Speurneus, het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een geheime dienst dergelijke operatie onderneemt. Het is het principe van 'false flag". De schuld gaat naar iemand anders, sporen naar de opdrachtgevers uitgevaagd. Mossad is zeker niet vies om zijn handen vuil te maken, voorbeeld » YouTube

Servo per Amikeco

22

Laat me nog even dit zeggen over de nietszeggende term "complottheorie", die maar al te vaak gebruikt wordt wanneer een bepaalde piste te warm wordt (dan gooit men maar wat graag de hypothese op dezelfde new-age hoop als die van maffe reptilian-aanbidders). Of het nu marginalen zijn of politici, elke misdaad die gepleegd wordt met meerdere actoren is in essentie een vorm van complot of samenzwering: de organisatoren zorgen voor een op elkaar afgestemd inschakelen en van personen en middelen om de kans op slagen te verhogen, waarbij de zwakke schakels zo veel mogelijk geminimaliseerd worden.

Zowel de bende van De Staerke als de logebroeders van P2 hebben "gecomplotteerd", met wisselende mate van succes. Je kunt natuurlijk van mening zijn dat er hoger op de socio-politico-economische ladder geen misdaden opgezet worden, waarbij je zaken als Irancontra voor het gemak even vergeet. Of dat een synergische of welke opzet dan ook van hoge heren en lage schurken niet denkaar is, tegen alle historische feiten in (Mel33 geeft al wat voorbeelden). In dat geval, beste complot-o-foben: I rest my case.

23

En dan heb je daar een ex-Mossad-agent die in zijn whistleblower-boek terloops maar expliciet schrijft dat WNP een Mossad-operatie was, ingezet bij de Bende-overvallen. Hij hoefde dat niet te schrijven, de info neemt nog niet eens een halve pagina in en het boek heeft dit helemaal niet nodig: zijn eigenlijke verhaal is meer dan spectaculair genoeg en 99% van zijn lezers heeft niet eens bij die passage stil gestaan, laat staan van WNP gehoord.

Waarom staat dit daar dan: wel omdat de man dat nu eenmaal wéét en hij vond dat hij dat dan ook maar moest meegeven. Zijn boek verkoopt er niet beter door en hij heeft geen enkel belang bij het zorgen voor desinformatie in een Belgisch dossier (tenzij je natuurlijk moet toegeven dat het Bende-dossier wél relevant is voor de Mossad). In een boek dat, ik herhaal, in essentie niet voor de Belgische lezersmarkt bestemd was. Trouwens wat hebben we in België met die bewering gedaan (terwijl ze de hypothese van Bultot en anderen op spectaculaire wijze bevestigen)? Niets. Nul. Ik vraag me zelf af hoeveel mensen in de cel Waals Brabant van die passage op de hoogte zijn.

Het probleem met "complot theorieen" is dat freaks en zwakzinnigen hier vaak in uitblinken om de meest uitzinnige dingen te verzinnen of geloven en aldus een slechte naam geven aan alles wat 'ruikt' naar een complot. Het is net zoiets als met rascisme, men drukt onmiddellijk een stempel op iets of iemand en veld er een vooroordeel over. Het is op voorhand een uitgemaakte zaak. Hier zie je net hetzelfde gedrag. Sommige mensen willen geen complot zien, want ze hebben in hun leven geleerd dat dit enkel iets voor freaks en hollywood is.

Het leven is niet zwart wit en de geschiedenis staat bol van de complotten. De realiteit overtreft vaak de fictie. En de voorbeelden zijn er bij de honderden overal om ons heen.

Het is soms genoeg om in je eigen omgeving, bijvoorbeeld op het werk, te kijken hoe vriendjespolitiek alles mogelijk maakt en dan besef je plots bepaalde mensen samenzweren om hun doelen te bereiken. Het ligt in de menselijke aard om te liegen en bedriegen om zijn doel te bereiken als dat nodig is. En als dit op ons niveau op het werk zich voordoet, is het niet meer dan normaal dat mensen in inlichtingendiensten, die getraind worden om beter te liegen, getraind worden om te stelen, na te maken, te manipuleren en te doden, ook die skills gaan gebruiken.

Het is een realiteit die voor sommige mensen onaanvaardbaar is. Maar het is nu éénmaal zo.

Servo per Amikeco

25

Even dit, betreffende de toenmalige aanwezigheid van een schimmig maar welgesteld joods milieu in Brussel (waar in vele gevallen de Mossad vaste voet had):

  • Le 344: avenue Louise 344, klandestien casino op de 1ste verdieping, clienteel dat later zou opgaan in de Mirano;

  • Le Saint-Louis: cercle privé, rue Defacqz 35, luxe-auto's op bepaalde weekdagen (joodse beau monde op donderdagavond);

  • L'Équipe: van eigenaar Kiki Kalantarian, rue de Livourne, nogal wat extreem-rechts gedachtengoed;

  • La Chamade: rue Defacqz, met Denise Tyack en Rita Verstraten;

En dit allemaal op een zakdoek en net naast Monitor van Bernard Geiben, rue Defacqz 75!

Ik zeg absoluut niet dat er nooit samengezworen word, maar in het dossier geloof ik dat gewoon niet. De feiten wijzen daar niet op in mijn opinie, ik zie verschillende personen verschillende uitspraken doen naar elkaar wijzen en vooral interessant doen. Waarom doen ze dat? Waarschijnlijk om eigen zaakjes te verbergen die crimineel of fout zijn maar niets te maken hebben met de Bende van Nijvel.

