Op 1 december 1987 gaat Guy Dussart, die van 1 mei 1977 het hoofd van de BOB van Waver is, op vervroegd pensioen. Dussart stond aan het hoofd van de onderzoekscel van de Waverse BOB die onderzoek deed naar de overval bij wapenhandelaar Daniël Dekaise.

Hij dirrigeerde het onderzoek met zijn collega's Bihay en Balfroid in de richting van de illegale wapenhandel, corrupte wapenhandelaars, extreem-rechts en zelfs Opus Dei. De onderzoekers van de Waverse BOB voelde zich tegengewerkt door hun overste en in het bijzonder door Procureur des Konings Deprêtre. Dit was voor hem de reden om vervroegd op pensioen te gaan. Guy Dussart is reeds overleden.

Over zijn pensioen verklaarde hij het volgende: "Men belemmerde mijzelf, en ook anderen zoals Bihay en Balfroid, om degelijk gerechtelijk werk te doen. Ik heb volledig gedegouteerd de rijkswacht vervroegd verlaten, omdat ik stelselmatig werd gehinderd om degelijk politiewerk te verrichten zowel door mijn oversten in de rijkswacht, als door het parket zelf. Daaromtrent heb ik trouwens bij onderzoeksrechter Hennart een verklaring van 25 pagina's lang afgelegd."

In het bijzonder memoreerde hij het volgende voorval uit 1984. Hij wilde toen bij de BOB te Brussel een lijst zien die Gobert en De Pauw hadden opgesteld van "politiemensen in het algemeen die deel uitmaakte van het WNP. Ik spreek hierover de periode 1984. Naar zeggen van Gobert en De Pauw konden zij mij geen inzage geven van die lijst, gezien zij mij meedeelden dat die lijst uit de machine was gerukt door kolonel Lhost".

2

Dussart opnieuw verhoord op 23 februari 1988 (PV 21410/88)

Dussart licht toe dat Libert hem heeft onthuld dat adjudant Goffinon, hoofd van de BOB van Brussel en in die hoedanigheid de belangrijkste speurder van de cel-Mendez, lid was van WNP. Dussart verklaart voorts dat de Veiligheid van de Staat heeft geweigerd samen te werken en met name heeft geweigerd hem het dossier-WNP door te sturen dat de Staatsveiligheid had aangelegd. Hij vermeldt ook de weigering van onderzoeksrechter Schlicker om een huiszoekingsbevel te verlenen om het kantoor van Smets bij de Staatsveiligheid te doorzoeken.

Dussart stipt ook aan dat de staf van de rijkswacht hem heeft verzocht zijn onderzoek naar WNP en Latinus stop te zetten. Hij verduidelijkt dat onderzoeksrechter Schlicker het dossier had laten lekken naar journalist Souris. Hij voegt eraan toe dat hij er schoon genoeg van had en vervroegd pensioen heeft aangevraagd.

Op 16 juni 1988 werd Dussart opnieuw verhoord door onderzoeksrechter Hennart in verband met het niet-uitvoeren van de apostilles van onderzoeksrechter Schlicker in het raam van de dood van Latinus.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Bepaalde personen en pagina's blijven op deze site toch wel enorm onderbelicht!

Dussart werd gehoord in de Eerste Bendecommissie op 6 november 1989. Hier vind je het stenografisch verslag » drive.google.com