Re: Theorie van speurneus

Karel wrote:

Moord op Jacques Van Camp en diefstal van Volkswagen Golf in het restaurant Les Trois Canards. "Het komt tot een handgemeen tussen de dader en een andere dader in een onbekende taal, waarop de daders de vlucht nemen." Dit lijkt me verre van professioneel.


In het Frans staat er geschreven: Un échange verbal s’ensuit entre ce truand et un complice dans une langue étrangère. Het gaat dus om een 'woordenwisseling'. Dit is meer dan een jaar geleden al op dit forum ontdekt, en ik geloof zelfs doorgemaild, maar dus nog steeds niet veranderd, wat weer aangeeft hoe amateuristisch deze website is opgezet.

Neemt niet weg dat een woordenwisseling erg amateuristisch overkomt, alsof ze niet (goed) hebben afgesproken wat ze gingen doen, maar het lieten afhangen van het moment. Heel veel kan je er niet uit concluderen, maar wel dat het geen profs waren.

Voor mij is de Bende van Nijvel de bende van de improvisaties.

212

Re: Theorie van speurneus

speurneus wrote:

Ik ben blij met je constructieve bijdrage zeker ook omdat je iemand met kennis van dit soort zaken bent als je theorie gesteund word door een specialist dan heeft het meer waarde.

speurneus, bedankt voor je reactie. Ik waardeer dat je je mening hier geeft en ook daaraan vast houdt met goede argumenten. Ik heb met gemak zoveel punten kunnen traceren die wijze op onprofessioneel gedrag, dat ik me afvraag waarom er toch mensen zo vol zijn van de bende. Maar goed dat is wellicht een andere discussie. Ik denk dat het wel mogelijk is om een boek te schrijven wat men allemaal nog had kunnen onderzoeken. Het blijft dan een open vraag of men dat ook heeft gedaan.

Re: Theorie van speurneus

Karel wrote:

Dus voor mij is het onbegrijpelijk dat men niet bijvoorbeeld onder de criminelen die vast hebben gezeten voor vermogens delicten in de betreffende periode een DNA onderzoek instelt.

Dat is wel degelijk gebeurd, nl. in 1998. Zonder resultaat blijkbaar anders was de zaak al opgelost geweest. Zie » YouTube Meer info over het DNA-onderzoek vind je hier » Onderzoek

214

Re: Theorie van speurneus

Niet iedereen kan verplicht worden een DNA-test te laten afnemen. Ik vraag me dus af hoeveel verdachten ingegaan zijn op de uitnodiging tot afleveren DNA-test. Het antwoord zal ik niet krijgen, geheim van het onderzoek wellicht...

Re: Theorie van speurneus

Dat klopt. Maar het weigeren van het overhandigen van een DNA-staal lijkt mij in deze toch niet zo'n slimme zet. Met zulke reactie maakt die crimineel zich extra verdacht. OK, die crimineel (als die effectief een Bendelid is) blijft dan nog altijd, voorlopig, een voorsprong behouden op de speurders. Maar wees er maar zeker van dat zijn naam in het vet op het lijstje zal blijven staan en de speurders dan wel extra onderzoek naar deze verdachte zullen voeren. Allez, zo zou ik het toch doen. wink

Re: Theorie van speurneus

Je kan je beter verdacht maken door geen DNA af te laten nemen, wat ze toch niet kunnen afdwingen (wat ik overigens een regel van niks vind), dan het wel af te laten nemen en er zeker van te zijn dat je gepakt word en nooit meer de bak uitkomt. Het verdachte neem je dan op de koop.

217

Re: Theorie van speurneus

Merovinger wrote:

Dat klopt. Maar het weigeren van het overhandigen van een DNA-staal lijkt mij in deze toch niet zo'n slimme zet. Met zulke reactie maakt die crimineel zich extra verdacht. OK, die crimineel (als die effectief een Bendelid is) blijft dan nog altijd, voorlopig, een voorsprong behouden op de speurders. Maar wees er maar zeker van dat zijn naam in het vet op het lijstje zal blijven staan en de speurders dan wel extra onderzoek naar deze verdachte zullen voeren. Allez, zo zou ik het toch doen. wink

Probleem is dat niet 1 crimineel zal geweigerd hebben maar een stuk of honderd en dan sta je even ver als zonder DNA-test. Ze zouden beter de resultaten daarvan bekend maken. We zijn trouwens meer dan vijftien jaar later. De techniek staat verder en het is goedkoper om er een af te nemen. Ik denk zelfs dat de wetgeving ondertussen veranderd is en criminelen toch verplicht kunnen worden. Het zou logisch zijn dat ze een nieuw groot DNA-onderzoek doen. Of zou dat al gebeurd zijn in de jaren 2000?