Ik ben geen anti-complot freak maar in de Bende van Nijvel zie ik gewone criminelen/marginalen, geen Mossad. Het is niet omdat de Mossad .22 gebruikte en mensen achter de oren schoot dat het ook Mossad was. Het was gewoon een dodelijke techniek die meestal weinig rotzooi achter laat maar in combinatie met nog 7 kogels in het hoofd heeft het al geen waarde meer. De bende vond zich zelf heel interessant en goed. Dat de Mossad actief was in Belgie geloof ik gelijk maar waar is de Mossad eigenlijk niet actief? Het boek waar jij aan refereert neem ik met een flinke scheut zout, dit soort mensen schrijft zelden de volledige waarheid. Wat het doel van dat alles is komen wij niet achter.

Ik geloof geheim agenten, criminelen en ander tuig niet zomaar.

DeadLetterBox wrote:

Speurneus, het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een geheime dienst dergelijke operatie onderneemt. Het is het principe van 'false flag". De schuld gaat naar iemand anders, sporen naar de opdrachtgevers uitgevaagd. Mossad is zeker niet vies om zijn handen vuil te maken, voorbeeld » YouTube

Dit is toch heel wat anders dan de acties van de Bende van Nijvel. Dit zijn vrij schone acties, geen gekkigheid doen, alleen wat nodig is. Zo goed als deze lui ging de Bende van Nijvel nooit te werk dus ik geloof niet dat het de Mossad was of door Mossad gestuurde lui. Vuile handen ja, maar op een schone manier als je het zo zeggen mag.

Probeer het positief te zien. Door elkaars argumenten proberen te tackelen, en kritische vragen te stellen, kan een theorie steeds sterker worden. We zouden blij moeten zijn met weerwoord.

28

Jawel, maar kunnen de het-waren-marginalen-eieren gedropt worden in het mandje waar ze thuis horen, aub? Straks wordt dit hier ook weer overspoeld door een welles/nietes-gekakel waardoor we de bomen in het bos niet zien. Dit punt werd onderhand wel gemaakt:

speurneus wrote:

Ik ben geen anti-complot freak maar in de Bende van Nijvel zie ik gewone criminelen/marginalen geen Mossad.

Goed. Fair enough. Verdere elaboratie is niet nodig, ik heb u begrepen. Kunnen we hier nu weer verder met de piste Mossad en haar concrete elementen?

29

Sleutelpion lijkt me George Gutelman, goede vriend van Gol, die "met zijn Trans European Airways (TEA) in 1985 in het grootste geheim de zogenaamde Ethiopische joden overvloog naar Israël. Daarnaast werden zijn vliegtuigen volgens persberichten ook gebruikt voor het vervoer van wapens in de Iran-Contra Affaire. Zijn TEA en later City Bird gingen beiden failliet en lieten vele tientallen miljoenen aan schulden achter. Gerechtelijk liep de zaak ook in het honderd en buiten een symbolische boete kwam er van een straf nooit iets in huis."

» willyvandamme.wordpress.com

30

Ook nog: Arno Nejman, Pierre Salik, Jaques Monsieur, zo Mossad als men maar kan zijn:

Ook in het milieu van de Brusselse wapensmokkel in de jaren tachtig speelde de Mossad overduidelijk een grote rol. Het was de tijd van de Iran-Contra-affaire toen de VS en Israël Iran in het geniep bewapenden mede om zo te zorgen dat in de Iraaks-Iraanse oorlog niemand kon winnen en ze elkaar maar bleven afslachten. Een belangrijk deel van die smokkel liep via Brussel waar allerlei duistere figuren erin betrokken raakten, en dit in samenwerking met de Mossad. Bekendste figuur is hier de notariszoon Jacques Monsieur uit Lot. Deze was oorspronkelijk in de jeanshandel begonnen dankzij de zakelijke contacten van zijn vader Paul Monsieur met Pierre ‘Pinkus’ Salik, toen de onbetwiste Belgische koning van deze sector.

Deze handel zat toen vooral geconcentreerd aan het Zuidstation in Brussel, gemeenzaam Le Triangle genoemd. Een handel die toen grotendeels in joodse handen was die daarbij nauw samenwerkte met de sector- en geloofsgenoten in Parijs. Centraal hierbij was de familie Nejman – In sommige documenten noemden ze zich Newman – en hun Geoffrey’s Bank. Dit was origineel een bank actief in de vleessector rond het Anderlechtse slachthuis maar werd na de overname vooral actief in de textielnijverheid en de …. wapenhandel. Het is deze illegale wapenhandel en een serie mislukte deals die de bank begin 1981 financieel doet over kop gaan.

Maar geen probleem, ook hier doet het gerecht niets. Vader Arno en zoon Geoffrey – de bank was naar zoonlief genoemd – kwamen strafrechtelijk heelhuids uit de zaak. Geoffrey Nejman verhuisde wel naar de regio van Nice om er zakelijk actief te zijn rond vastgoed en de parfumhandel. Niet zonder opnieuw brokken te maken. Het lijkt een vast gegeven dat men in dergelijke zaken strafrechtelijk vanuit het parket geen acties zal ondernemen. De bank wordt om een faillissement te vermijden overgenomen, het personeel staakt en met de illegale wapenhandel doet men niets.

» willyvandamme.wordpress.com