer een garage uitbaat.

Op het eerste gezicht niets bijzonder, maar de zaken krijgen heel wat dimensie als men weet dat het bij A.D. is dat de Mazda werd gestolen waarmee de daders eind oktober van vorig jaar naar Hekelgem reden om rijkswachtmajoor Vernaillen (nu lt.-kolonel) en zijn echtgenote onder vuur te nemen.

De garagist werd achteraf aangehouden en hij heeft een ganse maand in de gevangenis gezeten. Bij gebrek aan bewijzen van medeplichtigheid in de aanslag, heeft men A.D. moeten vrijlaten.

FANTAISIST
De 'zaak-Vernaillen' is al maanden lang gespreksstof op hoog niveau, maar meer dan zes maanden na de schietpartij te Hekelgem, is deze misdaad nog niet opgehelderd. Bij de speurders is overigens geen gebaar van welwillendheid. "We zeggen niets daaromtrent. Er is overigens niets te zeggen", luidde gisteren de commentaar van een politieman.

Het duurt dus nog we leen tijdje vooraleer zal geweten zijn wat de thans, voor drugstrafiek aangehouden garagist allemaal heeft verteld. Daarbij is het erg onwaarschijnlijk dat hij iets aan het klokzeel zal hangen. De ma

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 mei 1982

24

(5 replies, posted in Wapenhandel)

Ben, in de tweede post van dit topic heb je twee artikels gedeeld. Ik zie alleen niet wat het tweede artikel met Schoep (of het eerste artikel) te maken heeft? Het is wel interessant omdat er in het artikel sprake is van Serge Leenders, uit de entourage van Beijer.

25

(44 replies, posted in Westland New Post)

Ik vermoed dat dit document uit het topic DNA-onderzoek de bron is.

26

(10 replies, posted in Onderzoekspistes)

Tiens wrote:

Het ging erom wat Gérard Lafaurie vertelde aan zijn runner - wiens naam nog niet eerder vermeld werd, maar hij is later commissaris geworden in een politiebureau in Oost-Vlaanderen - en wat daardoor Bouhouche en Beijer in diskrediet kon brengen.

Of heb je hem vorig jaar zelf al vermeld in het topic van Beijer?

27

(12 replies, posted in Westland New Post)

Ben wrote:

Hij kende Kapllan Murat zeer goed. Toen men Bouhouche uit de gevangenis wou bevrijden, hebben ze beroep gedaan op Maurice Lammers om een auto te bezorgen. Voor 10.000 frank (250 euro) heeft Maurice Lammers een VW Passat en de nodige sleutels geleverd.

De VW Passat werd volgens het boek van Paul Ponsaers gestolen op de openbare weg in Watermaal-Bosvoorde. In de nota's van de BOB van Waver staat dan weer het volgende te lezen (vrij vertaald):

De auto Passat werd voor onderhoud binnengebracht bij d'Ieteren Waterloo. Mevrouw Bouhouche beweert dat het Weykamp is die hem gestolen heeft; Weykamp beweert dat het Maurice Lammers is die hem gestolen heeft. Had één van deze twee personen een handlanger bij d'Ieteren Waterloo om de originele sleutel te bemachtigen?

Is "d'Ieteren Waterloo" dezelfde garage als de "VAG-concessionaris in Waterloo" waar de eigenares van de VW Golf Rabbit uit Plancenoit haar auto kocht, die niet veel daarna meteen gestolen werd door de bende? En dan is er nog de VW Golf van Van Camp, waar een gekopieerde nummerplaat op geplaatst werd die verwees naar een klant van diezelfde VAG-concessionaris in Waterloo.

28

(34 replies, posted in Bewijsstukken)

Volgens Beijer zijn eigen boek kreeg hij van Bouhouche de sleutels van een box die Bouhouche voor persoonlijke doeleinden gebruikte. Daar mocht hij kiezen wat hij wilde. Hij koos twee GP's, bezorgde ze aan René Chang die ze demonteerde en onderdelen van het ene wapen begint te vervangen door onderdelen van het andere wapen. Nadien bezorgt hij het nieuw samengesteld wapen aan Quittner, die het in een doos bolognaisesaus steekt (in afwachting van de dag waarop het ontsnappingsplan zal uitgevoerd worden). Dat zal ze inderdaad niet zelf bedacht hebben, maar zal een ideetje van haar man geweest zijn. Het is niet duidelijk wanneer dit zich afspeelt, maar in zijn boek vermeldt Beijer deze anekdote samen met het stelen van de VW Passat door Weykamp/Lammers die ook bij de ontsnappingspoging moet gebruikt worden. Die auto werd in december 1986 gestolen.

