1

Topic: Dossier Eurosystem

14 Juni 1976

Op 14 juni 1976 sloot het Belgisch consortium Eurosystem onder leiding van de Belgische holding De Generale Maatschappij, met de steun van de regering Tindemans, een contract van 36 miljard 257 miljoen en 829 duizend frank met de Nationale Wacht van Saoedi-Arabië. Het contract beoogde de bouw van een gigantisch ziekenhuiscomplex in Riad. Deze Nationale Wacht, een leger van 30.000 soldaten, moest de olievelden tegen elke dreiging beschermen. En vermist op dat moment het Midden-Oosten een kruitvat was.

Dit leger werd opgeleid door de Amerikanen, zij wilden dat deze Saoedische elitetroepen voldeden aan de Navo-normen. Daarom moest de Nationale Wacht gemoderniseerd worden. Militaire aankopen drongen zich op. De Belgische wapenlobby zag hier een kans en zette haar geheim pr-wapen in, de exotische Fortunato Israel, die een goed mondje Arabisch sprak en thuis was in Saoedi-Arabische kringen.

Sinds 1972 ging België trouwens hoe langer hoe meer naar de Arabische landen exporteren. Het zal wel geen toeval zijn dat veel zakenvrienden uit het milieu van Vanden Boeynants, zoals de Brusselse immobiliënmakelaar Charly De Pauw, wapenhandelaar Roger Boas, baron Benoît de Bonvoisin en Philippe Chauveau hun weg naar deze Arabische markt vonden. In juli 1979 draaide het Eurosystem-project echter uit op een frauduleus bankroet. Het ziekenhuisproject van Eurosystem was mede voorbereid onder impuls van kroonprins Albert, de toenmalige erevoorzitter van de Belgische dienst voor Buitenlandse Handel.

Op 23 juli 1979 verklaart de toenmalige PS-voorzitter Karel Van Miert dat het bureau van de Vlaamse socialisten zeer verontwaardigd is over 'de schandalige wijze waarop men in de zaak Eurosystem te werk is gegaan'. Hij begrijpt niet hoe 'de regering, andere hooggeplaatsten en zelfs het Hof zich voor de wagen van een gangster hebben laten spannen'. Hij meent te weten dat in het contract van 28 miljard frank zomaar eventjes negen miljard voor steekpenningen zijn en laakt 'de ongelofelijke lichtzinnigheid in deze aangelegenheid'.

Motief » Roze Balletten

2

Re: Dossier Eurosystem

In dit dossier behoren ook de onderzoeken naar de luxe-bordelen van Lydia Montaricourt en Fortunata Israel, die betrokken waren bij het contract met Saoedi-Arabië. Meer over dit onderzoek kan je lezen op de website. Motief » Dossier Eurosystem

Ten tijde van de tweede Bendecommissie werd Ecolo-volksvertegenwoordiger door Humo geïnterviewd in verband met de zogenaamde Roze Balletten. In dat interview - dat te lezen is in hetzelfde dossier - doet Deleuze een paar opmerkelijke uitspraken.

  • (...) want de mensen die we verhoren kennen het klappen van de zweep, en ze vertellen wat ze willen. Ze weten heel goed hoe ze moeten liegen zonder meineed te plegen. Ze zeggen niet: "Ik heb dat gedaan." Ze antwoorden dat het te lang geleden is, dat ze het niet meer weten of niet helemaal zeker zijn maar de indruk hebben dat ... Ik let dus wel op of een getuige niet naar A wijst met de bedoeling dat je B niet ziet.

  • Er zijn inderdaad getuigen die denken dat ze de commissie nog altijd kunnen wijsmaken dat de aarde plat is, dat extreem-rechts bestaat uit vijftig pipo's, dat er heel hard in die richting gezocht is, maar dat er niets gevonden werd. Procureur Jean Deprêtre van Nijvel is zo iemand, en de gewezen rijkswachtkolonel Gerard Lhost, en commissaris Georges Marnette van de gerechtelijke politie van Brussel. Hoe meer zij zeggen dat iets wit is, hoe meer wij in de commissie de indruk hebben dat het zwart is.

  • Op basis van getuigenverhoren en dossierstukken ben ik tot het besluit gekomen, dat er orgieën plaatsgevonden hebben met prominenten. Ik heb geen bewijs gezien dat daar minderjarigen bij waren. Maar die moeten er niet eens bij betrokken zijn geweest om een bekend politicus, hoger officier of magistraat met een gezinsleven vatbaar te maken voor chantage. Ik vind het niet normaal dat gezagsdragers zich blootstellen aan chantage. En als je dan dossierstukken laat verdwijnen, krijg je die als een boemerang in je gezicht terug.

  • In 1989, zo heeft commissaris Peelos van de gerechtelijke politie van Hasselt voor de commissie getuigd, stond Tuna ingeschreven als directiesecretaresse van een groot Belgisch bedrijf in Malta. Eigenlijk zaten er twee Belgische ondernemingen op dat eiland in hetzelfde gebouw en beschikten ze over hetzelfde personeel: ASCO van Roger Boas en Mediterranean Meat Company van Paul Vanden Boeynants. Die Boas heeft dus minstens een deel van de huiszoeking bij Fortunata bijgewoond.

