Een radiointerview met Jan Rosseel » www.radio1.be

Het fotoboek van Jan Rosseel is nu ook te koop via deze website » photoqbookshop.nl

Van 26/6 tot 4/10 in het fotomuseum Antwerpen » www.fotomuseum.be

13

Ook op de website van Knack staat er een artikel over de expo van Jan Rosseel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Kannibaal » www.uitgeverijkannibaal.be

Beklijvend boek van Jan Rosseel over de Bende van Nijvel

In het najaar van 1985 kwam een einde aan een reeks bloedige overvallen op Belgische supermarkten gepleegd door de Bende van Nijvel. Achtentwintig mensen lieten daarbij het leven. De vader van Jan Rosseel (1979) was een van hen.

Ondanks uitvoerig politieonderzoek, een uitgebreid dossier, gevonden bewijsmateriaal en verslagen van getuigen zijn de daders nooit opgepakt en werden de aanslagen nooit opgehelderd. Deze periode van geweld wordt gezien als een van de donkerste pagina's uit de Belgische geschiedenis. Nu, bijna dertig jaar later, is het politieonderzoek nog altijd niet afgerond.

Dit knap vormgegeven boek is Jan Rosseels persoonlijke zoektocht naar de Bende van Nijvel, opgebouwd uit foto’s en documenten, herinneringen en referenties.

Rosseel studeerde documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag, Nederland, en aan de Danish School of Media and Journalism in Aarhus, Denemarken. Hij werd genomineerd voor het Steenbergen Stipendium, Dutch Doc Award en won de Photo Academy Award (de Volkskrant). Zijn werk is onder meer tentoongesteld bij FOAM en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Atelier Néerlandais in Parijs en Eastwing Gallery in Dubai, en gepubliceerd in Le Monde, De Standaard, Volkskrant Magazine en Vrij Nederland.

Het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het FotoMuseum van Antwerpen van 25 juni tot 4 oktober 2015.

Info

  • 24,5 x 20,3 cm

  • 232 bladzijden + twee ingesloten boekjes van elk 12 bladzijden

  • Hardcover met Zwitserse binding

  • Gedrukt in quadrichromie met een sectie

  • in zilverinkt op zwart papier

  • Drietalige editie Engels-Nederlands-Frans

  • ISBN 978 94 9208 142 1

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/2/1/4/3/9200000038513412.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Een nieuwsbericht van de Antwerpse zender ATV over de tentoonstelling in het Fotomuseum » www.atv.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ik ben even een kijkje gaan nemen op de tentoonstelling van het werk van Jan Rosseel. De tentoonstelling is kleinschalig maar artistiek en visueel sterk uitgewerkt. Zo zijn een aantal foto’s op zulke manier opgehangen dat ze een beetje de werkelijkheid nabootsen, zijn oude krantenartikelen afgedrukt op vergeeld papier, en is een montage gemaakt met PV’s uit het dossier Pinon en Latinus.

Waar ik echt kippenvel van kreeg, was de 'dark room', verborgen achter een zwart fluwelen gordijn. In die kamer waan je je in en voel je de sfeer van het nachtelijke bos van La Houssière. Donker en koud. De silhouetten van de daders kan je er amper waarnemen. Echt knap gedaan van Jan.

Wat ook interessant is, is de muur met de foto’s van bewijsmateriaal of materiaal dat in beslag genomen werd. Veel van deze objecten zijn opgenomen in zijn fotoboek. Echter zijn er ook heel wat foto’s die niet in zijn boek zijn opgenomen. Over een aantal van de gefotografeerde objecten heb ik nooit iets gelezen. Zo zijn er onder meer foto’s te zien van een oude geruite pet, een pistool met prachtige gegraveerde loop (Colt 45?), een onderdeel van een soort groen harlekijnkostuum (halve maan hoedje?), een snoepdoos met Legia munitie, een zak met Maxell geluidscassetjes, een knipmes, een in stukken verbrijzelde kolf, een verroeste weegschaal (vermoedelijk deze gevonden in de Santana), enz ...

Indien je in Antwerpen bent is het dus best wel de moeite waard om effe binnen te springen in het fotomuseum.

Ook het fotoboek is knap gemaakt. Daarin heeft Jan Rosseel een aantal leuke artistieke elementen in gestoken zoals: een papieren boodschappenlijstje, een namaakexemplaar van één van de oude wapentijdschriften, een 'oude' brochure met de gebruikte Bendeauto's, ... Een goede tip dus voor onder de kerstboom.

Misschien ten overvloeden: Jan Rosseel in foto studio de Jong » www.npo.nl

18

Bedankt, maar die link stond al op de vorige pagina.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Sorry Ben, daarom "Misschien ten overvloeden". Echter vond een indrukwekkende korte uitzending die naargeestigheid uitstekend weergeeft. Ook deel ik Jans en jou mening over verjaring en waarheidsvinding.

Donderdag 11 februari - Cultuurhuis De Leest - Izegem - 5 euro

Jan Rosseel

De Leest wil in de toekomst een aantal jonge, vernieuwende fotografen uitnodigen. De eerste in de rij is Jan Rosseel. Hij projecteert zijn werk, vertelt ons zijn verhaal en zijn doos vol 'tips en tricks' staat helemaal open. Jan Rosseel (Brussel, 1979) is een Visual Storyteller. Het vertrekpunt van zijn projecten zijn historische gebeurtenissen waar hij een visuele interpretatie van maakt. De basis van het werk is uitvoerig onderzoek en experiment waarbij hij gebruik maakt van fotografie, video en geluid. Zijn werk is ondermeer tentoongesteld in Fomu (Antwerpen), FOAM (Amsterdam) en in Tokyo, Dubai, NY en Parijs en gepubliceerd in NY Times, Le Monde, DS Weekblad, Vrij Nederland en FOAM magazine.

Kaarten zijn bestelbaar vanaf 24 november via www.deleest.be