(Bouhouche zegt in een interview, te lezen in het boek De Bende-tapes, dan weer dat de VW Passat en het wapen in de saus elk voor een andere ontsnappingspoging dienden.)

Om welke box gaat het hier precies? Geen idee. In de versie van Quittner kwam het wapen van Beijer, en haalde hij het uit box Martine of Louise. Die zouden uiteindelijk in november 1987 ontdekt worden. De VW Passat zou teruggevonden worden in Parking des Marchés, in een box van Beijer.

Beijer ontkent in zijn boek dat hij de speurders op het spoor van het wapen bracht. (Maar in het verslag van de Bendecommissie staat dit wel zo te lezen.) Volgens Beijer was het Quittner die spontaan tot bekentenissen overging. Wel geeft hij toe dat hij het hele ontsnappingsplan een dom idee vond. Hij bedacht naar eigen zeggen het ene vertragingsmanoeuvre na het andere, de gekste dingen om het plan uit te stellen, zoals doen alsof hij zijn been had gebroken (hij liet hiervoor een gipsverband zetten door een dokter). Het kwam hem dus goed uit dat het wapen gevonden werd. En hij was ook heel toevallig in het buitenland toen het wapen gevonden werd en de bom barstte. Is het dan raar om te denken dat hij zelf de speurders tipte? Misschien in ruil voor wat medewerking van de speurders in de dossiers die in die periode specifiek tegen hem liepen?

Dat het wapen nadien een poos als een Bende-wapen geïdentificeerd werd en nadien weer niet meer, was volgens mij niet de bedoeling en niet iets dat Beijer op voorhand had kunnen voorspellen.

29

(68 replies, posted in Bende Haemers)

patrick111 wrote:

Verder staat dan weer dat Van Camp zich "nogal vreemd" gedroeg toen hij in maart 1983 te horen kreeg dat zijn auto mogelijk opnieuw was gestolen.

(...) Volgens hetzelfde artikel: toen Van Camp van politieagenten te horen kreeg dat Murat achter de diefstal zat, werd hij 'verdacht zenuwachtig'.

Nog een kleine aanvulling: in de nota's van de BOB van Waver staat te lezen dat 'het leek alsof Van Camp de "diefstal" van zijn Porsche wilde toedekken'. (Merk op: de speurders zetten het woord "diefstal" tussen haakjes. Insinueren ze hier dat de diefstal eigenlijk opgezet spel was?)

30

(68 replies, posted in Bende Haemers)

Xenophon wrote:

De nummerplaat van Mej. Van Camp werd intussen op een Porsche in de streek van Parijs aangetroffen.

Heeft iemand hier meer info over?

Het is niet makkelijk om de exacte gebeurtenissen te achterhalen, want veel bronnen spreken elkaar tegen en lijken de (verwarrende) feiten door elkaar te halen. Er zijn drie grote gebeurtenissen rond de Porsche van Van Camp:

1) In Parijs vindt men een in Brussel gestolen Porsche terug, met daarop de nummerplaat (BEL 310) van de Porsche van Van Camp.

Sommige bronnen spreken van de auto van de echtgenote van Van Camp. Dat verklaart mogelijk ook waarom er in jouw quote sprake is van "Mej. Van Camp". Mogelijk stond de auto dus ingeschreven op naam van Van Camps echtgenote.

Het gaat hier dus niet om de auto, maar wel om de nummerplaat van Van Camp. Volgens het artikel 'De vrienden van Patrick Haemers' (te lezen op deze site) werd de gestolen auto met daarop de nummerplaat van Van Camp op 25 april 1983 teruggevonden in Parijs.

In het verslag van Bendecommissie II staat te lezen dat een kopie van de nummerplaat van Van Camp bevestigd was op een Porsche die in 1982 te Parijs werd verkocht. Bouten spreekt van 25 april 1982.

2) De diefstal van de Porsche van Van Camp in Sint-Lambrechts-Woluwe en vrijwel meteen daarna de vondst van diezelfde auto.

Volgens een Humo-interview uit 2004 met de dochter Van Camp vond dit feit plaats in januari 1983. De auto werd gestolen, waarna de daders enkele uren Brussel doorkruist hebben en de auto achtergelaten hebben op een paar honderd meter van de plek waar hij tevoren geparkeerd stond. Er werd haar door de speurders verteld dat de daders uit de clan-De Staerke kwamen. De interviewster, Hilde Geens, merkt op dat Kapllan Murat deze diefstal bekend heeft. Voor zover ik weet werd Murat nooit tot de bende-De Staerke gerekend. Wel was hij een misdaadkompaan van Daniel Van Cutsem en werkte hij samen met garagisten als Maurice Lammers en Alain Weykamp. Dus ofwel bedoelt de dochter iemand anders ofwel vergist ze zich. Mogelijk verwart ze het feit dat Philippe De Staerke (samen met Mohammed El Bourajradji) verdacht werd van de moord op haar vader met de diefstal van de Porsche. Ook haar beschrijving van de diefstal lijkt niet helemaal correct te zijn.

