111

(384 replies, posted in Mededelingen)

Voorstel 3 lijkt me het interessantste: de mogelijkheid om een anti-“vervuilings” filter in te stellen zodat het lijkt alsof bepaalde individuen niet deelnemen op de topics.

112

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ik kan niet geloven dat Mendez in paniek was enkel omdat zijn wapens misschien zouden gebruikt zijn. Als men bv. je auto steelt, en daarna wordt daarmee een overval gepleegd ben je toch niet in paniek, dan gaat de politie jou toch niet linken aan die overval?

Ik zie maar een mogelijkheid voor zijn gedrag, en dat is dat er een ‘heet’ wapen in zijn collectie stak, waardoor hij aan andere feiten gelinkt kon worden als dit wapen (of gebruikte munitie) nogmaals gebruikt werd en al dan niet in handen viel van de politie. Ik kan me voorstellen dat een wapenliefhebber als Mendez het niet over zijn hart kon krijgen om zijn wapen te laten verdwijnen als het aangebrand was. Bv. nadat hij ermee op rijkswachters heeft geschoten in Hoeilaart na de overval op Dekaise.

113

(540 replies, posted in Hypotheses)

Wie de bal kaatst moet hem terug verwachten he True Dat. Het was Cobra die grootse dingen aangekondigd heeft, niet diegenen die dat met een korreltje - zeg maar gerust korrel - zout namen.

114

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Tru Dat wrote:

Opvallend is dat in '82-'83 meestal korte wapens gebruikt worden en in '85 meestal lange wapens. Zou daar een uitleg voor zijn?

Andere samenstelling en structuur. Denk dat de uitvoerders in '85 wapens kregen, terwijl het in de vroege periode eerder persoonlijke wapens waren.

115

(213 replies, posted in Foto's)

Niet akkoord Legia, Merovinger duidt overduidelijk het goeie huis aan. Die schade komt dus waarschijnlijk van de schoten van de gangster. Mooie reconstructie!

116

(158 replies, posted in 1983)

De achterbank kan er (een dag?) later gelegd zijn door de clan De Staerke om Philippe De Staerke vrij te pleiten voor de feiten in Ohain (wat ook gebeurde, want ze hebben hem daarop vrijgelaten). In die zin zouden ze de overval ‘gekaapt’ kunnen hebben.

117

(1,193 replies, posted in 1983)

Het openbranden van de deur zou een 30 minuten geduurd hebben. Om 1u30 gaat een stil alarm af in de winkel, dus ze zijn binnen. Dit impliceert dat ze rond 1u begonnen zijn. Fourez arriveert om 1u10, betaalt aan de terminal, zet de pomp op automatisch tanken en gaat een plasje doen. Dat brengt hem in het zicht van de Saab en de gangsters die nog niet binnen zijn. Gewoonlijke modus operandi: de getuigen worden opgeruimd en de Mercedes mee ingeschakeld in de diefstal.

Ze willen meer en duurder spul meenemen (sigaretten en whisky), maar de uitkijk meldt de komst van een combi. Vliegensvlug stellen ze zich in hinderlaag op. Een gangster schiet laag vanuit de Colruyt Morue in de enkel. Een andere dwingt Lacroix zijn positie te verlaten dmv zwaar riotgun geschut en volgt hem om de auto. De derde schiet wss van achter de Saab. De riotgun gangster schiet dan van achter de combi Morue dood en ontwapent die zich voor dood houdende Lacroix. Na het mislukte genadeschot vluchten ze weg om 1u34, de whisky en sigaretten achterlatend.

Tien minuten later zitten ze klem tussen twee politiewagens en beslissen ze zich eruit te vechten. Hierin volg ik wat Werner schreef in 2013: ze stellen zich aan weerskanten op zodat de politie indien ze stoppen en het gevecht aan gaan geen dekking heeft. Tot hun verbazing rijdt de wagen door en ontkomt. Hierop weten ze dat ze zo snel mogelijk moeten verdwijnen.

My 2 cents? Het was hen om de (deels achtergelaten) buit te doen, als toetje om politieaandacht op Nijvel te trekken zodat hun kompaan De Staerke ongehinderd uit Henegouwen kan ontkomen.

118

(640 replies, posted in 1983)

Na al de beschikbare info hier op het forum te hebben gelezen lijkt het idd zo dat de site verkend was of op zijn minst dat iemand die in de fabriek geweest was mee heeft geholpen aan het opstellen van een plan. Maar de overvallers hebben enkel het plan van iemand anders uitgevoerd, vandaar dat het in de soep draait op het einde omdat daar plots een conciërge opduikt waar ze geen rekening mee hebben gehouden.

En dan merken we weer het terugvallen op militaristische gewoontes om een veilige aftocht te garanderen: nabije “vijanden” uitschakelen, achtervolging onmogelijk maken (autobanden doorzeven), lichten kapotschieten zodat ze - nu de operatie “ontdekt” is - verder in het duister kunnen opereren, tenslotte 1 persoon die de plaats van de vluchtauto “secured” door te schieten op alles wat beweegt, waarna vliegensvlug de vluchtroute genomen wordt. Dit laatste heeft +-10 min geduurd volgens de getuigenis van Riské. Hoelang de hele inbraak geduurd heeft, niemand die het weet.

Feit lijkt wel dat ze eerst rechtdoor op het terrein zijn gegaan om de fabriek langs de schietstand of poort binnen te dringen. Dan specifiek naar kogelvrij vesten op zoek zijn gegaan, waarbij ze eerst op de te zware vesten in de dozen zijn gestoten. Waarschijnlijk is hen meegedeeld dat de lichte vesten ofwel in dozen stonden klaar voor verzending, of zich in het labo zouden bevinden. Het plan vertelde hen ook waar dat labo was, maar daar zijn ze enkel op het laatst naartoe gegaan, zoniet hadden ze vlakbij de conciergewoning ingebroken ipv achteraan.

In het labo breken ze de kasten open waarop Broeders lawaai hoort en gaat kijken. Die duikt op aan buitenkant van het raam op het moment dat de inbrekers net vinden wat ze zochten, waarop ze het raam waarachter Broeders staat van binnen naar buiten stukschieten. Broeders vlucht naar binnen waarop de inbrekers terugvallen op de militaire reflex zoals hierboven beschreven en laten Temse na niet meer dan 10 minuten in shock achter.

Buiten de details waaraan ze denken in die crisissituatie waaruit duidelijk hun training naar voren komt, is het andere interessante detail de taal waarin ze communiceerden (wat trouwens impliceert dat er minstens twee sprekers van die taal aanwezig waren). Het leek op Slavisch volgens getuigen. Dus welke van de gekende bendes die verdacht worden van betrokkenheid hadden meer dan twee leden die een Slavische taal spraken? Of was het geen Slavisch en kan het bvb Hebreeuws/Jiddisch (Mossad) of Manouche (zigeuners) geweest zijn?

119

(149 replies, posted in Staatsveiligheid)

Komaan mensen, dit is een forum dus mag er toch wel openlijk over stellingen gepraat worden zeker.
Mss is HIPA zelfs helemaal Vanden Steen niet.

En indien wel zal hij toch ook wel begrijpen dat mensen bepaalde tips onder voorbehoud plaatsen, zeker als niet alle informatie beschikbaar is.
Ik vind het zelfs vanzelfsprekend dat dat lid van de Staatsveiligheid zijn familie gewaarschuwd heeft, want die wisten uit ervaring dat er nog aanslagen gingen volgen zolang de Golf niet ergens uitgebrand werd gevonden.
De vraag is - en dat is nog steeds een legitieme - was het enkel dat, of wist die persoon concreet dat Aalst hetvolgende doelwit zou worden.
En daar mag en moet hier vrij over gepraat kunnen worden. Iedereen die hier mensen met bepaalde meningen de mond wil snoeren wil eigenlijk gewoon dat zijn mening alom gezien wordt als waarheid en dan moet die persoon (zie geval cobra) met bewijzen komen. Anders is het gewoon het zoveelste geval van iemand die het forum tracht te overheersen.

120

(108 replies, posted in Andere Personen)

Niet enkel het reeenbloed linkt de eerste feiten aan jagers natuurlijk, ook het befaamde eendenroer uit Dinant was een wapen enkel geschikt voor de jacht.

(sorry, was het vergeten te melden in vorige post en weet niet hoe een post te wijzigen)