1,111

(28 replies, posted in Nieuws)

Wat is het nut van de uitkering van een beloning i.v.m. de Bende van Nijvel? Nihil! Zij die het weten zwijgen. Zij die het niet weten komen aandraven met scenario's allerhande waar je tijd en mankracht moet aan opofferen om alle fantasieën na te pluizen. En zo wordt een onderzoek maar steeds gerekt. Het uitreiken van een beloning moest bij wet verboden worden. Er bestaat toch zoiets als de meldingsplicht!

Ik moet Herr Flick hier bijtreden. Patrick Haemers was er de man niet voor om zelfmoord te plegen. Hij hield teveel van het leven, liefst het goede leven. We weten nu allen dat zonder drugs zitten in de gevangenis een lachertje is als je geld hebt. Neem daarbij dat een geënsceneerde zelfmoord goed uit te voeren is binnen de gevangenismuren, vooral 's nachts, een geschikte dokter is voldoende. Alleen het feit al dat hij zijn celdeur gebarricadeerd had (aan de binnenkant dus) roept bij mij vraagtekens op. Hoe en met wat? Met een wig onder de deur of had hij er zijn matras voorgelegd? Hoe gingen de deuren open, cel-waarts of gang-waarts? Niets over te vinden!

Maar soit, ik ben afgestapt van de idee dat Patrick Haemers betrokken was bij de Bende-overvallen en daar gaat het me om. Het was zijn stijl niet, ook niet die van zijn vriendjes. Dat hij hooggeplaatsen een kl ..t kon aftrekken door te spreken over zijn geldkoerier-activiteten sluit ik niet uit. Het is een ander verhaal uit de jaren'80, zowel als het amateuristische optreden van de CCC met twee dode brandweermannen op hun conto.

Maar in ieder geval een goede bliksemafleider i.v.m. het Bende van Nijvel-onderzoek.

Tiens...Jaren terug waren er in de school voor motorrijders van PolBru enkele "burgers" die de know-how van het motorrijden kwamen aanleren. Nooit geweten wie ze waren.

Mankracht! Om bv. iemand 24/24 te observeren heb je minstens 10 man en twee voertuigen nodig plus de nodige gesofisticeerde communicatiemiddelen. Ik heb mijn twijfels dat men over zoveel gespecialiseerde mankracht kan beschikken in geval van.

1,115

(12 replies, posted in Bibliografie)

Bedankt DeadLetterBox. smile Zulke zaken waren voor mij en mijn familie niet voor herhaling vatbaar, het was te intens voor een leek. Alhoewel ik er zelden over praat heb ik geen spijt dat ik het gedaan heb. Vrienden heb ik er niet aan overgehouden en nu, tsja, het is 25 jaar geleden gebeurt.

1,116

(88 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Misschien ligt de eigenaar van het terrein dwars?

1,117

(12 replies, posted in Bibliografie)

Niet alleen politie- of rijkswachtmensen gingen undercover, hoor. En dit werd aangemoedigd als je er éénmaal mee begon. Je vergaarde info die belangrijk was voor hen (rijkswacht) en zij wikten en wogen de info. Je werd er niet voor betaald en éénmaal bezig werd je ganse familie onder de loup genomen zonder dat je het wist. Je kreeg contactpersonen toegewezen die je niet kende en dus niet vertrouwde. Contacten waren steeds anoniem. Ik heb 6 maanden in zulk circuit meegedraaid (met resultaten) buiten mijn beroepsactiviteiten. Later heb ik vernomen welke risiko's ik als getrouwde man met vrouw en vier kinderen had gelopen. niet dat het moest van mij maar met de bloemetjes zijn anderen gaan lopen.

Naderhand heb ik via/via vernomen dat zowel mijn kinderen werden bewaakt als ze naar school gingen als mijn vrouw als ze ging werken. Dat ik grote risiko's had gelopen met persoonlijk contact te nemen met de te observeren personen door samen met hen 'raki' te drinken (om info te verkrijgen). Dit alles stond op video daar ze (de rijkswacht) een camera geplaatst hadden met zicht op het bureel van de te volgen personen (het SIE, vermomd als Belgacomtechniekers). Kwam er maanden later een rijkswachtkapitein in burger, vergezeld van twee adjudanten thuis aanbellen om naar de reden van mijn optreden te vragen. Was het uit vaderlandsliefde of dacht ik van snel mijn financiele toestand te verbeteren, want dat hadden ze natuurlijk ook nagegaan. Ik heb ze gewoon de voordeur gewezen.

De resultaten waren echter niet min: 26 man aangehouden waarvan er 6 zijn veroordeeld. 14 wagens in beslag genomen en een speedboot. Een Turkse vervoermaatschappij opgerold en aanhoudingen in Belgisch-Limburg, Duitsland en Nederland. Wie denkt dat ik zit te fantaseren: Het ganse gedoe had door de rijkswacht een codenaam gekregen: Operatie Anatol . Zelfs ik raak niet aan info.

Een organisatie achter Patrick Haemers? Volgens mij niet, maar wel enkele begoede personen (o.a. bankier Cruysmans) die het groepje overvallers kon gebruiken als koeriers. Begoede personen die op hun beurt relaties onderhielden met het politieke wereldje (o.a. VDB). Lucratief gebruik zou ik zeggen, zoals Thierry Smars als directiechauffeur. Trouwens was Patrick Haemers in de structuur van de bende maar een ondergeschikte, niet de man waartoe de media hem profileerde. Het brein was Phillipe Lacroix, die, in tegenstelling met Patrick Haemers, wel kon ontsnappen uit Sint-Gillis.

Ik sluit niet uit dat dezelfde personen als hierboven uit de "Haute Politique" betrokken zijn bij de Bende van Nijvel, maar dan via de 'Roze Baletten'.

Mijn mening hoor Charly. wink

Of speelden vader en zoon Haemers mee in de grote verdwijntruc ? Gans het overlijden van Patrick Haemers is in nevelen gehuld.

Het zal al wel eens gebeurd zijn dat iemand zegt dat hij er een eind aan gaat maken, okay. Maar tegen je eigen vader zeggen dat je er een eind aan gaat maken en dan in detail vermeld hoe je het gaat doen roept bij mij vraagtekens op. Mij lijkt het dat er een scenario werd nagespeeld.