Moordnacht in Temse - Gemaskerd drietal begaat, om zeven kogelvrije vesten, koelbloedige moord op nachtwaker en verminkt diens vrouw

Een moordend kommando bestaande uit drie personen allen met een zwarte fluwelen kap op het hoofd en ieder gewapend met een geweer, trok zaterdagmorgen een spoor van dood en vernieling door de Gasthuisstraat te Temse. Nadat ze de man van een huisbewaarster van de firma NV WIttock-Van Landeghem koelbloedig hadden afgemaakt met drukschoten, met patronen waarmee men vroeger op groot wild schoot, maar die wegens hun moordende kracht in België zelfs op wild verboden zijn, vuurden ze nadien ook van dichtbij met de 8,8 mm patronen, waarin telkens acht loden bollen zitten van dezelfde doorsnede, op de vrouw van de nachtwaker. Zij ligt in kritieke en comateuze toestand in het Pelikaanziekenhuis te Temse waar men voor haar leven vecht.

De twee kinderen, 3 jaar en 2 maand, bleven gespaard, al houdt het 3-jarig meisje er een zware schok aan over. Een paar buren, die door de geweerschoten werden gewekt, werden ook onder vuur genomen. Zij ontkwamen als bij wonder.

Het is niet uitgesloten dat men hier met een groep terroristen heeft te maken. Dat kon men opmaken uit het feit dat men naar geen geld heeft gezocht maar wel naar een partij kogelvrije vesten die in de firma Wittock vervaardigd worden. Zeven van die vesten werden ontvreemd.

Wakker geworden buren vanop straat onder vuur genomen

Wat zaterdag een feestdag in het gezin Jozef Broeders (27) en Linda Van Huffelen (26), Gasthuisstraat 108, moest worden, omdat het jongste kind Patricia ging gedoopt worden, sloeg om in een dag waar heel Temse om rouwt. Sommigen balden uit onmacht de vuist terwijl nieuwsbezorgers de tranen de vrije loop lieten. Deze gruwelijke moordpartij werd zaterdagmorgen ontdekt, kort nadat zich een paar honderd meter van de plaats van de moord een schietpartij had voorgedaan, waarbij drie bewoners van de Gasthuisstraat op het nippertje aan de dood ontsnapten toen zij door één der bandieten koelbloedig onder vuur werden genomen toen zij hun overgordijnen openschoven om te zien wat op straat gaande was. Onmiddellijk verwittigde Joséphine Claus, nadat ze onder vuur genomen was, de rijkswacht die zeer snel ter plaatse kwam. (*) Toen wist men nog niets af van de slachtpartij in de woning van de huisbewaarder van de firma Wittock die op 150 meter van de straat verwijderd is.

Waren daders terroristen?

De afschuwelijke misdaad ontdekte men toen de rijkswachters, gewapend met machinegeweren, de omgeving afzochten omdat men aan inbrekers dacht. De deur van de huisbewaarster stond gedeeltelijk open. In de deur was duidelijk een gat zichtbaar van een dodende kogel die er zich doorheen had geboord. In de woning trof men in de kleine keuken het van pijn ineengetrokken verminkte stoffelijk overschot aan van Jozef Broeders, de echtgenoot van de huisbewaarster en bekend bokskampioen in het Antwerpse amateursverbond.

Het bloedspoor liep evenwel verder. Vlak voor de slaapkamer troffen de rijkswachters de 3-jarige Sharon Broeders aan, die steeds maar huilend van de schrik herhaalde: nee mij niet doodschieten”. Achter de deur aan het voeteinde van het bed lag de zieltogende Linda Van Huffelen (26). De vrouw had enorm veel bloed verloren. Haar rechterhand was door een van dichtbij afgevuurd patroon volledig verbrijzeld, toen ze met de hand haar hoofd wou beschermen voor de dodende projektielen. Zij werd in comateuze toestand in allerijl overgebracht naar het nabijgelegen ziekenhuis. Even verder waren de ruiten van de kantoren van binnen naar buiten uitgeschoten.

Verrast

Uit de voorlopige rekonstruktie van de feiten kon het volgende worden opgemaakt. Omstreeks halfdrie is Hector Riské (73), Gasthuisstraat 114 Temse, wakker geworden. Vermoedelijk door een schot dat aan de 200 meter verder gelegen huisbewaarderswoning was afgevuurd. De man deed in zijn slaapkamer op de eerste verdieping van zijn woning de overgordijnen een 10-tal centimeter open om even op straat te kijken. Rechtover zijn deur, aan de ingangspoort van het stedelijk kerkhof zag hij, gedeeltelijk op het fietspad en gedeeltelijk op het voetpad, een donkergrijze gemetalliseerde personenwagen van het merk Audi staan. Dat wekte argwaan bij de man, omdat pas veertien dagen ervoor in de buurt was ingebroken.

In een tijdspannen van een 10-tal minuten keken Hector Riské en zijn vrouw Joséphine Claus een drietal keer door de spleet in de overgordijnen. De laatste keer zagen zij aan de overkant van de straat plotseling een man met een zwarte kap over het hoofd die gewapend was met een geweer. Hij keek zeer snel van raam tot raam Toen het overgordijn lichtjes bewoog, schouderde de gemaskerde zijn geweer en richtte het op het echtpaar Riské-Claus. De vrouw kon nog net roepen: Hector laat u vallen”. De ruiten van de slaapkamer werden door een salvo uit het geweer versplinterd. Twaalf projektielen sloegen in het plafond en haalden een gedeelte van de zoldering neer. De overgordijnen zaten vol gaten.

Door het geluid van die schoten werd ook de buurvrouw, weduwe Maria Van Puyvelde (59) gewekt. De nietsvermoedende vrouw kwam in haar badkamer, ontstak het licht en moest zich al direkt op de grond werpen toen een kogelregen door het venster naar binnenvloog. Ook het plafond in de badkamer kwam naar benden. Het laatste wat het opgeschrikte echtpaar Riské-Claus nog zag, was dat er nog eens twee met een zwarte kap over het hoofd getrokken mannen om het hoekje kwamen gelopen, die ook ieder gewapend waren met een geweer. Zij sprongen vliegensvlug in de auto en verdwenen via de rijksweg Sint-Niklaas-Breendonk. (**) Vandaar konden de moordenaars alle kanten uit.

Terroristen?

Wat in de gebouwen van de n.v. Wittock Van Landeghem is gebeurd blijft voorlopig nog een raadsel. Eerst dacht men aan een afrekening in het milieu van het bokswereldje. Anders werd het echter toen men een diefstal ontdekte van een partij kogelvrije vesten die verdwenen waren uit een slotvaste kast. Deze kogelvrije vesten, die tot de laatste snufjes in de beschermingskledij mogen gerekend worden, zijn een specialiteit van de firma waar verder ook nog zeilen en tenten worden gemaakt. Waren de koelbloedige moordenaars op de hoogte van de gebruiken in de firma en kenden zij de plaats waar de kogelvrije vesten werden opgeslagen? Dat zijn vragen waar onderzoeksrechter Johan Serrus samen met het parket van Dendermonde een antwoord op zoekt.

Vermoedelijk zijn de gangsters verrast geweest door de echtgenote van de huisbewaarder Jozef Broeders, een schilder die als hobby de boksport uitoefende. Dat kon de wapendeskundige uitmaken. Vanuit de kantoren werd van binnen naar buiten gevuurd, vermoedelijk toen Jozef Broeders buiten even was komen kijken. Nadien zou Broeders getracht hebben de voordeur nog dicht te klappen. Hij is daar echter maar gedeeltelijk in geslaagd omdat één der bandieten dwars door de houten voordeur heeft geschoten en daar Jozef Broeders in de buik heeft getroffen. De toegang tot de woning was meteen vrij. Jozef Broeders heeft zich zeker nog tot in de keuken verder gesleept. Daar werd hij door een 6-tal drukschoten (dus met rakende loop op het lichaam) in buik borst en hoofd afgemaakt.

Nadien is de vrouw aan de beurt gekomen. Vermoedelijk moeten de koele doders ook gedacht hebben dat de vrouw dood was toen ze met een jachtgeweer kaliber 12 vanop korte afstand geraakt werd door een patroon waarin zich de dodende loden bollen elk met een diameter van 8,8 mm bevonden. Het schot verbrijzelde letterlijk de hand van de vrouw. Haar hoofd inkasseerde een paar afschampers van het lood. De vrouw geraakte door het veelvuldig bloedverlies in shock-toestand, wat levensgevaarlijk is omdat het lichaam niet meer reageert op het toedienen van nieuw bloed. De vrouw kon, gezien haar toestand, niet verhoord worden en bevindt zich in de intensieve zorgen van het ziekenhuis. Zij wordt er door een speciaal tam van de rijkswacht bewaakt.

De twee kinderen Patricia (2 maand) en Sharon (3) werden toevertrouwd aan familieleden. De kleine Sharon was zeer sterk onder de indruk van het gebeuren. Zij moet het hele drama van zeer nabij hebben meegemaakt.

Voor de gebouwen van de NV Wittock-Van Landeghem staan twee auto’s met doorkerfde banden als stille getuigen. (***)

Speurders van de gerechtelijke politie van Aalst deden samen met wetsgeneesheer Lauwaerts en wapendeskundige Pletinckx de technische vaststellingen. De rijkswacht van Sint-Niklaas zette alle beschikbare krachten in om te trachten de daders op het spoor te komen. Een speraktie die in het hele Waasland werd uitgevoerd leverde vooralsnog niets op. Eventuele getuigen worden verzocht zich zo snel mogelijk in verbinding te stellen met de dichtsbijgelegen politie- of rijkswachtpost.

Bron: Het Nieuwsblad (voorpagina en pagina 3) | 12 september 1983

(*) Volgens lesommetdumonde op het tueries-forum heeft een getuige de daders zien aankomen op het terrein en meteen de rijkswacht verwittigd. Diezelfde getuige zou de rijkswachters hebben zien aankomen. Weliswaar zou volgens lesommetdumonde het 45 minuten geduurd hebben vooraleer de interventieploeg van de rijkswacht op de site aankwam. Zie deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com.

(**) volgens de buurman Frans De Bauw verdwenen de daders via de Gebroeders Boellaan. Zie het artikel van Het Laatste Nieuws van 12 september 1983.

(***) doorkerfd dus niet geschoten?

362

Merovinger wrote:

Het betrof prototypes van een nieuw product dat Wittock-Van Landeghem op de markt wilde brengen. De vesten waren nog niet in produktie. Men deed er nog proeven mee.

Het is dus reeds vlak na de feiten dat de gestolen vesten omschreven worden als prototypes. Zou dit er toch op kunnen wijzen dat de daders niet enkel wisten dat er bij Wittock kogelvrije vesten te vinden waren maar dat er in een afgesloten kast in het labo vesten van de nieuwste generatie lagen?

Merovinger wrote:

Rechtover zijn deur, aan de ingangspoort van het stedelijk kerkhof zag hij, gedeeltelijk op het fietspad en gedeeltelijk op het voetpad, een donkergrijze gemetalliseerde personenwagen van het merk Audi staan. Dat wekte argwaan bij de man, omdat pas veertien dagen ervoor in de buurt was ingebroken.

Het is opvallend dat de getuige die de auto van de gangsters waarschijnlijk het langst heeft gezien, spreekt over een Audi en niet over een Saab. Dit is extra opvallend omdat een Saab 900 een vrij uniek design heeft, dat moeilijk te vergelijken is met andere automerken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

363

Ben wrote:

Het is opvallend dat de getuige die de auto van de gangsters waarschijnlijk het langst heeft gezien, spreekt over een Audi en niet over een Saab. Dit is extra opvallend omdat een Saab 900 een vrij uniek design heeft, dat moeilijk te vergelijken is met andere automerken.

Ik kan begrijpen waarom iemand ze zou kunnen verwisselen, zeker in het donker/bepaalde kleur.

http://i.imgur.com/GbehfF4.jpg

zenga, je maakt de vergelijking met een Audi Quatro. De getuigen hebben het echter over een Audi 100 of een Citroên CX. Toch wel heel verschillende modellen van elkaar en van een Saab 900.

https://i.wheelsage.org/pictures/audi/100/autowp.ru_audi_100_avant_7.jpg

https://s1.cdn.autoevolution.com/images/gallery/CITROENCX-2098_7.jpg

Ben wrote:
Merovinger wrote:

Het betrof prototypes van een nieuw product dat Wittock-Van Landeghem op de markt wilde brengen. De vesten waren nog niet in produktie. Men deed er nog proeven mee.

Het is dus reeds vlak na de feiten dat de gestolen vesten omschreven worden als prototypes. Zou dit er toch op kunnen wijzen dat de daders niet enkel wisten dat er bij Wittock kogelvrije vesten te vinden waren maar dat er in een afgesloten kast in het labo vesten van de nieuwste generatie lagen?

In de Gouden Gids stond wel degelijk het adres van de fabriek aan de Gasthuisstraat in Temse. Er is jammer genoeg één belangrijke informatie waarvan wij het antwoord niet kennen. Waren er - buiten de prototypes - nog andere kogelwerende vesten voorhanden in de loodsen in Temse of niet. Als het antwoord daarop niet is, dan is het normaal dat de daders met die speciale vesten naar buiten gegaan zijn en zij dus niet speciaal op zoek geweest zijn naar die prototypes.

Blijkbaar zijn de daders niet via het labo naar binnen gegaan aangezien het raam van het labo, net naast de conciergerie, van binnen naar buiten beschoten is. Vermoedelijk zijn de daders - als ze de site niet op voorhand verkend hebben - van de oprit rechtdoor gestapt en hebben zij dan rechts het steegje genomen van de schietstand (H) of via de rolpoort zonder alarm (F) de fabriek binnengedrongen en zijn ze via de binnenkant in het labo terechtgekomen. Dat komt dan overeen met de route die recent getekend werd door een ex-werknemer van Wittock (zie deze tekening).

Werd Broeders wakker door het openen van de stalen kast, ging hij langs buiten kijken en werd hij van binnen naar buiten beschoten?

Na moord op huisbewaarder in Temse – Velen zagen verdachte auto maar geen spoor van daders

Het onderzoek in de moord op huisbewaarder Jozef Broeders in het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landeghem te Temse, draait op volle toeren. Voorlopig heeft men de daders evenwel nog niet gevat. De rijkswacht van het district Sint-Niklaas kreeg heel wat telefoontjes van Temsenaars die meenden de vluchtende auto te hebben opgemerkt. Alle gegevens worden nagetrokken. De echtgenote van Jozef Broeders, Linda Van Huffelen, ligt nog steeds in de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Haar toestand is naar verluidt ongewijzigd: men vreest steeds voor haar leven.

De rijkswacht van het district Sint-Niklaas zoekt nog steeds naar de auto van de betrapte inbrekers, die niet voor moord terugschrokken. Er liepen heel wat telefoontjes binnen van Temsenaars die de bewuste nachtzaterdag rond half drie in hun straat een verdachte auto zagen rijden.

Men kan ervan uitgaan dat de daders niet langs hun voorziene vluchtweg zijn gereden. Vanwaar hun auto aan de Gasthuisstraat fout geparkeerd stond, is het slechts een paar honderd meter tot de rijksweg Sint-Niklaas/Breendonk, waar ze alle richtingen uit konden, zowel naar de autoweg E3 als naar Brussel toe. De daders zijn echter de Gebroeders Boellaan ingereden, een woonwijk met bochtige straten, waarna ze in enkele oudere straten van Temse terecht gekomen zijn. Enkele Temsenaars meldden dat ze een snelrijdende auto hebben opgemerkt langs die straten, in de richting van de voormelde rijksweg, maar dichterbij de Scheldebrug. Die nieuwe gegevens hebben nog geen uitsluitsel gebracht over het merk of type auto waarmee de daders zich verplaatsten. De eerste getuigen dachten zoals gemeld, dat het om een Audi 100 of een Citroën CX ging. Anderen nu, maakten gewag van een Ford of een Saab, die als verdachte auto door nachtelijk Temse reed.

Naast de speurtocht naar de auto waarmee de daders zich verplaatsten - en dat ook best een gestolen voertuig kan geweest zijn -
besteden de speurende rijkswachters ook aandacht aan andere schaarse gegevens die als stille getuigen zijn achtergebleven. (*) Begrijpelijk dat in de huidige stand van het onderzoek zeer spaarzaam commentaar wordt gegeven waarover men beschikt. Het blijft ook een vraagteken wat hen naar het zeildoekbedrijf bracht. Indien dat uitsluitend ging om kogelvrije vesten waarmee men proeven ondernam en waarvan inderdaad een zevental exemplaren verdwenen, is de vraag hoe ze aan die informatie kwamen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 13 september 1983

(*) Zouden de daders, naast de afgeschoten munitie en eventuele vingerafdrukken, bepaalde sporen/voorwerpen hebben achtergelaten waar wij geen kennis over hebben?

367

De stalen kast bevond zich letterlijk aan de andere kant van de muur waar het echtpaar lag te slapen, ik sta er absoluut niet versteld van dat Jozef wakker werd door het gestommel in de kamer ernaast. Het was enkel een bakstenen muurtje van 10 cm wat hun scheidde.

Dan qua vluchtwagens, een Citroen CX zakt na stilleggen van de motor door de vering, dit is een zeer herkenbaar iets, daar de wagen dan bijna op de bodem ligt. Als vluchtwagen ook niet ideaal, daar men na het starten van de motor even moet wachten, tot de vering de carrosserie terug "omhoog" gekregen heeft. Direct wegrijden betekend schuren.

Ik tip nog altijd op de Saab in Temse. Het zijn allemaal oudere mensen die de wagen gezien hebben, zichtvermogen al wat minder, opwinding, en mindere kennis van automerken zorgen voor verwarring.

Lijkschouwing toont gruwelijkheid van schietpartij in Temse

Gisterennamiddag heeft in het gerechtelijk laboratorium van professor Timperman te Gent de lijkschouwing plaats gehad op het stoffelijk overschot van de zaterdagmorgen vermoorde Jozef Broeders uit Temse. Ze wees uit dat het slachtoffer op een ongelooflijk beestachtige manier werd afgemeekt met een tiental schoten waarvan zes met rakende loop. In het Pelikaanziekenhuis te Temse vechten geneesheren nog steeds voor het leven van zijn vrouw Linda Van Huffelen. Zij verkeert in stervensnood en is nog niet ontwaakt uit een diepe coma. De daders van deze gruwelijke misdaden zijn nog steeds spoorloos. Bij politie en rijkswacht liepen telefoontjes binnen die er op wijzen dat de doders na hun raid in paniek zijn geraakt en zich een paar keer van weg hebben vergist vooraleer de goede vluchtweg te vinden.

De speurders (en dat zijn er heel wat) zitten van bij de start met een reeks haast onoplosbare vragen. Aanvankelijk dacht men dat men te doen had met verraste dieven of met een afrekening in het boksmilieu. Anders werd het toen personeelsleden van de firma Wittock-Van Landeghem zaterdagochtend ontdekten dat zeven kogelvrije vesten verdwenen waren uit het laboratorium van de firma. (*) Deze zeven kogelvrije vesten behoorden tot de meest moderne en recente in hun soort. Dat het hier niet om gewone misdadigers gaat was de onderzoekers dadelijk opgevallen.

Het zou gaan om een goed georganizeerde groep die van buiten de landsgrenzen opereert. Sommige getuigen hebben de niets ontziende doders duidelijk horen konverseren in een taal die vreemd was aan de talen van de ons omliggende landen.

Het kommando moet getipt zijn geweest niet alleen over de kogelvesten maar ook over de plaats waar deze zich bevonden.

Wapens

Een zware taak kreeg ook de wapendeskundige toebedeeld. Het staat nu reeds vast dat er met liefst drie (**) verschillende wapens is geschoten. Eén van de wapens was een tweeloop van kaliber 12. Daarmee werd geschoten met verschillende patronen. Meestal schoot men echter met patronen waarin zich minstens 8 loden balletjes bevonden, elk met een doorsnede van 8,8 mm. Dat kwam ook tijdens de lijkopening aan het licht.

