21

Re: ETA

Begin 1981 stond in Brussel een bende internationale drugssmokkelaars terecht. Na de aanhoudingen van de heroïnesmokkelaars te Zaventem werd een Belg in Spaans Baskenland vermoord. Over die moord heb ik geen extra informatie gevonden. Ik weet ook niet zeker of er een link is tussen beide feiten.

In de pers zou in die periode ook gezegd zijn dat de ETA betrokken was in deze drugssmokkel.

Drugsproces te Brussel steekt vol vraagtekens

Met meer dan twintig waren ze, de drugsmokkelaars die gisteren voor de 20e kamer van de Correctionele rechtbank van Brussel verschenen. Omdat er zoveel betichten waren had de zitting in het militaire gerechtshof plaats. Niet al te groot die zaal, maar toch groot genoeg. Weinig journalisten, maar veel advocaten en rechercheurs, zowel van de gerechtelijke politie als van de rijkswacht. De publieke belangstelling voor deze geruchtmakende affaire was niet groot.

Een Spaans echtpaar had met de auto de verre verplaatsing uit het moederland naar het Poelaertplein ondernomen, om zijn zoon, een van de beklaagden te zien. Opvallend was de slechte akoestiek en er was bovendien nogal geroezemoes achteraan in de zaal. Enkele betichten deden niet meer dan fezelen. Gelukkig sprak de tolk met vaste en heldere stem. In het Nederlands, want het proces wordt in deze taal gevoerd, omdat de aanhoudingen in het Vlaamse landsgedeelte, nl. in Zaventem gebeurden.

De betichten worden vervolgd voor heroïnezwendel. Ze zorgden op 15 september 1980 voor een primeur in België. De zuivere en dure heroïne, die ze in Bangkok ophaalden of overhandigd kregen, verstopte ze in hun ingewanden. Op Zaventem werden de drugsectie van de gerechtelijke politie en de rijkswacht echter niet verschalkt. Het gevolg was een 25-tal arrestaties en 4,3 kg. heroïne voor een waarden van 86 miljoen fr.

Levensgevaarlijk

Onder de betichten, enkele Spaanse meisjes, bleek en broos als porselein, en jonge kerels met gitzwart haar, openstaand hemd en leren vest. Spanjaarden, Portugezen, Braziliaanse broers, een Argentijn, een Marokkaan, een Parijzenaar, een verpleegster uit Bern. Trekpaarden en meelopers.

Hun beroepen: mecanicien, chauffeur, industrieel, werkman, handelaar, licentiaat in de letteren. De meeste zijn vooraan in de twintig. Sommige komen uit San Sebastian, in Spaans Baskenland. En juist daarom rijzen er zoveel vraagtekens omtrent deze heroïnesmokkel.

Dit gevaarlijk spul, verstopt in plastieken zakjes in de ingewanden, zou bij het minste scheurtje de dood voor gevolg hebben gehad. Waarom namen de jonge smokkelaars, of zijn het doodgewone koeriers, zulke grote risico’s?

Een Spanjaard, die zich vlot en met een zekere elegantie in dit gevaarlijk milieu beweegt, vertelde ons dat verscheidene betichten toxicomanen zijn. Andere smokkelden de heroïne voor het geld. Of de ETA, de Baskische bevrijdingsorganisatie, soms een vinger in de pap had? “Wel neen”, merkte hij op. “Die heeft er helemaal geen uitstaans mee. Het zijn de kranten die zulks suggereren.“

De man opende zijn aktetas en haalde knipsels boven waarmede hij ons probeerde plat te slaan. Knipsels uit Spaanse kranten en weekbladen. “Het zijn valse aantijgingen en de Spanjaarden hebben zich geïnspireerd op wat hier in de Belgische kranten werd geschreven. Waar halen ze dit toch?”

De Belgische recherche houdt nochtans rekening met vele mogelijkheden. Vreemd is in elk geval dat na de aanhoudingen van de heroïnesmokkelaars te Zaventem een Belg in Spaans Baskenland werd vermoord.

Stierenkweker

Men durft momenteel niet het verband leggen tussen de heroïnezwendel, die op het vliegveld van Zaventem werd ontdekt, en de moord op de Belg. Spaanse rechercheurs kwamen al naar België en uit ons land werd aan Spanje om meer informatie gevraagd. Men wacht nog altijd op antwoord. Betekent dit misschien dat sommige Spaanse kringen de “brand” zo gauw mogelijk willen blussen?

