Topic: Dominique Salesse

Weet iemand de exacte datum in 1986 waarop Dominique Salesse is opgepakt? Er zijn enkele vragen waarop ik het antwoord zou willen weten, maar ik zou willen starten met de volgende: Welk merk van sigaretten rookte Salesse? Iemand?

2

Re: Dominique Salesse

Kent er iemand het alibi van Dominique Salesse tijdens Aalst? Ik vind het precies nergens terug.

3

Re: Dominique Salesse

Ik heb geen informatie gevonden over het alibi van Salesse ('het brein') voor Aalst, wel wat informatie over wat ervoor en erna gebeurde:

"De dag na overval van de Bende van Nijvel in Aalst stelde Salesse mij voor om een week aan de Franse Azurenkust door te brengen. Wij zijn naar St-Raphaël vertrokken. Daar las ik in een krant over het bloedbad in Aalst. Salesse zei meteen dat De Staerke dat gedaan kon hebben."

"Toen hij na onze aanhouding te horen kreeg dat hij over Aalst ondervraagd zou worden, kwam Salesse bij de speurders aandraven met een lijst van alle feiten die hij gepleegd had, inclusief iedereen die hem daarbij geholpen had. Was hij bang voor de vragen over Aalst? De speurders hadden nochtans alleen vermoedens, geen enkel bewijs."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Dominique Salesse

Ben wrote:

"De dag na overval van de Bende van Nijvel in Aalst stelde Salesse mij voor om een week aan de Franse Azurenkust door te brengen. Wij zijn naar St-Raphaël vertrokken. Daar las ik in een krant over het bloedbad in Aalst. Salesse zei meteen dat De Staerke dat gedaan kon hebben."

volgens Léopold van Esbroeck zou Salesse thuis bezoek gekregen hebben van Johnny De Staerke en dit de vrijdag voor Aalst. George Declerck was daar ook bij. Nadien is Salesse bij Van Esbroeck geweest en was onder de indruk. Salesse heeft toen gevraagd aan Van Esbroeck om onmiddellijk, die zelfde avond nog, te vertrekken naar Frankrijk. Van Esbroeck zag dat niet zitten vanwege z'n vriendin en stelde voor om zondag te vertrekken.  Salesse stemde daar mee toe. Salesse had tevens De Staerke verdacht na Overijse en Eigenbrakel. 

En dan nog iets, De Staerke had ruzie gekregen met Salesse en Apostolos Papadopoulos. Hij is er toen van door gegaan met de groene Golf GTI (die Salesse had geprepareerd en gestolen was in Antwerpen) en wapens (riotguns). Kort nadien is Overijse en Eigenbrakel. Kan het zijn dat dezelfde wagen werd gebruikt?

Re: Dominique Salesse

Misschien heeft iemand het zich al eens afgevraagd (en het uitgezocht) maar dan heb ik het antwoord nog niet gezien: weet er iemand wie de eigenaar of bewoner was van het huis in Braine-le-Comte waarin Dominique Salesse tegenwoordig woont, vóórdat Salesse er zijn intrek nam? Waarom ik het vraag:

Volgens de beroemde (maar, ik geef toe, omstreden) theorie over de in Aalst neergeschoten killer, is de Bende van Nijvel enkele uren nadien gezien in het Bois de la Houssiére, bij het begin van de Rue de la Chapelle au Foya, met de neus van de auto geparkeerd in de richting van Hennuyères. Daar is een jaar of negen geleden naar een lijk gezocht, maar niks gevonden. Althans, geen lijk (wel een jas, kogels en een horloge). Misschien is het lijk - als dat er was - ergens anders naartoe gebracht?

In een robotfoto van een van de Bende van Nijvel-overvallers in Aalst is door speurders Dominique Salesse herkend. Rijd nu eens de Rue de la Chapelle au Foya uit richting Hennuyères. Blijf gewoon de weg volgen. Na circa drie kilometer passeert u vanzelf de huidige woning van Salesse.

Het zal wel allemaal toeval zijn maar stel dat het geen toeval is … In dat geval is het interessant om te weten wie er toen in dat huis woonde of toegang had tot het terrein. Het zou ook verklaren waarom een hoofdverdachte uit de Bende van Nijvel ervoor kiest om na zijn vrijlating zo dicht bij de meest verdachte locatie uit het Bende van Nijvel-dossier te gaan wonen. Er is wellicht iets te bewaken in de tuin.