218

Re: Theorie van speurneus

In principe zou dat via de burgerpartij kunnen worden geeist. Ik betwijfel of er een gedegen DNA-onderzoek is geweest. Ook vanwege het feit dat er zeer waarschijnlijk Noord Afrikanen betrokken waren, lijkt het me wel een optie om de bekende Noord Afrikaanse criminelen waar geen DNA profiel van is, te verplichten mee te werken aan het DNA onderzoek.

Wie heeft er contacten met de burgerpartij?

Een ander punt over die wapen magazines? Waren die verkrijgbaar bij de gewone algemene tijdschriften/boekhandels winkels e.d. Of moest je hiervoor naar een wapen winkel, die dit specifiek verkocht. Of andere speciaal zaken. Is het mogelijk dat je hiervoor een abonnement kon nemen? In dat geval wanneer de dader een abonnement heeft gehad, dan moet de uitgever een abonnee lijst hebben gehad met de namen. Kijk dat kan interessant zijn.

Voor de rest wat betreft bepaalde kogelriemen die men geimproviseerd in elkaar zou hebben gezet. Wellicht was het voor toen interessant om de winkels die leder materiaal verkopen te benaderen. Maar ook vakmensen die ervaring hebben met het ambachtelijk in elkaar zetten van die riemen e.d., wat kunnen zij erover vertellen. Wat zegt het over de dader. Hoe heeft die het precies in elkaar gezet.

Zijn er uberhaupt vingerafdrukken bekend?

Wat ik nog niet heb gehoord is of men bijvoorbeeld de DNA profielen bij buitenlandse forensische laboratoria zou hebben aangemeld om vooralsnog in hun databank een controle uit te voeren.

Met andere woorden er zijn nog tal van scenario's mogelijk om het DNA materiaal wat zeer waarschijnlijk van de daders is beter te benutten voor een meer gerichter onderzoek. Waarbij ook betere bevoegdheden van toepassing zijn.

219

Re: Theorie van speurneus

Karel wrote:

Ook vanwege het feit dat er zeer waarschijnlijk Noord Afrikanen betrokken waren, lijkt het me wel een optie om de bekende Noord Afrikaanse criminelen waar geen DNA profiel van is, te verplichten mee te werken aan het DNA onderzoek.

Dat is geen feit, noch is het waarschijnlijk. De indicaties zijn bovendien zeer mager. Dit hier bv.:

"de daders worden door verschillende getuige beschreven als Noordafrikanen van ongeveer 1m75 groot, Franssprekend met Arabische tongval, een bril dragend met schildpaddenmontuur en een kapsel in afro-stijl" Bewijst juist niets.

Ergens vind je ook dat die Arabische tongval gekunsteld leek, alsof het bedoeld was om een dwaalspoor te forceren. Bovendien liep er bij WNP iemand rond met een afrokapsel die zeker in aanmerking komt voor de Peugeot 504 en Genval, en dat was geen Noord-Afrikaan maar een half-congolees/half-belg. Bij de andere overvallen is er in de verste verte geen Noord-Afrikaan te bespeuren. Dus ga je hierop gebaseerd toch geen etnische groep gaan viseren? Dat lijkt me niet zo fris als aanpak.

220

Re: Theorie van speurneus

dim wrote:

Dus ga je hierop gebaseerd toch geen etnische groep gaan viseren? Dat lijkt me niet zo fris als aanpak.

Je heb gelijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Dat is zeker waar, daar bestaat geen twijfel over. Echter als we de informatie van getuigen op deze manier in twijfel mogen trekken, zeg ik het volgende "stop maar met het onderzoek". Want waar is het onderzoek dan nog op gebaseerd.

Ik ken genoeg zaken waarbij rechercheurs het verhaal van een getuige/slachtoffer in twijfel hadden getrokken. Later bleek toen de dader via een andere weg werd gepakt, dat de getuige dus toch gelijk had. En als men beter had geluisterd, was het mogelijk geweest om de dader veel eerder te pakken. Nogmaals zaken zijn niet altijd zo zwart/wit of criminlogisch wetenschappelijk.