31

(1,153 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Feit: De afstand tussen de Colruyt van Nijvel en de Diable Amoureux waar de gangsters hun wagens tot stilstand hebben gebracht is exact 6,68 km.

Dat is in uw ogen een "feit" maar het is niet juist. De afstand die de Mercedes van Fourez moet afgelegd hebben vanaf het moment dat hij vertrok aan het DATS-station tot aan de Diable Amoureux bedraagt 9.2km, rekening houdend met lengte van het Colruyt-pand en de bochten die de weg maakt wanneer hij de RO kruist en in de veronderstelling dat er niet te veel gewijzigd is aan de weg sinds de feiten. Met 6,68km kom ik enkel tot aan een rotonde voor de RO (die rotonde zal wel niet bestaan hebben in '83).

32

(1,153 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Iemand suggesties?

Ponsaers & Dupont.

Niet Simpel wrote:

Ik ga er wel vanuit dat de "Feiten" vermeld op deze site juist zijn.

Tja.

noorderling wrote:

Het is niet voordehandliggend om te denken dat de kaart en de code ineens een hoofdrol gaan spelen op zo'n moment. Het is bovendien ook niet belangrijk, tenzij je er iets mee aan wil tonen, maar die informatie ontbreekt.

Het is belangrijk om een beeld te vormen van wat er zich precies heeft afgespeeld.

33

(1,153 replies, posted in 1983)

Ik denk dat nadat een kogel door een kaak en in een oog schiet niet veel meer te weten gaat komen.

34

(1,153 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Vooraleer zijn benzinetank te openen zou Jacques Fourez aan een natuurlijke behoefte hebben willen voldoen en zou hij zich enkele stappen verwijderd hebben. Ook denkt men dat de zakenman een of twee individuen moet gezien hebben en dat zij direct het vuur op hem hebben geopend. Hij werd neergekogeld met een projectiel van 7.65 dat zijn hoofd binnendrong. Jacques Fourez werd daarna afgemaakt met twee andere kogels door het hoofd.

Werd er überhaupt wel getankt? Hoeveel liter brandstof bevatte de tank wanneer de auto werd terug gevonden aan de Diable Amoureux?

Of er getankt werd? Bij nadere beschouwing is dat eigenlijk drijfzand. Men kan verschillende versies lezen over de dop die er nog moet opgevezen worden, anderzijds er nog niet afgehaald werd. Ook over de kredietkaart die soms nog in de lezer stak, soms in zijn binnenzak werd teruggevonden. Indien hij getankt had zou men het precieze tijdstip weten en de hoeveelheid.

Het enige tijdstip dat ik tegenkwam zou ongeveer de tijd van zijn dood aangeven doordat zijn uurwerk geraakt werd en stilgevallen was. Een expert had "berekend" dat er nog 7 liter in de tank moet geweest zijn. Indien hij vol getankt had (en dat had men gemakkelijk kunnen vaststellen omdat er nog maar weinig km's gereden waren tot het punt waar de wagen achtergelaten werd) kon men het aantal getankte liters aftrekken van de inhoud van het reservoir - daar zijn geen details over te vinden.

35

(1,153 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Chaussée de Nivelles komt uit op Chaussée de Bruxelles die ter hoogte van Waterloo overgaat in Chaussée de Waterloo en als je die blijft volgen kun je ter hoogte van Ukkel afslaan (av. Hamoir) om zo de Mercuriuslaan te bereiken. En voor wat betreft die "7 liter in de tank". Er werd berekend dat er nog 7 liter in de tank was ter hoogte van het DATS tankstation gelegen aan de colruyt te Nijvel en niet ter hoogte van de Diable Amoureux.

Ik had mijn eerste antwoord op je hypothese al een beetje genuanceerd in een daarop volgende post (wat betreft die 7 liter en misschien wilden ze gaan tanken in Waterloo). Er blijft natuurlijk nog het volledig uit de lucht gegrepen punt van je dat ze zouden onderschept zijn aan de Diable Amoureux, dan gedwongen werden om in de andere richting naar de Colruyt in Nijvel te rijden waar ze dan afgemaakt werden nadat ze getankt hadden (de kredietkaart stak in de binnenzak van Fourez).

