Topic: Securitas

Historiek Securitas NV: meer dan 20 jaar in de frontlinie voor veiligheid

 • 1985: Op de nationale luchthaven van Zaventem wordt Belgavia Security Systems opgericht.

 • 1988: De naam wordt Securis. Het bedrijf  is een actieve  gesprekspartner  bij de uitwerking van de reglementering van de bewakings- en beveiligingsfirma's en groeit in amper tien jaar tijd uit tot nummer twee op de Belgische markt.

 • 1990: Securis richt als eerste veiligheidsbedrijf een eigen school op om bewakingsagenten professioneel op te leiden.

 • 1995: Securis behaalt als eerste het ISO-9002 certificaat binnen de Belgische bewakingswereld.

 • 1999: Het Zweedse Securitas AB wordt de moederholding van Securis.

 • 2000: Securitas verwerft achtereenvolgens Baron Security, Intersafe en Prosecco en wordt daarmee marktleider in manbewaking.

 • 2004: Securis wordt Securitas NV. De hoofdzetel verhuist naar Neder-over-Heembeek. Het evenementenbewakingsbedrijf Best Security Service wordt overgenomen.

 • 2007: Securitas neemt Faceo Security & Prevention over.

2

Re: Securitas

Bewakingsfirma Securitas België werd opgericht door Maurice Fastrez, gewezen inspecteur-generaal bij de Rijkswacht. Zijn zoon kolonel Etienne Fastrez was de adjunct van René Mayerus. Jan Flour, afgevaardigd beheerder van de bewakingsfirma, was ervan overtuigd dat extreem-rechts gedeeltelijk gefinancierd werd door de opbrengsten van de overvallen op de geldtransporten van zijn bedrijf, een specialiteit van de bende Haemers. In totaal overviel de bende zes Securitas-transporten. Ze maakte daarbij minstens 70 miljoen frank buit (1,7 miljoen euro).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Securitas

Securitas zou een contract gehad hebben voor de bewaking van de VW-fabriek van Vorst, de VAG's in Erps kwerps, Rue du mail, Waterloo. Securitas zou moeten gezien worden, net als Wackenhut overigens, als een bedrijf dat gestuurd werd door de CIA.

Zie ook de Sudisten die voor deze firma werkten, en café 421 waar securitaspersoneel kwam. Zie ook André Moyen die er directeur was. Zie ook het ex-hoofd van Group4 Securitas, Sven Carlsson, die regelmatig Benoît de Bonvoisin ontmoette, ondermeer in de Brusselse Hilton. In 1981 was er een ontmoeting in de Boulevard Saint-Michel in aanwezigheid van PDG-beheerder Jean-Marie Detournay, waarbij een aantal honderdduizenden franken aan PDG werd gestort. Officieel betrof het headhunter-contracten waarbij PDG een verkoper en verkoopsdirecteur zou leveren, maar deze personen zouden nooit in dienst treden bij Securitas.

Volgens de Bonvoisin hield de storting verband met VdB die geld nodig had voor een verkiezingscampagne. In 1982 stelde de Bonvoisin aan Securitas voor om een nieuw filiaal op te starten (Secury-Press), waarbij "Europe Magazine" aangebracht werd als klant. De marktstudie werd gedaan door een para die helikopterpiloot geworden was in Koksijde, die hiervoor betaald werd! Op 1/10/1985 vond men "Way-Up" van Karel Delombaerde op de klantenlijst van Secury-Press. Ook advocaat José Saels werd bij de financiering betrokken.

4

Re: Securitas

Na ontslag genomen te hebben in oktober 1984 nam G., leider van de speciale gendarmerie-eenheid in Luxemburg, een job op in brussel bij een private bewakingsdienst met de bedoeling er later een op te richten in Parijs. 't kan verkeren dat dit dus bij Securitas was? G. was een belangrijk verdachte in de aanslagen in Luxemburg (zie maandenlang proces in Luxemburg).