Anderzijds is geweten dat met de verkoop van heroïne veel geld te verdienen is. Geld dat achteraf kan dienen om iets anders aan te kopen. En heroïne wordt ook soms omgeruild.

Hoe dan ook, na de eerste zitting van dit drugproces te Brussel, met tact en geduld geleid voorzitter De Smedt, is men er niet veel wijzer op geworden. Nu reeds kan worden voorspeld dat er na het vonnis nog veel vragen onbeantwoord zullen blijven. Want tijdens het verhoor verwezen de betichten nogal vaak naar onbekenden. Sommigen hadden het geld gekregen om in Bangkok heroïne te kopen, van een andere betichte, die het op zijn beurt nog van iemand anders had ontvangen.

Meer dan eens werd de naam van een zekere Montero genoemd. Dit zou een welvarende Baskische stierenkweker zijn, die zwemt in het geld. Naar verluidt werd hij reeds in Spanje wegens drugzwendel aangehouden, doch kwam achteraf mits betaling van een enorme borgsom weer vrij. Voor welke doeleinden die Montero de drugs nodig had, heeft de Belgische recherche niet kunnen achterhalen. Ook niet of hij eventueel bindingen zou hebben met terreur- of andere organisaties.

Schuldeiser

Sommige van de 25 betichten vertrokken naar Bangkok in het bezit van 15.000 of 22.000 dollar. Anderen die vanuit Parijs via Zaventem naar Bangkok afreisden, hadden 10.000, 30.000 of 50.000 Franse fr. bij. Anderen nog vertrokken vanuit Spanje in het bezit van 50.000 of 100.000 peseta’s.

De meesten van hen waren aan hun tweede of derde reis toe. Een 50-jarige Spaanse moeder die op Zaventem werd aangetroffen met 75 gram heroïne in de dubbele bodem van haar reiskoffer, verklaarde niet te hebben geweten dat ze drugs vervoerde. Volgens haar verklaringen meende ze dat er kleine diamanten in haar reiskoffer staken. Ze was trouwens de enige betichte die het opzettelijk smokkelen van heroïne formeel ontkende.

Een Spanjaard en een Portugees met heroïne in hun ingewanden wisten aan de douane van Zaventem te ontsnappen, maar werden later door de rijkswacht gegrepen in de trein Brussel-Parijs. Sommige betichten beweerden te hebben gesmokkeld om hun schuldeiser te kunnen betalen. Slechts enkelen hadden het over de aankoop van heroïne voor eigen gebruik.

Veel wordt nog in twijfel getrokken en er zijn nog diverse geschilpunten in dit proces, dat wellicht geen volledige klaarheid zal brengen. Toch werd gisteren in het gerechtshof gehoord dat de betichten op geen mildheid moeten rekenen. Zo zou bv. bendevorming worden weerhouden.

Intussen kosten de betichten 3.000 fr. per dag aan het “gevangenisbudget” van het ministerie van Justitie. Daarom ook wordt beweerd dat ze na hun veroordeling vlug zullen worden uitgeleverd.

Vandaag komen de burgerlijke partij en het openbaar ministerie aan het woord.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Februari 1981

Smokkelaars samen tot 85 jaar cel veroordeeld

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde woensdag 25 vreemdelingen die heroïne smokkelden vanuit Bangkok naar Zaventem. Het oversmokkelen van de heroïne gebeurde hetzij via de dubbele bodem van een reiskoffer, hetzij gewikkeld in plastieken zakjes als zetpillen opgeborgen in de ingewanden.

Twee van deze drugkoeriers slaagden erin door de douane op Zaventem te geraken maar konden later door de rijkswacht worden gegrepen op de trein Brussel-Parijs.

De drugs die zij van Thailand naar Zaventem overbrachten, wogen in totaal 4.317 kg. Omgezet in Belgisch geld heeft dit goedje nl. zuivere heroïne, in de kleinhandel een waarden van nagenoeg 500 miljoen frank.

De drugsmokkelaars kwamen doorgaans in kleine groepjes op Zaventem aan. De heroïne, die zij smokkelden was telkens van zuivere kwaliteit.

Het feit dat ze telkens met hetzelfde soort drugs tussen september en november 1980 naar België overkwamen, deed de rechtbank besluiten dat ze allen tot eenzelfde bende behoren, ook al waren er onder hen reeds enkele gearresteerd op een ogenblik dat er steeds nieuwe drugs aankwamen.