Ik heb nog nooit gehoord van zo'n procedure bij de rijkswacht die iemand zou dwingen om hen 10km te volgen. Ik zou dat zelf heel verdacht vinden en hen niet gedurende 10km volgen. Ik vermoed ook dat je die nep-rijkswachtwagen in gedachten had. Dat verhaal werd gelanceerd door Dupont & Ponsaers en daar klopt volgens mij vanalles niet mee. Het zou een witte Corolla geweest zijn met of zonder zwaailicht en een rode of oranje band over het dak, naargelang de bron waar je dat leest. Gebruikte de rijkswacht Corolla's in die tijd?

Niet Simpel wrote:

Vooraleer zijn benzinetank te openen zou Jacques Fourez aan een natuurlijke behoefte hebben willen voldoen.

Een grote behoefte dan ... en zou volgens jou met zijn broek op zijn enkels zijn afgemaakt? Hij had getankt, zijn kredietkaart stak in zijn binnenzak en de dop moest nog op de benzinetank gevezen worden!

dim wrote:

Volgens inspecteur Boucquaux bestond er een klacht van Lefère tegen het koppel Fourez-Dewit betreffende chantage.

Lefère heeft verklaard dat hij geen verdenkingen had tegen Dewit. Lefère heeft inderdaad een klacht ingediend wegens chantage tegen iemand maar dat was in november '83 (zo zit dat in mijn geheugen, 'k ga het nu ff niet controleren) en toen was Dewit al vermoord.

36

(1,153 replies, posted in 1983)

De Nieuwe Snaar wrote:

Echt geen kennissen van mekaar? Fourez-Van Camp.

Bendecommissie 2, bijlage 3, pag. 155:

Verder is evenmin iets gebleken van de these dat enkele slachtoffers van de aanslagen moesten worden gerekend tot de klantenkring van de Aux Trois Canards. Finné kwam er nooit en Fourez-Dewit waren er in een grijs verleden ooit één keer met familieleden gaan eten. Enige band tussen dit paar en Van Camp respectievelijk zijn restaurant had er echter nooit bestaan.

37

(1,153 replies, posted in 1983)

Volgens de Tweede Bendecommissie was Fourez geen kennis van Jacques Van Camp.

38

(1,153 replies, posted in 1983)

Juul wrote:

Wat zouden ze in godsnaam komende van Parijs met nog 7 liter in de tank gaan zoeken aan de Chaussée de Nivelles in Braine l'Alleud? En, hoe zouden diegenen met die zogezegd nep-rijkswachtwagen weten dat ze daar gingen passeren (in de verkeerde richting dan nogwel)?

Eerst een kleine nuance: Er bevond zich nog 7 liter in de tank op het ogenblik dat ze aan het tankstation van de Colruyt waren en welke weg ze juist volgden tot daar weten we niet. Het zou misschien kunnen dat ze In Waterloo wilden tanken ('k weet niet of daar een DATS-station was) maar Colruyt-Waterloo ligt wel minsten 15km verder dan die van Nijvel.

Na deze nuance blijf ik het nog steeds Niet Simpel's hypothese van de pot gerukt vinden.

39

(1,153 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Dan kan het niet anders of het koppel Fourez-Dewit moet zijn aangemaand om te stoppen ter hoogte van de Diable Amoureux. Voor een gewoon burgervoertuig zouden het koppel - zeker gezien het nachtelijk uur - waarschijnlijk zijn doorgereden.

Sorry, ik vind dat volledig van de pot gerukt. Wat zouden ze in godsnaam komende van Parijs met nog 7 liter in de tank gaan zoeken aan de Chaussée de Nivelles in Braine l'Alleud? En, hoe zouden diegenen met die zogezegd nep-rijkswachtwagen weten dat ze daar gingen passeren (in de verkeerde richting dan nogwel)?

40

(760 replies, posted in 1985)

Niet Simpel, 'k vind nergens waar die Docusberg ligt. Er waren volgens mij meerdere mogelijkheden om te ontsnappen. Het was (geloof ik) mogelijk om op de Parklaan uit te komen.