Volgens Ponsaers & Dupont werd de auto enkele maanden voor de moord op Van Camp gestolen voor zijn woning in Sint-Lambrechts-Woluwe. In zijn boek Loden Jaren neemt Ponsaers dan weer grotendeels het hierboven beschreven Humo-interview over en plaatst hij Murat - vermoedelijk om het verhaal te doen kloppen - zonder verpinken in de entourage van Philippe De Staerke.

Volgens de voorgaande post van C.P. werd de auto in Sint-Lambrechts-Woluwe gestolen en pas na een paar dagen in Molenbeek teruggevonden, mét de gestolen nummerplaten van een in Molenbeek gestolen Golf in de auto. Hij plaatst dit feit in maart 1983. Anderlecht en buurgemeente Molenbeek waren in die dagen de thuisbasis van Murat en Van Cutsem, dus dat zou me niet verbazen.

Bouten schrijft dat Murat eind maart 1983 geïdentificeerd werd als de dief van de in Sint-Lambrechts-Woluwe gestolen Porsche van Van Camp.

Volgens het verslag van Bendecommissie II werd de auto (vermoedelijk) in 1981 (!) gestolen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een jaar vóór feit#1 dus. Ik begrijp niet waarom men over 'vermoedelijk' spreekt in het verslag. Van Camp heeft toch aangifte gedaan en de auto is ook meteen teruggevonden; waarom dan twijfel over de datum? Ook leuk om te lezen:

"Nader onderzoek naar de omstandigheden waaronder de Porsche in 1981 was ontvreemd, werd door de verbalisanten wel aanbevolen, maar werd, volgens de stukken, niet daadwerkelijk verricht. In december 1983 werd er alleen de aandacht op gevestigd dat een zeer beruchte Brusselse overvaller wel eens betrokken kon zijn (geweest) bij die diefstal."

Verder staat dan weer dat Van Camp zich "nogal vreemd" gedroeg toen hij in maart 1983 te horen kreeg dat zijn auto mogelijk opnieuw was gestolen. Dus volgens het verslag werd zijn auto gestolen in 'vermoedelijk' 1981 en in maart 1983 'mogelijk nog eens'? Zeer verwarrend verwoord.

Ook het artikel 'De vrienden van Patrick Haemers' plaatst de diefstal vóór het incident met de gekopieerde nummerplaat. Volgens het artikel werd de auto van Van Camp gestolen in maart 1983, en vond het incident met de gekopieerde nummerplaat in Parijs een maand later, in april 1983, plaats. Volgens hetzelfde artikel: toen Van Camp van politieagenten te horen kreeg dat Murat achter de diefstal zat, werd hij 'verdacht zenuwachtig'.

Murat bekende de diefstal van de Porsche in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar ontkende Van Camp te kennen, staat dan weer te lezen in het boek "L'enquête Criminelle Sur Les Tueurs du Brabant". Met als bron voor die stelling een pv van de BOB van Waver uit maart 1985.

3) De moord op Jacques Van Camp, waarbij de VW Golf van zijn dochter gestolen wordt.

Ze kwamen voor de Porsche, maar moesten zich tevreden stellen met de VW Golf van dochter Van Camp. Volgens de dochter van Van Camp in het Humo-interview had zij van haar ouders de sleutels van de Porsche gekregen omdat haar ouders van plan waren om de dag na de overval op vakantie te vertrekken met de Golf. Van Camp had dus op het moment van de overval enkel de sleutels van de Golf op zak. De sleutels van de Porsche had zijn dochter ergens op de bovenverdieping gelegd, waar de daders niet geweest zijn.

In het boek "Les grands dossiers criminels en Belgique" van René Haquin en Pierre Stéphany wordt dat vakantieverhaal anders verteld. Daar is de Porsche tijdens de overval zelfs niet aanwezig aan het restaurant, maar bevindt de auto zich op dat moment aan de woning van Van Camp in Sint-Lambrechts-Woluwe, om er een dag later mee op vakantie te kunnen vertrekken.

Dat lijkt onwaarschijnlijk omdat onder meer in het verslag van de Bendecommissie te lezen staat dat de banden van de andere auto's op de parking werden stukgeschoten. Waaronder de band van de Porsche. Het zou bovendien ook zeer raar geweest zijn van de daders om voor een auto te komen die er niet was.