171

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

KDL wrote:

Wat weten we van verdachten met blond haar:
- Apostelos Popoulus is blond;
- Josiane Debruyn heeft jongensachtig geknipt blond haar;
- Is Eric Lammers ook niet blond?

Haemers en Van Esbroeck waren ook blond. Kennelijk was "de reus" (volgens sommigen waren er verschillende reuzen), volgens bronnen zouden er sommige laarzen dragen met hakken die hen groter deden lijken (Philippe De Staerke) blond en aangezien men het weet zal hij niet steeds een hoed hebben gedragen.

Lijkt me wel een detail dat je opmerkt als je overvallen wordt: dat iemand een hoed draagt en niet meer draagt. Of men had het bij en gooide het daar neer? XL is een grote maat. Hoed zal vooral interessant zijn voor iemand met dun haar of kalend/kaal. De oudere?

In elk geval draagt robotfoto nr 19 dit type hoedje.

172

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Kan iemand opmaken wat er rechtsonder Soigner staat? Dat Tu(...)r is allicht tuer ... Ergens tegenover een politiekantoor. En bij pilorie of een piloon dus. Rechtsonder, is dat zelfs Frans? Ik lijk ...él te lezen. Tweede zin eindigt met een vraagteken en uitroepteken. Maar verder?

Maar het zou oerdom zijn om zulke snippers te laten liggen, al konden ze niet weten dat het onvolledig zou verbranden. Maar openbaar verbranden? Doe het dan gewoon in je privé kachel. Openbaar trekt toch wat veel aandacht.

173

(10 replies, posted in Onderzoekspistes)

Elk jaar deels nieuwe delegatie jongens, gerecruteerd uit het buitenland?

174

(169 replies, posted in Getuigen)

DeadLetterBox wrote:
fipilip wrote:

De vragen blijven. Sta daar maar eens vier uur te wachten. Een lijk of gewonde laat je beter in de koffer liggen. Afspraak met een andere ploeg: wanneer is die dan gemaakt? Een Y kruispunt is niet echt een plaats om te staan wachten.

We weten helemaal niet of ze daar 4 uur gestaan hebben. Ik ben zeker dat ze dat niet gedaan hebben. Zo slim zijn ze wel.

Ik denk eerder dat ze tussendoor ergens anders zijn heengegaan en een afspraak hadden in het bos. Het kruispunt is inderdaad een zeer vreemde plek om te wachten. Misschien omdat ze zo zeker waren te kunnen wegrijden als het fout ging? Ik kan het ook niet verklaren.

Dit, gesterkt met het feit dat het lijk achter de auto ligt, zo overigens ook zichtbaar voor iedereen die voorbij komt. Maar op deze manier konden ze weg. Misschien was de zichtbare opstelling op het Y kruispunt een voor de hand liggende keuze omdat hun compagnons het bos niet of minder goed kende.

De volledige handelswijze is vreemd en komt bijzonder nonchalant, zelfs hautain en arrogant over. Alsof men of weinig pienter en onervaren was (het waren natuurlijk ook de jaren '80 - vandaag is de gemiddelde tiener beter op de hoogte over het plegen van de perfecte moord met dank aan alle reeksen daaromtrent) òf alsof men besefte dat men grof en zichtbaar mocht omspringen omdat:

  1. de angst bij de burgers er diep inzat, die zouden toch zwijgen

  2. er bescherming was van hogerhand, het maakte dus niet uit

  3. voor een getuige is niet meer nodig dan een tegengetuigenis of de suggestie al zou het verhaal niet stroken met andere feiten

Kan ook zijn dat er in die tijd gewoon amper iemand in het bos passeerde. Herinner me dat er begin jaren '90 in een reguliere Vlaamse woonwijk amper 5 wagens passeerde, laat uit in een bos?

Blijft het natuurlijk vreemd om in de buurt van de plek van de misdaad nogal opzichtig te gaan rondhangen. Misschien zijn ze het bos ingetrokken en kennen ze het dermate goed dat het volzat met schuilplaatsen, om de politie af te schudden, die overigens wel tot aan de bosrand was geraakt volgens de getuigen, maar nooit verder?

Wat is er gebeurd in de vier uur daartussen?

  • Misschien poogden ze de gewonde te verzorgen

  • Misschien kwam auto II niet op de afspraak (gsm's bestonden niet) (dat zijn dus drie wagens: twee golf GTI's en een Mercedes)

  • Misschien verkeerden ze in een zodanige roes, dat tijdsbesef compleet weg was en/of werd er eerst gevierd (alcohol, drugs, ...)

  • Misschien was de auto beschadigd door de kogels en geraakte men niet meer verder - maar dat is onderzocht neem ik aan (en plande de oude man eigenlijk een carjacking van de wagen)

175

(279 replies, posted in Getuigen)

Wat me opvalt aan die hele bende van Nijvel is dat ze opvallend amateuristisch te werk gingen. De politie heeft zeer veel kansen gehad om hun te grijpen, maar door emotie of gebrek aan expertise/bekwaamheid gebeurde er niets.

Onderstaand zal ik wat informatie van de getuige (frituuruitbater) linken met informatie uit een reportage Telefacts Crime scene (te bezichtigen via YouTube). Op de avond van de overval op de Delhaize in Aalst beweerden getuigen een zwarte Volkswagen Golf GTI gezien te hebben, met daarin drie mannen, gevolgd door een Mercedes, met eveneens drie inzittenden.

Deze begeven zich naar de Delhaize te Aalst, waar ze stipt om kwart voor zeven, hun moordtocht startten (8 doden en 15 (?) gewonden) met de riotguns die overigens ook een meneer hier verkocht aan Haemers. (?) Bij het wegvluchten lost een agent drie schoten op de mensen in de Golf. (Die uit de Mercedes stapten vermoedelijk nooit uit maar reviseerden alles, rijkere opdrachtgevers vs uitvoeders?) Als getuigen de Golf passeren zien ze nog maar twee mannen in de wagen zitten. Eéntje ligt dus vermoedelijk neer. Gewond of niet?

In het bos die avond ziet men een zwarte Golf GTI en drie personen. Er ligt een massa voor de wagen, vermoedelijk een lichaam. Vermoedelijk werd één bendelid gewond en overleed het/werd het afgemaakt. Met deze verwonding naar een ziekenhuis gaan kon niet.

De avond erop worden de mannen opnieuw gespot. Men ontdoet zich van alle bewijsmateriaal. De auto wordt in brand gestoken, het lijk of de wapens begraven? Volgens Eddy Vos is de Bende van Nijvel zelfs 30 uur lang in dat bos geweest (of in elk geval in die omgeving). Niet veel later - 11/11/85 om 11 uur gaan ze uitgehongerd een friet eten. Te stom om door te hebben dat ze opvallen of dat er links kunnen worden gemaakt. Ze blonken al niet uit op het vlak van intelligentie. Nu zijn ze niet met 6, maar nog maar met vijf. De Franssprekende zuiderse jongen die "bemoederd" wordt was allicht onder de indruk van de vele doden die hij moest maken en de dood van zijn kompaan.

Deze mensen (herkend werden Philippe De Staerke, zijn broer Léon, de zuiderse (robotfoto nr. 4) samen met nog twee anderen) hebben allicht zelf de raid op de Delhaize te Aalst gepleegd.