Decor in Luxemburg:

 • Gelli was aangehouden op 13 september 1982;

 • Le 10 août 1983, le célèbre détenu quittait Champ-Dollon en faisant croire à un enlèvement.

En via dit Bommeleer-proces weten we dat hij een tweetal jaar in Luxemburg verbleef en er zelfs een Social Security-nummeer had. Hij woonde in de straat van het casino aldaar. Dus in volle bommekenscampagne woont een belangrijk intrigator  in een beschermde zone in het centrum!

We weten nu ook dat in rond 19 oktober 85 net die Geib. naar Luxemburg reed en reeds hier werd geschaduwd door ex-medestudenten met wie hij speciale cursussen had gevolgd. Ex-collegas dus. Toen hij aldaar in Luxemburg aankwam ontplofte net het justistiepaleis, net dat kantoor van de onderzoeksrechter die opdracht had gegeven om hem te schaduwen hier in Brussel! Hij zat er dus voor niets tussen want zijn schaduwers waren zijn alibi! Wat een circus.

Re: Securitas

G4S kan terugkijken op een rijke geschiedenis van bijna 50 jaar in België.

De activiteiten van G4S gingen in 1962 van start in België, onder impuls van Erik Philip Sorensen, de architect van de beveiligingssector zoals we die vandaag kennen, die begin 2010 overleden is. De firma heette toen "Société de Surveillance et de Sécurité". De oprichter voerde zelf gedurende enkele maanden de bewakingsopdrachten uit voor de eerste klanten van de groep. De firma breidde daarna snel uit en verzorgde naast bewaking ook het transport van waardevolle zaken en elektronische beveiliging.

Tegen het begin van de jaren 70 waren alle ingrediënten van een integrale dienstverlening op het vlak van beveiliging al aanwezig, de firma groeide snel op basis van een algemene beweging van onderaanneming en specialisatie van deze diensten. De benaming Group 4 Securitas werd op de Belgische markt in 1981 ingevoerd, lang nadat ze voor het eerst gebruikt werd door de zustermaatschappij in Engeland.

In 1991 kocht Group 4 Securitas zijn belangrijkste concurrent op de Belgische markt, IMS (Intergarde Monitor Security), en consolideerde zo zijn positie van de nr. 1 op de beveiligingsmarkt in België. De fusie van Group 4 Securitas en Falck in juni 2000 illustreert een verandering in de continuïteit voor Group 4 in België. Falck had tot op dat moment nog nagenoeg geen beveiligingsactiviteiten in dit land.

In 2003 verandert de Belgische Groep haar merknaam in Group 4 Falck en kondigt een heroriëntering van haar activiteiten aan. De groep versterkt hierbij haar aanbod voor particulieren en publieke instellingen en introduceert het concept safety binnen het geheel van haar producten- en dienstenlijn. Group 4 Falck wordt de specialist in de beveiliging van personen en goederen. In juni 2004 fusioneert Group 4 Falck met Securicor. De nieuwe groep die hieruit ontstond kreeg een nieuwe merknaam, Group 4 Securicor, en is ondertussen actief in 108 landen met meer dan 500.000 personen tewerk gesteld.

Group 4 Securicor wordt de meest gediversifieerde groep in de bewakingssector in België. Met 5.600 personeelsleden en een omzet van 263 miljoen euro (2007) bekleedt G4S de eerste plaats op de Belgische beveiligingsmarkt evenals in nagenoeg alle niches waarin de groep actief is. Sinds enkele jaren biedt Group G4S, naast de specialisatie in de beveiliging voor industriële, bancaire en institutionele noden nu ook beveiligingsoplossingen aan voor zelfstandigen, vrije beroepen en particulieren.

Vanf 1 januari 2009 gaat Group 4 Securicor door het leven als G4S. Deze naamwijziging past in een herpositionering van het merk, zowel op lokaal als globaal vlak.

