1

(1,133 replies, posted in 1983)

Biggus Dickus wrote:

Dit doet me vermoeden dat deze overval een vlag was  die meerdere ladingen heeft gedekt: executie (Fourez), boodschap naar de buitenwereld toe (angst creëren), boodschap naar het milieu toe (kijk eens wat we doen met ongehoorzame elementen), boodschap naar de flikken toe (we deinzen nergens voor terug, zelfs niet bij de diefstal van een appel en een ei, en jullie kunnen ons toch niet pakken).

Ik denk er net zo over als Biggus Dickus. Hier zijn verschillende achtergronden, net als bij de meeste van de Bende-feiten. Dat het hen niet alleen om het geld te doen was, is wel duidelijk. Maar dat het ook niet alleen om de moorden ging, eveneens. Waarom lokten ze anders de rijkswachters naar de Colruyt? Ze hadden Fourez en Dewit ook kunnen vermoorden zonder er anderen bij te halen. Die rijkswachters móésten naar de Colruyt komen, dat was een deel van het plan.

Ze hadden bovendien Fourez en Dewit ook ergens anders tussen Parijs en Ukkel kunnen vermoorden, bijvoorbeeld op Frans grondgebied. Dan was het mogelijk nooit aan het licht gekomen dat de wapens die ze gebruikten in Nijvel, al eerder gebruikt waren. Deze overval was in meerder opzichten uitdagen: het uitdagen van het milieu, het uitdagen van de rijkswacht en het uitdagen van de buitenwereld (angst creëren idd).