Jozef Broeders, een amateurbokser bij de Wilrijkse bokskring, werd op beestachtige wijze afgeslacht. Hij werd door een 10-tal kogels en patronen getroffen in het hoofd, arm en borststreek. Sommige wonden werden gemaakt met zware munitie. De man werd ook nog getroffen door kogels afgevuurd door een .22 long rifle.

Het misdadig trio was gemaskerd met zwarte kappen over het hoofd en heeft toch getracht zich door te schieten van de onschuldige getuigen te ontdoen. De afstand – telkens minder dan 9 meters – en de inslagen – 11 en 12 kogelgaten in de plafonds van de woningen 112 en 114 van de Gasthuisstraat – hebben uitgewezen dat zowel het echtpaar Riské als de naastwonende weduwe op een paar millimeters na aan de dood zijn ontsnapt. Voeg daar ook nog bij dat er in de onmiddellijke nabijheid een paar honderden wandelaars van de ‘Nacht van het Waasland’ voorbij zijn gestapt en men kan zich indenken welk bloedbad daar zou kunnen aangericht zijn.

Onderzoeksrechter Johan Serrus en prokureur Paul De Geest hielden gisteren op het gerechtshof van Dendermonde ‘krijgsraad’. De eerste resultaten werden ontleed en besproken.

Bron: Het Nieuwsblad | 13 september 1983

(*) De diefstal werd dus niet ontdekt door de interventieploeg van de rijkswachter noch door de technische ploeg van het parket maar wel door het personeel van Wittock-Van Landeghem. 

(**) Volgens het schema van de CWB zijn het maar twee wapens. Zie » Forum

Wat is er gebeurd met het getuigenis van Chenda? Zo een belangrijke getuigenis en niemand op de site spreekt hier nog over. Begrijp ik niet hoor. Als die getuigenis juist is, kan de zaak een beslissende wending nemen. Hij zou toch de daders van Temse vóór de overval in Temse gezien en met één van hen gesproken hebben in een café? Heel graag ontving ik jullie mening hierover.

chenda wrote:

Anoniem? Maak dat de kat wijs.

Groot en struis, redelijk vriendelijk en praatgraag. Had een legeroutfit aan, van de para's. Daarmee had ik al van bijna seconde 1 toen we binnenkwamen last omdat ik riep, "hey stukske para". Geshockeerd van die ene para zijn ogen die ons bijna doodschoten (kleinere met snor), gingen we maar aan de toog zitten en vermeden die 3 ongure types (2 para's en een burger met lange overjas).

Toen die ene na een tijdje naar de toog kwam om pintjes te bestellen begon het gesprek. Feiten die hij me zei vielen de dag nadien als een puzzel in elkaar. Omdat niemand kan voorspellen wat er een binnen een paar uur gaat gebeuren had die man me gewoon vertelt wat ze gingen doen, maar niet zo letterlijk natuurlijk. Ze moesten nog een werkje gaan doen naar Wittock. Ze hadden geweren bij die los door een deur konden schieten. En, hij was daar al eerder geweest (schreef ik nooit eerder). Hij woonde in Hamme Merchtem zei hij me ook.

Dingen die me nadien duidelijk werden. Onze verklaringen die we deden bij de rijkswacht in Sint-Niklaas zijn foetsie. Pogingen via een onderzoekscommisielid (Annemans) leerde ons dat ze verdwenen waren. Journalist José Masschelin die ik destijds contacteerde vond het veel te heet en wou er niets over uitbrengen.

Wat schiet er na 30 jaar nog over? Herinneringen vervagen, die man van 30 jaar geleden die me alles zei is nu een dikke 70'er, of al een steendood geraamte. Er kan niets meer geverifieerd worden. Het bedrijf Wittock bestaat niet meer, het café waar hij me alles zei bestaat niet meer, de rijkswachtbrigade in Sint-Niklaas is daar weg. De rijkswacht in zijn totaliteit bestaat niet meer. Er is alleen maar wat ze me zeiden. Wie heeft daar nu nog iets aan? Ik hoop ook op een ontknoping, maar dat zal dan wel zonder mij zijn.

Heeft er iemand recenter nieuws ivm de hierboven aangehaalde getuigenis van "Chenda" aub?