1

Kolonel bij de rijkswacht; werd in oktober 1981, toen hij nog majoor was en het gerechtelijke onderzoek leidde naar het corruptieschandaal bij het BIC en het NDB, het slachtoffer van een aanslag.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Toen Vernaillen belast was met het onderzoek naar het BIC- en NDB-schandaal werd hij bespioneerd door de Staatsveiligheid. Er werd toen vastgesteld dat Vernaillen zijn auto gratis liet herstellen in de rijkswachtgarage en rijkswachters aan zijn villa liet klussen. De majoor is hiervoor later op het matje geroepen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Vernaillen voor de tweede Bendecommissie:

http://3.t.cdn.belga.be/belgaimage:180590:preview:watermark?v=54d4c2ec&m=imejmgoj

Militaire carrière

 1. KCS

 2. KMS

 3. K Sch Gd

 4. Pl Comd 1 Mob Gp Gent. Opleiding computer analist (IBM). Opleiding automobiel expert (School der experten te Brussel)

 5. Verkeersofficier Territoriale Gp Gent - oprichter autowegenpolitie

 6. Comd District Asse.

 7. 1976: Majoorsexamens: primus bij eerste zit.

 8. 1977: Majoor benoemd. Drugonderzoek in de schoot van de Rijkswacht (zaak François).

 9. 1977 eerste bevelhebber Speciale interventie eenheid (Diane)

 10. Comd District Brussel

 11. Comd Log C GD

 12. Comdo Gebied Antwerpen-Limburg  Opleiding Bedrijfsmanagement (HIPO)

 13. pensioen op 1/10/1988

Burgerlijke carrière

 1. Consulent Angleton Business Services NV

 2. Gedelegeerd Bestuurder ABS (later gesplitst in Edma NV en Omniconsult BVBA)

 3. Zaakvoerder Omniconsult BVBA

 4. Mede uitbouwer van Interflux Electronics BVBA, omvorming naar NV

 5. Directeur Interflux Electronics NV (IF), Interflux SolderNV en Danrick NV (holding maatschappij).

 6. Uitbouwen netwerk van filialen van IF. 1995: Bijzondere Licentie Menselijke Ecologie - Optie milieu-effect rapportering(VUB). 1998: Opleiding Lead Auditor - Neville Clarke (UK). 1999: Opleiding Milieucoördinator Niveau A (VUB) + officiële erkenning.

 7. Sinds 1995 Vice-President van Interflux Electronics NV en Interflux Solder NV alsmede bestuurder van allefilialen in volgende landen: Frankrijk, Polen, Hongarije, Denemarken, Zweden, Denemarken, Engeland, Verenigde Staten, China, Singapore, Australie, Nieuw Zeeland

Over een mogelijk verband tussen de Roze Balletten en de Bende van Nijvel stelt ook kolonel Herman Vernaillen zich sinds lang vragen. In een exclusief interview met Yves Barbieux onthult de gewezen officier van de Rijkswacht hoe hij in grote drugonderzoeken op de naam Vanden Boeynants botste: "Commandant François dreigde dat hij steeds het geheime telefoonnummer van 'Paul' kon draaien".

Over zijn vermoedens inzake de rol van Paul Vanden Boeynants, zegt Vernaillen destijds zowel generaal Bernaert als onderzoeksrechter Bellemans te hebben ingelicht. Kolonel Vernaillen haalt ook uit naar onderzoekers die thans nog in functie zijn: "Er was verraad bij de Rijkswacht".

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 februari 1990

6

Rijkswacht zwijgt over de geruchten rond staatsgreep

De generale staf van de rijkswacht weigert kommentaar te geven op de verklaringen die oud-luitenant- kolonel Vernaillen heeft afgelegd in de parlementaire onderzoekskommissie voor banditisme. Volgens Vernaillen had hij in het begin van de jaren tachtig een tip gekregen over een mogelijk staatsgreep vanuit de rijkswacht. De tipgever kwam later om het leven bij een aanslag van de bende van Nijvel. Dit zou volgens Vernaillen geen toeval zijn geweest.

Volgens de rijkswacht is iedere kommentaar onnodig gezien minister van binnenlandse zaken Tobback, die de voogdij uitoefent, reeds heeft gereageerd. Tobback plaatste vraagtekens achter de verklaringen van Vernaillen die acht jaar lang gezwegen heeft, en kondigde tegelijk een onderzoek aan. Verder wil de rijkswacht het werk van de onderzoekskomissie niet doorkruisen. "De rijkswacht heeft het volste vertrouwen in dit onderzoeksorgaan', aldus nog de generale staf. Tevens werd erop gewezen dat de verklaringen van Vernaillen ten persoonlijke titel waren.

Vernaillen was de rijkswachtofficier die begin jaren tachtig belast was met het onderzoek in de "zaak François'. Kommandant François was de chef van de anti-drugbrigade van de rijkswacht. Hij werd ervan verdacht werd met zijn ploeg te ver gegaan te zijn bij de infiltratie van het drugsmilieu. François werd in april 1982 veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk. Voor de kommissie verklaarde Vernaillen dat hij steeds de indruk gehad heeft dat de rijkswachttop zijn onderzoek wou afremmen. In november 1980 kreeg hij zelfs een nota van zijn superieur, kolonel Devos, waarin gevraagd werd te stoppen met het onderzoek. Volgens Vernaillen zei Devos toen te handelen in opdracht van luitenant-generaal Beaurir, de opperbevelhebber van de rijkswacht.

Vernaillen deed nog een andere onthulling. Begin jaren tachtig leerde hij een mijnheer Finney (*) kennen. Die had geruchten opgevangen over een komplot binnen de rijkswacht om een staatsgreep te plegen. Finney noemde de namen van verscheidene hoge rijkswachtofficieren en van een minister. "Finney vertelde mij toen wat ex-rijkswachter Martial Lekeu in maart jl. verteld heeft aan La Dernière Heure', aldus Vernaillen. Op 27 september 1985 was dezelfde Finney één van de slachtoffers van de overval van de bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize te Overijse. Luitenant-kolonel Vernaillen overhandigde aan de kommissie een aantal dokumenten met verduidelijkingen en namen van betrokkenen die hij niet in openbare zitting wou noemen. Hij zal waarschijnlijk nog een tweede keer gehoord worden.

Naar verluidt wil eerste minister Wilfried Martens vandaag de verklaringen van sommige getuigen voor de onderzoekskommissie "banditisme' ter sprake brengen op de ministerraad. De regering was aanvankelijk van plan, zo werd nog vernomen, niet te reageren vooraleer de bijzondere onderzoekskommissie naar de wijze waarop bandistisme en terrorisme wordt bestreden haar werkzaamheden had beëindigd en haar konklusies had geformuleerd.

Bron: De Tijd | 11 mei 1989

(*) Deze mijnheer Finney is natuurlijk Léon Finné.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Gezien de recente ontwikkelingen, meer dan plausibele linken met Groep Diane, Groep G, Farcy en de modus operandi van dit feit, zouden de speurder Vernaillen nog eens moeten spreken. Ik bekeek de Panorama- reportage opnieuw en zag een heel integer man met een heel duidelijk beeld van wat er zich afspeelde achter de schermen van de toenmalige Rijkswacht. Leeft Vernaillen nog?

filip van het kruis wrote:

Leeft Vernaillen nog?

Ik weet alleen dat hij in 2010 op pensioen is gegaan. Hij was toen 69.

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/ver210.png

Waarom hebben B&B hun plan tegen TV nooit uitgevoerd? Waren ze ondertussen opgepakt?