51

(1,141 replies, posted in 1985)

Die joggers hebben een paar jaar later iemand positief geïdentificeerd op basis van een foto in de krant. De ene zegt dat ze De Staerke hebben herkend, anderen (oa forumlid HIPA) zeggen Libert. In elk geval vermoed ik dat daar een PV van is gemaakt dus zou het voor eens en voor altijd duidelijk kunnen gemaakt worden wie nu juist de joggers later hebben herkend.

52

(1,141 replies, posted in 1985)

Idd, hier moet toch duidelijkheid over kunnen komen? Iemand?

53

(941 replies, posted in Bende De Staerke)

FreCR wrote:
nostra wrote:

Het zal zowat het enige slachtoffer zijn dat neergeschoten werd en achteraf niet afgemaakt is.

Er zijn er nog (vb: David VdS, al was het misschien voor de dader niet de bedoeling dat hij zou overleven). tijdens de toegeschreven bendefeiten vielen 28 doden en meer dan 40 gewonden gevallen (van lichtgewond tot zwaargewond).

Ik doelde op de personen die hun gesecurede “landingszone” betraden, die werden allemaal neergeschoten en diegene die niet ontkwamen afgemaakt (zelfs Finne in Overijse reken ik daarbij). Uit de getuigenis van RDJ blijkt dat de dader ook naar hun voertuig kwam om de job af te maken. No way dat onder normale omstandigheden iemand levend zo dicht bij hun vluchtwagen kan komen en blijven.

54

(941 replies, posted in Bende De Staerke)

Dit blijft toch de meest markante getuigenis. Het zal zowat het enige slachtoffer zijn dat neergeschoten werd en achteraf niet afgemaakt is. Nochtans stond de wagen niet ver achter de wagen van de gangsters op parking drie. Vanuit de militaire logica die ze toepasten hadden ze nooit iemand levend op die positie mogen laten. RDJ zelf wijt dit aan het gebruik van het Manouche, waarop de gangster van de liquidatie afzag. Had de gangster RDJ herkend?

55

(753 replies, posted in 1985)

the end wrote:

Om het nog wat preciezer te maken; Overijse en Aalst liggen in Vlaanderen, er is het telefoontje voor Aalst naar de vrije radio van iemand met daderkennis en voorkennis, de G15 doet iets in Aalst dat al jaren buiten beeld gehouden wordt. Als er een beller onder de daders is, is het de linkshandige dader. Hij - die dader - weet dat hij beschermt wordt. De G15 is ook één van de daders in Nijvel!

Hebben ze kunnen achterhalen dat die de hoorn aan zijn linkeroor hield?

56

(1,153 replies, posted in 1983)

Ergens op dit forum kan je ook de informatie vinden dat het met die brander 30 minuten zou geduurd hebben om die deur open te branden. Ze waren dus al zeker halfweg daarmee toen Fourez-Dewit arriveerden. Binnen stond een kar met dure spullen klaar (sigaretten en sterke drank) die ze hebben achtergelaten, dus het lijkt erop dat ze wel degelijk een buit van grote waarde voor ogen hadden. Beide gegevens doen mij geloven dat het koppel toevallige slachtoffers waren.

57

(753 replies, posted in 1985)

the end wrote:
the end wrote:

Duitse wagens? Reden zij richting Casteau en waren uit de omgeving van Bitburg? Het is ook dat de aanslag in Overijse toch wel opvallend lang geduurd heeft. En per toeval is er een hoge rijkswachter uit Poperinge aan kassa 3, die niets gezien heeft want volgens hem duurde de overval maar seconden. Die rijkswachter staat dicht bij dossiers waar Finné misschien ook wel meer over weet. Libert zegt over Overijse dat er documenten uit zijn wagen verdwenen zijn die avond.

Het backup team?

58

(753 replies, posted in 1985)

the end wrote:

Over de plattegrond in topic 222 , deze klopt niet!

Over de duur van de overval, op de site staat start overval 20u27 op 20u45 komt de bestuurder van de blauwe Peugeot aan:
Une personne qui n’est pas prête d’oublier ces instants, c’est Jean Paul Macau, un avocat Bruxellois qui arrivait au moment où les tueurs prenaient la fuite. Il nous raconte comment il a eu la vie sauve:

"Je suis arrivé vers 20h45 et j’ai garé ma voiture dans un emplacement proche de la porte d’entrée.

Op dat moment 20u45 zijn de daders nog binnen in de supermarkt.

Dan zouden de overvallers 12 minuten na de START van de overval in Eigenbrakel al in Overijse zijn. Dit is niet juist, de overval startte om 20u38. Beide overvallen namen een 7-tal minuten in beslag.

59

(753 replies, posted in 1985)

De Basis wrote:

OK, niemand heeft iets GEZIEN maar blijkbaar ook niet GEHOORD. Als Finné als laatste neergeschoten werd (met meerdere schoten) moeten deze gehoord zijn. De mensen die uit de supermarkt vluchtten zijn voor zover ik het begrijp de richting van Finné uitgelopen (adhv de getuigenis van de Engelse dame). Niet echt logisch als er daar nog geschoten werd en de daders ook die richting uitgingen. Of zijn die mensen lang genoeg binnen blijven schuilen tot ze zeker waren dat de daders weg waren ?

De gijzelaar is ook nog neergeschoten toen ze buiten waren, dus ik denk het laatste.

60

(753 replies, posted in 1985)

the end wrote:
geronimo wrote:

Jullie gaan er altijd vanuit dat als iemand een wapen bij zich heeft, hij dit ook altijd gebruikt.

Wel daar ga ik juist niet van uit, gewapende mensen hebben meestal weinig zelfvertrouwen en gaan ervan uit dat de ander ook gewapend kan zijn. Het zelfde is ook dat het niet gewoons is om zich tijdens de overval in die afgesloten stuk te gaan parkeren.

Echt? Ik zou daar ook gaan staan, het is vlakbij de ingang. En vanuit je auto kun je niet direct weten wat zich daarbinnen afspeelt he.