11

Lijken authentieke beelden: ETA-commando van vijf man, met riot guns? » YouTube

12

In bijgevoegd artikel kan je lezen hoe Mitterand in Frankrijk en Gonzalez in Spanje vanaf eind 1982 de handen in elkaar beginnen slaan in de strijd tegen de ETA. Een eerste signaal van die samenwerking kan al gegeven zijn bij het bezoek van Mitterand aan Spanje in juni 1982.

» www.cairn.info

Anders geformuleerd: vanaf 1982 wordt België voor ETA leden extra aantrekkelijk als comfortzone?

13

Over de drie ETA-leden die in Antwerpen werden aangehouden » elpais.com

14

Bovenstaand artikel vermeldt meer bepaald de pm VIII Asamblea (1982 - 1986). 1982 is nl. ook het jaar waarin een deel van de ETA besluit de gewapende strijd verder te zetten.

Parte de los militantes de ETA-pm no aceptaron la reinserción y decidieron seguir la lucha armada bajo el nombre de ETA-pm VIII Asamblea o ETA-pm (VIII). Fueron apodados los octavos.

Van die tak dus worden in Antwerpen documenten gevonden in 1983.

15

Is jullie Spaans goed genoeg? Ik duw het straks wel even door Google Translate, interessante verbanden in elk geval; CCC, Libië, wapenhandel, ... en een paar namen om mee verder te werken.

Bruselas es una de las capitales mundiales del tráfico de armas, por lo que muchos movimientos armados mantenían representantes allí, donde, además, era relativamente seguro realizar contactos con organizaciones afines (ETA lo hizo, como mínimo, con el IRA y con las efímeras Células de Combate Comunistas belgas). La ciudad era también considerada el punto de salida más seguro para viajar hasta los campos de entrenamiento de Yemen del Sur, vía Roma y Beirut, dirigidos por el Frente Popular para la Liberación de Palestina (FPLP), en los que fueron adiestrados una docena de etarras.

Se cree que los bancos belgas eran utilizados también por la organización para recibir transacciones, como los 900.000 dólares presuntamente enviados por Libia a ETA en 1985 a través del Bruxelles Lambert Bank. Pero sobre todo, los militantes se beneficiaban de la renuencia de una judicatura belga que se resistía a autorizar la extradición a España de aquellos etarras detenidos en Bélgica. Por ejemplo, en 1982 Juan José Arrese y Fernando Bilbao evitaron 'in extremis' su expulsión tras ser arrestados por la policía belga cuando un juez les concedió el permiso de residencia.

Bron » www.elconfidencial.com

16

ETA en drughandel, dat is een thema dat we ook nog een keer moeten uitwerken. Ik las ergens dat ETA soms wapens aangeboden kreeg in een wapens + drugs deal. Ze konden wapens kopen op voorwaarde dat ze tegelijk ook een lading drugs kochten. Misschien is dit te koppelen aan wat the end vandaag schreef over cocaïnehandel in relatie tot Dekaise (in topic Jules Montel )

Uit een post van Ben

"
Op 9 juni 1983 werden in de Antwerpse haven in een transitcontainer uit Bulgarije 414 handvuurwapens, 101 Remington-geweren en 75 kisten munitie ontdekt. De trafiek stond op naam van Willy Pourtois. De vracht was bestemd voor de ETA.Toch werd Pourtois niet gearresteerd. Rijkswachter Toumpsin, die het pv opstelde, heeft nooit begrepen waarom het gerecht niet ingreep.

Trad Pourtois op als informant van de Staatsveiligheid om bepaalde wapentransacties in kaart te brengen? Of was hij een spion van het Oostblok geïnfiltreerd in de Staatsveiligheid? Hij kon in elk geval rekenen op de bescherming van commissaris Van Remoortele die in de haven van Antwerpen de import van Bulgaarse namaaksigaretten en whisky vergemakkelijkte en de bestemming liet wijzigen. De opbrengst was onder meer bestemd voor de ETA. Toen een van zijn ondergeschikten bij Raes klacht indiende, ving hij bot. De commissaris was blijkbaar onschendbaar. Drie jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd vroeg Van Remoortele zijn overplaatsing naar Brussel aan. "

Heel ver gaan we er niet mee springen maar ik kan nog een klein detail toevoegen.

De "verdachten" in deze wapenhandel waren 2 Belgen, een Amerikaan en een Engelsman.

Hierover schrijft Toumpsin ; Normaal gezien hadden we dus op rogatoire com.  moeten gaan naar oa  het Ver. Koninkrijk  MAAR een tijdje later meldde de onderzoeksrechter dat het onderzoek stopgezet was zonder ons ook maar de minste uitleg te geven.

Er werd in de post niet vermeld dat dit kaderde in het onderzoek  DEKAISE  waar Toumpsin toen aan meewerkte.

18

De wapenhandelaar leeft nog. De vraag is hoe de overval in Waver en wapenhandel te koppelen aan Bende van Nijvel en de gekende trawanten. BOB Waver is steeds geboycot geweest in zijn onderzoeksdaden. Hun onderzoek naar de overval bracht andere operaties in gevaar neem ik aan? dit is geen directe link met de Bende van Nijvel.

Wat mij altijd blijft verbazen is de vlucht van de Santana. Ik ken de streek zeer goed, de baan naar Overijse is/was een racebaan met veelvuldige en snelle vluchtmogelijkeden links en rechts. Je rijdt daar 200 km/u. Iedereen kan daar een R4 op afstand zetten in no time of verloren rijden. Toch zou dit een Santana niet lukken? Komaan zeg. Dit was gewoon een kat en muisspel. Ze rijden via waversesteenweg, centrum overijse en frans verbeeckstraat naar Hoeilaart. Nog steeds rijdt iedereen langs daar die naar avenue louise (beau site) wilt gaan. Je passeert Tumulidreef en Korporaaldreef en als je iets wilt achterlawilt is Dr Descheid is om de hoek.

@coconut: was een van de belgische verdachten soms Jean- Luc Baugniet?

20

@finn ze hebben de rijkswacht  losgereden, maar beslisten toen om snel de nummerplaten te wijzigen waardoor ze terug in het vizier kwamen.