Re: Securitas

G4S heeft in meer dan één potje een vinger. Momenteel is er sinds enkele jaren groten ontevredenheid onder het personeel die routineus "economisch werkloos" staan omdat ze op die manier zonder stand-by premie kosteloos kunnen worden opgeroepen en dit zonder te kunnen weigeren. Het is een praktijk die zeker niet het familiaal leven te goed komt.

Enige jaren geleden had G4S bijna het monopolie op de winkelbewaking, ook Retail genoemd. Zowat elke supermarkt of winkel die over bewaking beschikte, zij het geuniformeerd of in burger, had een contract bij G4S. Later kwam Cobelguard ten tonele, ze vingen het contract voor de Mediamarkt winkels en G4S verloor het initiatief in de Retail.

Ze blijven wel de top voor diplomatieke bewaking, zo staan ze al jaar en dag in voor de buitenperimeter van de NAVO en beschikken ook over een CP-team (close protection) dat permanent ter beschikking staat voor NAVO opdrachten. CP officers van G4S werken dan ook zeer vaak samen met binnen en buitenlandse geheime diensten.

Servo per Amikeco

7

Re: Securitas

K& wrote:

Na ontslag genomen te hebben in oktober 1984 nam G., leider van de speciale gendarmerie-eenheid in Luxemburg, een job op in brussel bij een private bewakingsdienst met de bedoeling er later een op te richten in Parijs. 't kan verkeren dat dit dus bij Securitas was? G. was een belangrijk verdachte in de aanslagen in Luxemburg (zie maandenlang proces in Luxemburg).

Nieje, het was dus Monitor. Raar dat we hier nog niets over gelezen hebben want zij zouden ook de bewaking van Delhaizes hebben gedaan?

8

Re: Securitas

Er zijn tussen de sudisten ook personen die werken voor beveiligheidsfirma's, incl. Securitas. Ik ga hun namen hier echter niet voluit plaatsen (inititialen P.D. en C.B.).

De oxypact-snijbrander zou gestolen geweest zijn uit de winkel "Paul André" (rue Cloquet en rue des tisserands in Braine-l'Alleud). In juli 1983 zou F.V., een vaste klant van café 421 met strafblad en connecties met de sudisten, zo'n drie maanden voor de aanval op de Colruyt van Nijvel verklaard hebben aan een informant dat de dief van de snijbrander een zekere "Titi" zou zijn geweest (= de W.D. van Deprêtre, nu in Zuid-Frankrijk verblijvend).

W.P. zou gehandeld hebben samen met B. en N.R. (een vriend van Alain Vincx die samen met hem trainde op het circuit van Nijvel). De snijbrander zou dan overgebracht geweest zijn op de parking van café 421 vanuit de koffer van de BMW van W.D. naar de koffer van de Lada van Delbr. (De informant gaf deze info door aan rijkswachter Luc Bouchat van de brigade van Braine-l'Alleud, een corrupte rijkswachter die betrokken was bij verzekeringsoplichting samen met Alain Vincx, ook genoemd door Deprêtre als A.V.).

Securitas België werd opgericht door Maurice Fastrez, gewezen inspecteur-generaal bij de Rijkswacht. Zijn zoon kolonel Etienne Fastrez was de adjunct van René Mayerus.

Zie ook Stay Behind-pion André Moyen, die van 1935 tot 1942 les gegeven heeft in het College Cardinal Mercier in Braine-l'Alleud, van 1935 tot 1965 bij de militaire inlichtingendienst (2° sectie EMGA) werkte waarvoor hij een anti-communistische cel oprichtte in de jaren '50, en van 1962/1965 tot 1980 directeur was bij Securitas in Erps-Kwerps (Engerstraat 87? later Group 4 Securitas en nog G4S) voor België en Marokko. Moyen maakte gebruik van personeelsleden van G4S bij zijn inlichtingenwerk, ondermeer YM die hem bijstond bij onderzoek om Patrick De Baets in diskrediet te brengen in 1991.

