Topic: Martine Michel

De speurdersoorlog in het onderzoek naar de Bende van Nijvel escaleert. Een onderzoeker van de cel Delta die tussen 1980 en 1986 de misdaden van de Bende onderzocht, dient nu een klacht in tegen huidig onderzoeksrechter Martine Michel wegens machtsmisbruik. Danny C., oud-speurder van de Delta-Cel die in de jaren '80 geleid werd door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, klaagt de huidige Bende-onderzoeksrechter Martine Michel aan op grond van "machtsafwending en willekeurige aanhouding".

Meer » Klacht tegen onderzoeksrechter Bende van Nijvel

2

Re: Martine Michel

Ik weet het zo niet, maar dit lijkt me alleszins niet zo best voor de enquête. Hoedanook, er is zéér binnenkort een gesprek voorzien met de familieleden van de slachtoffers, hopelijk weten we dan wat meer. Want de cel is er het laatste jaar in geslaagd om zowel verwachtingen als vraagtekens op te roepen.

Re: Martine Michel

Opmerkelijke timing. De aangeklaagde feiten dateren van mei 2012. De klacht (of in elk geval de berichtgeving errond) wordt pas 21 mei 2013, de dag vóór de vergadering met de burgerlijke partijen, neergelegd. Poging om de onderzoeksrechter in diskrediet te brengen?

Re: Martine Michel

Merovinger wrote:

Opmerkelijke timing. De aangeklaagde feiten dateren van mei 2012. De klacht (of in elk geval de berichtgeving errond) wordt pas 21 mei 2013, de dag vóór de vergadering met de burgerlijke partijen, neergelegd. Poging om de onderzoeksrechter in diskrediet te brengen?

Merovinger, dat was het eerste waar ik aan dacht. Van toevalligheden gesproken. hmm

Re: Martine Michel

Het laatste nieuws bevestigt mijn eerder geuite vrees dat mevrouw Michel aan overambitieuze maar helaas ook incompetente onderzoeksrechter is, althans voor wat betreft dit dossier. In goed een jaar tijd is ze erin geslaagd speurders tegen elkaar op te zetten en heeft ze voor verwarring en ergernis gezorgd door eerst het criminologisch laboratorium onvoldoende te informeren over de wapenvondst in het kanaal, en daarna te suggereren dat er gemanipuleerd was.

Verder horen we van alle kanten dat ze het extreem-rechtse spoor volgt, maar meer resultaten dan haar voorgangers heeft ze nog niet kunnen laten zien.

Ook lijkt ze al het werk van Eddy Vos en zijn kompanen in de vuilbak te hebben gemikt, want de jarenlang gehanteerde signalementen en theorieën over een vermoorde 'killer' zijn bij haar aantreden plots uit de geschiedenis geschreven. En dan zwijgen we nog over haar onbeschofte optreden toen ze het werk van Danielle Zucker neermaaide.

Ik ga hier niet zeggen dat Zuckers werk briljant was noch dat Eddy Vos dicht bij de waarheid zat, maar mevrouw Michel heeft tot dusver alleen maar hoog van de toren geblazen zonder werkelijk iets substantieels aan het onderzoek toe te voegen. Tenzij er nog een konijn in haar hoed zit, maar als dat al het geval is, lijkt het me een dood konijn.

6

Re: Martine Michel

Over Martine Michel: Onderzoeksrechter Martine Michel (51) is gespecialiseerd in de zware misdaad en kent het misdaadmilieu als haar binnenzak. De helft van de boeven die de gevangenissen van Charleroi bevolken, kwam daar terecht door haar inspanningen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Martine Michel

Mevrouw Michel kan best al heel wat boeven hebben opgepakt, ik geloof dat graag. Maar dat wil niet zeggen dat ze in elk dossier op haar plaats is. Overigens hadden ook vroegere onderzoeksrechters (en veel flikken) in dit dossier een behoorlijke reputatie voor wat betreft het oppakken van boeven.

De Bende van Nijvel is echter geen doorsnee misdaaddossier, zoals we allemaal weten. Er is vóór Michels komst enorm veel werk verricht. Zij wekt echter de indruk alsof ze dat met één pennenstreek teniet heeft gedaan nadat ze een weekendje heeft gespendeerd aan het lezen van de boeken van Guy Bouten.

Re: Martine Michel

Het dossier is door Mevrouw Michel in beweging gekomen wat op zich al een verdienste is. Het extreem rechts spoor is al jaren niet grondig onderzocht, hopelijk is het niet te laat om het nu nog te doen. Dat ze theorie van Vos " de laatste 30 uur" en de killer overboord hooit alsook de piste van banditisme of roofdieren niet volgt is zeker te begrijpen. Al bijna 30 jaar is er op bovenstaande pistes gezocht zonder resultaat, misschien is het dan verstandig van de speurders dat ze het anders aanpakken?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Martine Michel

Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Vos en Troch zijn nu net de twee enige speurders in dit onderzoek die me enig vertrouwen inboezemden. Waarom ze niet bij een aantal andere, minder illustere speurders binnenvallen: god mag het weten. Aan de andere kant: op dit forum gaan al jaren geruchten dat het onderzoek opzettelijk verknoeid werd. Het lijkt me verfrissend dat speurders effectief in die richting zoeken. En het is bijna onvermijdelijk dat je dan conflicten krijgt met vorige speurders!

10

Re: Martine Michel

En, nogmaals, wat met Lionel Ruth? Hoe ontspringt die de dans zo makkelijk?