Re: Dominique Salesse

Goed opgemerkt. Het kan inderdaad een interessant gegeven zijn. Woonde Salesse in 1985 ergens anders?

Re: Dominique Salesse

Ik weet niet waar hij in 1985 woonde, maar tegenover Bouten zegt hij dat hij pas na zijn vrijlating in Braine is gaan wonen.

Re: Dominique Salesse

Maar, in aanvulling op mijn vorige reactie, het kan natuurlijk zo zijn dat hij een huis huurt van een bekende, er misschien ooit familie woonde óf dat hij de woning al eerder in eigendom had.

Verhuurders staan over het algemeen niet te trappelen om een huis te verhuren aan een beruchte overvaller, zelfs al heeft die zijn straf uitgediend. Een woning vinden is dus niet zo eenvoudig. En het is toch wel straf als je dan een huis vindt dat letterlijk in het verlengde ligt van de mogelijk laatste ontmoetingsplaats van de Bende van Nijvel.

Nu, we moeten erbij aantekenen dat Salesse ondertussen getrouwd is en dat de woning wellicht door zijn vrouw is gekocht of gehuurd. Zoals gezegd, het kan allemaal toeval zijn. Het is een mooie streek om te wonen. smile

9

Re: Dominique Salesse

Dominique Salesse was een jeugdcrimineel en hij had al een carrière in de misdaad achter de rug [toen hij gearresteerd werd na de overval in Lokeren]. Voor zijn legerdienst had hij baantjes gehad als kapper, scheepsjongen en in een paar drukkerijen, maar hij hield het nergens lang uit, ook niet in het leger. Even ging hij in de verkoop van diepvriesproducten en tweedehandswagens, maar zijn echte succes verdiende hij als sigarettendief.

Hij leek verder een opmerkelijk burgerlijk leven te leiden, gaf geen geld uit aan drank, casino's of hoeren, deed zijn vriendin een cursus informatica cadeau en ging elke vrijdag eten in restaurant Pee Klak in Grimbergen. Tegenover de politie was Salesse de vriendelijkheid zelf. Ook ging hij ervan uit dat hij gezocht werd voor de bende van Nijvel "omdat Van Esbroeck groot van gestalte is".

Van Esbroeck vertelde dat Salesse de grijze BMW van Lokeren gejad had in opdracht van Philippe De Staerke, op dat moment voortvluchtig. Ruim een maand later, op 12 februari 1986, werd Salesse ingerekend. Hij probeerde te vluchten langs het dak toen de speurders binnenvielen bij Robert De Staerke.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Dominique Salesse

Er is een link tussen Salesse en de Bende van Nijvel en dat is de in Erps-Kwerps gestolen Volkswagen Golf. Uit Beetgenomen:

Inmiddels had de politie van Nijvel de Golf GTI onderzocht die de Bende het weekend van de raid in Aalst in brand had gestoken in het Bois de la Houssière. De wagen was een week voor de bendeovervallen in Overijse en Eigenbrakel gestolen op de parkeerterreinen van Volkswagen langs de spoorlijn in Erps-Kwerps. Salesse werd op slag interessant. Eind jaren 70 werd hij veroordeeld voor identieke diefstallen op dezelfde plaats en op dezelfde manier. De omheining was telkens doorgeknipt en het alarm was omzeild.

De jaren daarna was daar nooit meer op die manier een wagen gestolen, tot de Bende van Nijvel dat deed. Ook zij slaagde erin de radarstralen te ontwijken. Daarvoor moest je heel goed de situatie ter plaatse kennen. "Wat bewijst dat?" repliceerde Salesse. Hij ontkende dat hij de GTI gestolen had. In een verhoor over de Golf, dat lang duurde en achttien bladzijden besloeg, slaagden de Delta-speurders er op een bepaald moment in, de autodief in de hoek te dringen. Salesse betwistte dat de diefstal op dezelfde manier gebeurd kon zijn. Hoe kon hij dat weten, vroegen de speurders. "Men laat mij hier geen cadeau", repliceerde Salesse. En hij eiste een verklaring af te leggen.

Hij had met de diefstal in Erps-Kwerps niks te maken, en had al zijn bekentenissen tot dan toe afgelegd "om u te doen begrijpen dat ik geen uitstaans heb met de Bende van Nijvel".

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube