Meerderheid Vlaamse partijen wil een merkteken op elke kogel
Alle kogels die in België gemaakt of ingevoerd worden, moeten een individuele markering krijgen. Daar zijn zowat alle Vlaamse partijen het over eens. "Nu controleren we etenswaren strenger dan kogels, echt logisch is dat niet."
België moet een voortrekker zijn in de strijd tegen de illegale wapenhandel, zo vindt een Vlaamse meerderheid. Daarom moet alle in ons land gefabriceerde en ingevoerde munitie een individuele markering krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van N-VA-senator Patrick De Groote, dat op de steun kan rekenen van de andere Vlaamse partijen.
"Sinds de dioxinecrisis controleren en registreren we alle etenswaren, van het veld tot op het bord", zegt De Groote. "Waarom zou dat niet mogelijk zijn voor een onveilig product als wapens en munitie?"
Concreet zou er op elke huls informatie moeten komen over het bedrijfsmerk, het jaartal van de productie, een lotnummer en een identificatienummer van de verpakking van de kleinste verkoopeenheid. Vooral dat laatste is belangrijk. De bodemstempels die nu op kogels staan, geven in sommige gevallen al informatie over het lot waartoe die kogel behoorde. "Maar één lot kan zo'n 500.000 kogels bevatten", zegt De Groote. "Dan wordt het wel erg moeilijk om zo'n ding te traceren."
De 'kleinste verkoopeenheid' daarentegen is het doosje waarin de kogels verkocht worden. "Dat gaat van twintig tot vijftig kogels", legt expert Maarten Van Alstein van het Vredesinstituut uit. "Nu heeft elk doosje een apart nummer, maar daar ben je uiteraard niet veel mee als je op een plaats delict een huls vindt. Als dat nummer ook op de kogel staat, ben je meteen een pak verder. Aan de hand van zo'n markering kun je veel beter nagaan wanneer de munitie precies in de illegaliteit is beland."
Bron » De Morgen
Best niet zo'n stom idee. Hadden de kogels in de jaren '80 zulk merkteken gehad dan had de zaak van de Bende van Nijvel wellicht al lang opgelost geweest. Alhoewel?