1

(176 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eerlijk, ik geloof dat dit eerder een maneuver is om de verjaring van de zaak tegen te gaan. Ze hebben weliswaar iemand gearresteerd die ergens genoemd is, maar die weinig met de zaak te maken heeft. We zullen zien, maar ik hecht weinig geloof aan het feit dat deze man één van de daders zou zijn. Indien men druk zou uitoefenen op de juiste personen, ik denk o.a. aan Bultot en De Staerke (zelfs M. Wathelet Sr.),  bestaat er meer kans op vooruitgang in de zaak. Spijtig genoeg wordt dit al jaren niet meer gedaan. Of misschien net wel, maar wordt dit niet aan de media gemeld.

Ik vind het straf dat een jaar voor de officiële verjaring plots een arrestatie gebeurd. Al jaren laat men het meest aangewezen spoor links liggen, met tussenkomst van de staatsveiligheid of niet. Ik draag normaal bewust geen tin foil hat, maar komaan... daar kan je nu echt niet meer rond. De verjaringstermijn wordt simpelweg verlengd in dit geval: "De verjaring kan worden gestuit door een daad van gerechtelijk onderzoek of een vervolgingsdaad die wordt verricht tijdens het verlopen van de termijn.

Voorbeelden zijn een rechtstreekse dagvaarding, een vordering van het openbaar ministerie, een hoger beroep. Niet in aanmerking komen: een proces-verbaal opgesteld door een politieagent buiten betrapping op heterdaad, een klacht zonder burgerlijke partijstelling... Wordt de verjaringstermijn gestuit, dan wordt de periode die al verstreken is uitgewist en begint, met ingang van het ogenblik van stuitende handeling, de wettelijke termijn opnieuw te lopen." Niets meer, niets minder in dit geval...