Het ex-hoofd van Group4Securitas, Sven Carlsson, ontmoette regelmatig Benoît de Bonvoisin, ondermeer in de Brusselse Hilton. In 1981 was er een ontmoeting in de Boulevard Saint-Michel in aanwezigheid van PDG-beheerder Jean-Marie Detournay, waarbij een aantal honderdduizenden franken aan PDG werd gestort. Officieel betrof het headhunter-contracten waarbij PDG een verkoper en verkoopsdirecteur zou leveren, maar deze personen zouden nooit in dienst treden bij Securitas. Volgens de Bonvoisin hield de storting verband met VdB die geld nodig had voor een verkiezingscampagne. In 1982 stelde de Bonvoisin aan Securitas voor om een nieuw filiaal op te starten (Secury-Press), waarbij "Europe Magazine" aangebracht werd als klant. De marktstudie werd gedaan door een para die helikopterpiloot geworden was in Koksijde, die hiervoor betaald werd! Op 1/10/1985 vond men "Way-Up" van Karel Delombaerde op de klantenlijst van Secury-Press. Ook advocaat José Saels werd bij de financiering betrokken.

"Wolf" geeft op het forum Tueries trouwens volgende hints: "Comme par hazard c'est dans ce même café le 421 que se retrouvaient des agents de chez sécuritas dont un inspecteur qui comme par hazard connaissait très bien le dépôt VW à Erp Kwerps" en "Cherchez qui était le transporteur pour les différents garages VAG, qui de la bande ses sudistes roulait pour cette société, qu'elle était la société de gardiennage du client?".

Securitas zou een contract gehad hebben voor de bewaking van de VW-fabriek van Vorst, de VAG's in Erps kwerps, Rue du mail, Waterloo. Securitas zou moeten gezien worden, net als Wackenhut overigens, als een bedrijf dat gestuurd werd door de CIA.

Zo zou onder meer de bende Haemers getipt geweest zijn over en door Securitas bij het opzetten van hun overvallen? Zie ook de getuigenis in Terzake (09/02/1996) van Jan Flour, ex-gedelegeerd bestuurder van Securitas, over de financieringsoperaties van extreem-rechts via PDG en baron de Bonvoisin. De zetel van Securitas bevond zich (toen ook al?) in de Chaussée de Bruxelles 483, dezelfde baan waar 2 km verder ook de VAG van Waterloo gesitueerd was die een aantal keer terugkomt in de Bende-dossiers.

Dupont en Ponsaers:

"La Golf Rabbit avait été volée à l’état neuf: l’auto avait 270 km au compteur, Mme van Lidth venait de I’acheter chez le concessionnaire VAG de la chaussée de Bruxelles à Waterloo, un garage autour duquel les tueurs du Brabant ont visiblement rôdé. C’est ainsi que les plaques apposées sur une autre voiture Golf utilisée en novembre et décembre 1983 par les tueurs du Brabant wallon ont été copiées sur celles d’un autre client du concessionnaire de Waterloo. C’est aussi chez ce concessionnaire que M J.C. porta son Audi 100 mitraillée sur le parking du Delhaize de Genval en vue de l’y faire réparer. L’Audi fut mystérieusement votée chez le garagiste et retrouvée, quelque temps plus tard, non loin de l’endroit présumé du meurtre du chauffeur de taxi grec Constantin Angelou. Les voleurs, jamais identifiés, avaient obturé les impacts de projectiles laissés lors de la fusillade sur le parking du supermarché de Genval. Comme si cette réparation avait été leur unique objectif."