Twee Spanjaarden uit San Sebastián, die als eersten in september 1980 op Zaventem landden met in hun reiskoffer ruim 1 kg zuivere heroïne, liepen de zwaarste straffen op. Het betreft de 28-jarige Marchesi Dominguez, impresario van beroep, die tot 6 jaar cel werd veroordeeld, zijn metgezel de 29-jarige Michel Othaitz Lahuerta, mecanicien van beroep, kreeg 5 jaar gevangenisstraf.

Vier andere betichten moeten elk voor 4 jaar in de nor. Het betreft de 28-jarige Spanjaard uit San Sebastián Alfonso Palacios Caro, de 29-jarige Argentijn Jorge Megeidin, de 27-jarige Portugees José Urdangarin Vallina en de 27-jarige Spanjaard Manuel Moreno-Cardenas.

Drie andere betichten kregen 3 jaar en 6 maanden opsluiting. De 16 overigen kwamen er met 3 jaar cel vanaf. Het gaat om Spanjaarden, Portugezen, Brazilianen, Argentijnen, een Zwitserse vrouw en een Marokkaan en twee Fransen. Een 49-jarige Spaanse vrouwelijke betichte uit San Sebastián viel voor de rechtbank in bezwijming toen ze hoorde dat ze tot 3 jaar gevangenis was veroordeeld.

Bij de toemeting van de straf hield de rechtbank rekening met de hoeveelheid heroïne, die per persoon werd vervoerd ofwel met de rol die elkeen in de bende speelde, nl. de rol van leider of van uitvoerder.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Maart 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: ETA

Brandstichting werk van ETA?

In een telefoontje aan een Brusselse krant heeft een onbekende die zich uitgaf voor verantwoordelijke van de ETA, gezegd dat deze organisatie verantwoordelijk is voor een brandstichting nabij de Renault-fabriek te Vilvoorde.

De man verklaarde dat de actie bedoeld was om druk uit te oefenen op de Belgische regering, opdat deze het "anti-democratisch Spaans bewind" ertoe zou dwingen amnestie te verlenen aan het Baskische volk.

De brandstichting gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Men trachtte toen een vrachtwagen van de Renault-fabriek die nabij de Renault-fabriek te Vilvoorde geparkeerd stond, in de brand te steken. Slechts de banden en het dekzeil van de vrachtwagen werden vernield. De schade wordt op ongeveer 80.000 frank geraamd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: ETA

Merovinger wrote:

De Baskische afscheidingsbeweging ETA dreigt ermee Belgische ministers te gijzelen indien de drie bij Antwerpen aangehouden militanten aan Spanje worden uitgeleverd. De drie werden een week geleden [dus begin november 1983] opgepakt toen zij in het bezit gevonden werden van 2.000 FN-patronen. Dit gebeurde te Kontich door speciale eenheden van de Rijkswacht.

ETA-terrorist wilde hier Russische geweren kopen

Eén van de vier militanten van de Baskische terreurgroep ETA die sinds november in de Antwerpse gevangenis zijn opgesloten, heeft verleden jaar getracht om via een Antwerpse wapenhandelaar honderden aanvalsgeweren van Russische makelij te kopen. Die zouden bestemd zijn voor de bewapening van een splintergroep van de zogenaamde Baskische bevrijdingsbeweging.

De terrorist, Ormazza Corral (29), bood zich aan bij de wapenhandelaar C. Hij informeerde er naar de levering van een compleet arsenaal Kalashnikov’s, type AK 47. Dat is een aanvalsgeweer van Sovjet-makelij dat behoort tot de standaard-uitrusting van elke terreurgroep.

De wapenhandelaar weigerde echter met de ETA samen te werken. Dezelfde C. kreeg eind vorig jaar nogmaals bezoek van de Bask die toen een order wilde plaatsen voor levering van krachtige radiozenders. Ook die koop ging niet door.

De mislukte aankoop van de aanvalsgeweren was zowat het enige nieuws, dat gisteren in het Antwerps Hof van Beroep werd gevoerd.

De vier Basken hadden zelf het proces aanhangig gemaakt omdat ze niet akkoord gaan met de maximumstraffen die ze enkele weken geleden kregen van de Correctionele Rechtbank. