Topic: Christian De Valkeneer

Net gelezen in De Zondag: De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, neemt het dossier over van Claude Michaux die op pensioen gaat. De Valkeneer is de voormalige procureur des Konings van Charleroi. Minister Turtelboom heeft dit zo beslist.

Meer » Procureur-generaal De Valkeneer neemt dossier Bende van Nijvel over

2

Re: Christian De Valkeneer

De Valkeneer was - voordat hij procureur-generaal van Luik werd - procureur des Konings in Charleroi. Hij werd in Charleroi opgevolgd door Pierre Magnien.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian De Valkeneer

De Valkeneer zegt geen figurantenrol te willen spelen in het Bendeonderzoek. Hij zegt eveneens de verbetenheid niet te begrijpen sinds een aantal maanden van de kritieken op het huidige onderzoek. Deze kritieken zijn volgens hem totaal onjuist en ongerechtvaardigd zowel wat betreft de kritiek op de onderzoeksrechter als op de speurders.

De procureur aanvaardt de polemiek niet rond het NICC-rapport en de brief van Freddy Troch. De procureur zegt na vijftien maanden afwezigheid geen verzwakt onderzoek teruggevonden te hebben. Daarnaast onderstreept hij de kwaliteit van de speurders die allen 25 à 30 jaar politieervaring hebben en die meer dan ooit gemotiveerd zijn. Het huidige speurdersteam aanvaardt het beeld niet dat van hen gemaakt wordt.

Bron » www.dhnet.be | 27 juli 2013

4

Re: Christian De Valkeneer

De Valkeneer gaat dinsdag zelf naar de raadkamer » www.rtbf.be

Gelooft hij zo hard in deze piste of wil hij door zijn aanwezigheid druk uitoefenen op de rechter? De jonge advocaat van Tinck moet het dus opnemen tegen één van de hoogste magistraten van dit land.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian De Valkeneer

Kan een jurist onder ons toelichten of het gebruikelijk is dat het openbaar-ministerie vertegenwoordigd wordt door een procureur-generaal om te pleiten in de kamer van inbeschuldigingstelling voor de verdere aanhouding van een verdachte? Of is dit zeer ongewoon?

Wat ik uit de volgende uitleg begrijp is dat beslissing van een onderzoeksrechter tot aanhouding van een verdachte binnen de vijf dagen door de raadkamer (één raadsheer) moet bevestigd worden. Dit is wat vorige week gebeurd is met Jean-Marie Tinck. Indien de verdachte in beroep gaat tegen deze beslissing wordt dat beroep behandeld door de kamer van inbeschuldigingstelling door drie raadsheren. Dat is wat volgende week dinsdag zal gebeuren. Als de kamer van inbeschuldigingstelling het beroep afwijst blijft Tinck minstens nog een maand in de cel. Na die maand wordt de zaak opnieuw voorgelegd aan de raadkamer.

Re: Christian De Valkeneer

T.a.v. Merovinger: Het is ten zeerste ongewoon dat een procureur-generaal zelf het openbaar ministerie waarneemt. Maar hier in dit geval is het omdat de heer De Valkeneer het dossier door en door kent. Er is niks strijdig met de wet wat dit betreft.

Het Openbaar Ministerie is één en ondeelbaar. De magistraten treden op in naam van hun ambt, en niet in eigen naam.

Re: Christian De Valkeneer

Scaramouche wrote:

Het is ten zeerste ongewoon dat een procureur-generaal zelf het openbaar ministerie waarneemt. Maar hier in dit geval is het omdat de heer De Valkeneer het dossier door en door kent.

Wel, ik begin nu toch wel te twijfelen over de dossierkennis van De Valkeneer. Op de persconferentie zei hij nl. dat er enkel van de eerste periode van de bendefeiten (1982-1983) robotfoto's zijn opgemaakt en niet van de tweede periode (1985). hmm

http://i58.servimg.com/u/f58/15/00/61/71/av10.jpg

Bron: L'avenir | 17 mei 2014

Re: Christian De Valkeneer

Er is iets zeer vreemd met die robotfoto's over 1985. Toen de nieuwe website killersbabant online werd gezet, waren die robotfoto' er niet bij. Die kwamen er nadien ook nooit op. Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, maar blijkbaar waren de foto's die oorspronkelijk werden verspreid 'de verkeerde foto's'. De procureur-generaal zegt nu dat er helemaal geen robotfoto's zijn getekend voor de reeks van 1985.

Re: Christian De Valkeneer

René De Witte wrote:

Er is iets zeer vreemd met die robotfoto's over 1985.

In 2010 in elk geval dit » Onderzoek

Re: Christian De Valkeneer

Het punt blijft dat van 1985 geen robotfoto's staan op de site van bendespeurders.