Securitas leidt verder ook naar Robert Thomas:

"One of those responsible for the supervision of the security contract which was also concluded with Group 4 Securitas by the administration of the European Council in 1992. Mr Thomas has been known for years because of his exploits with guns. In the 1980's he belonged to practical shooting clubs which were investigated because they had been infiltrated by people from the extreme right wing. Even long after he was in employment as an official of the European Council in the security service, Mr Thomas was hired by the Front de la Jeunesse and the neo-nazi militia the Westland New Post of Paul Latinus. He is even alleged to have used Council buildings to organise weapon exhibitions and make use of the diplomatic pouch for unauthorised activities."

Een ex-beheerder van Securitas, Philippe Alexandre, wordt genoemd met Pierre Eveillard in een corruptiezaak (bewakingsopdrachten EU). Volgens het schema van WNP-kopstuk Paul Latinus stond Eveillard in verband met de huurlingenmilieu's (o.a Charles Mazy en "Soldier of Fortune"). In die context is het ook interessant om te zien dat Guy Weber in de buurt woonde (avenue du Prince Charles 28).

9

Re: Securitas

lol

dim, vergeet nu eens de betrokkenheid van bewakingsondernemingen bij de Bende van Nijvel-exploten. Ik was bewaker, en veiligheidsagent, en bodyguard, en shootinginstruktor, en hondenmeester, en waardetransporteur van 1973 tot 2011. Een lange periode, ja. Ik heb eind jaren '70 de toevloed van vooral rijkswachtofficieren in managmentposities gekend. Sporadisch ook militairen op rust. Kan je je de cultuurclash voorstellen tussen het management (Luitenant-kolonels, rijkswachtmajoors ) en de op basis van "goed gedrag en zeden" aangeworven arbeiders (want dat waren we). Iets onwettig organiseren met onze medewerking ging niet, waren we gewoon niet in te zetten wegens 'onprofessioneel en te dom'.

Ik heb bij verschillende bewakingsfirma's gewerkt. Mijn opinies verschilden dikwijls van opdrachten, ik was een rebel, en gepensioneerde Luitenant-kolonels en majoors kunnen geen rebellen gebruiken. Ik bedoel gewoon, bewakingsfirma's kunnen niet meespelen in zulk drama, ze zijn gewoon onbekwaam.

10

Re: Securitas

Leo, daar heb je waarschijnlijk gelijk in. Je bent alvast beter geplaatst dan ik om het beoordelen. Feit blijft wel dat bepaalde bewakingsfirma's nauw samenwerkten met veiligheidsdiensten. Dat betekent natuurlijk in de verste verten niet dat alle personeel van die firma's werkte voor de CIA, zeker niet op de "lagere" niveaus. Maar is het niet denkbaar dat men een aantal geschikte profielen binnen de firma's rekruteerde voor specifieke clandestiene acties? Omwille van hun terreinkennis, bv? Vooropgesteld dat ze het juiste (al dan niet extreem-rechtse) profiel hebben?

Er is sprake van de sudisten. Ik heb de neiging om die piste als prioritair te beschouwen (en heb daar zo mijn redenen voor). Maar ik zie die in hun eentje bijlange niet in staat om de Bende van Nijvel te vormen. Mogelijk werden ze wel bij een paar acties ingezet (bv. Nijvel). Maar ergens moet er een band bestaan met de "bovenbouw", de opdrachtgevers. Maar via welk kanaal werden ze gerekruteerd? Ik zie momenteel vier mogelijkheden (andere suggesties zijn meer dan welkom):

 1. "Wolf" had het over Calmette die ze in de Sakura-club karatelessen zou hebben gegeven (ik heb dat tijdens navraag nooit kunnen bevestigd krijgen).

 2. Mogelijk is de rijkswachter Bouchat een tussenschakel en/of Mievis?

 3. Een zeer dicht familielid (zoon, neef?) van de Darvilles vertoont op FB duidelijke en sterke vriendschapsbanden met de sudisten, mogelijk een band die nog dateert van zijn vader/(groot)oom?

 4. Maar ook Securitas is een optie, vandaar mijn interesse.