  • Kolonel Marchoul heeft toevallig gehoord dat zijn vroegere rijkswachtcollega Herman Vernaillen - die ik overigens niet als de Zwarte Piet beschouw, want hij heeft uitstekend werk geleverd in het onderzoek-François naar corruptie en drugshandel door rijkswachters en andere politiemannen - dat Vernaillen dus gebeld heeft met de generale staf en zei: "Geen probleem, de bladzijden uit de agenda van Tuna zijn eruit gescheurd".

Het volledige interview lees je op de site. Motief » Dossier Eurosystem

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Dossier Eurosystem

Nog wat meer informatie over het dossier Eurosystem. De sleutelpersoon in het dossier zou een zekere Daniel Cauchie zijn. Een ander belangrijk persoon is Michel Pirquin. Pirquin werkte voor hij bij het project betrokken raakte, bij Sabena en was ook een vertegenwoordiger van FN. En hij was een vriend van prins Abdalah, de commandant van de koninklijke garde. Tijdens het hele Eurosystem-project stak Pirquin - even slikken - 1 miljard frank in zijn eigen zak.

Een andere ex-medewerker van Sabena die dicht bij het Eurosystem-dossier stond, was een zekere Michel Didisheim. Wie? Didisheim was in die periode de economisch adviseur van kroonprins Albert, die eveneens persoonlijk betrokken was in dit dossier.

Maar het verhaal wordt pas helemaal interessant wanneer de Brusselse BOB aan een onderzoek begint. BOB'er Callens begon een onderzoek naar het dossier-Eurosystem en vond een paar zeer interessante elementen. Callens had onder andere ontdekt dat een zekere Albert en Beaurir hadden deelgenomen aan sexfuiven. In die periode hadden BOB'ers duidelijk andere prioriteiten. Callens en andere Brusselse BOB'ers begonnen te werken aan een dossier om bekende politiekers en zakenlui te chanteren. Het gaat op volgende rijkswachters:

Het chantagedossier dat de rijkswachters hadden opgesteld, werd gekocht door ... Charly De Pauw.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Dossier Eurosystem

Kent iemand de evolutie van het chantagedossier De Pauw? Werd het dossier effectief gekocht door De Pauw? Van wie? Is er een spoor van?

Re: Dossier Eurosystem

Ik heb bij het horen of lezen van de naam Charly De Pauw altijd een wrang voorgevoel gehad. Het heeft er misschien weining of niets mee te maken, maar ik lees hier juist dat hij ooit goudstaven met een totale waarde van een half miljard BEF aan de PS schonk, die door Guy Mathot achterover gedrukt zouden zijn.

6

Re: Dossier Eurosystem

dim wrote:

Kent iemand de evolutie van het chantagedossier De Pauw?

Zoals je kan lezen werd dit dossier opgekocht door De Pauw, hij zou daarvoor zo maar even 140 miljoen frank hebben gegeven. Maar - zo gaat het verhaal verder - het koppel Fourez-Dewit zou een kopie hebben gehad van een sextape en kwamen hiermee in de positie om mensen te chanteren. Zij hadden ook het idee om deze tape te verkopen, maar eindigden dood aan de parking van de Colruyt van Nijvel. Of dat het motief was van de moord, kan natuurlijk niet met zekerheid gezegd worden.

Forum » Videotape Fourez

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Dossier Eurosystem

Nu de koning zijn troonsafstand aangekondigd heeft, zullen de komende dagen en weken in de media mooie overzichten over het leven en de carrière van Albert verschijnen. Benieuwd of de rol van Albert in het Eurosystem-dossier mee in deze overzichten zal worden opgenomen. big_smile

Zie » De namen uit de doofpot

8

Re: Dossier Eurosystem

En zijn rekeningen » www.nieuwsblad.be

9

Re: Dossier Eurosystem

Weet er iemand meer van dat vermeende dodelijke auto-ongeluk die prins Albert veroorzaakt heeft in zijn jonge jaren? Er zou dan een Duitser verongelukt zijn.

Albert zou achter het stuur van de auto gezeten hebben en zich tot aan een soort van straatrace laten verleiden hebben. Pv zou vervalst of zelfs verdwenen zijn.

Re: Dossier Eurosystem

Aan iedereen lezen » fr.scribd.com

Terwijl België in de ban was van de Bende van Nijvel, CCC en gangsterbendes speelde dit op de achtergrond en het is begin '86 geklasseerd als verjaard. Een belangrijk element is het verder bestaan van Eurosystem Libanon. Een ander Belgisch dossier dat daar zeer dicht bij aanleunt is het NBD-dossier, drugs voor wapens onder de cover van medisch materiaal. Hoewel het NBD-dossier in België op een sisser is uitgelopen heeft het in Italië en Amerika tot grote rechtszaken geleid met vele veroordelingen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.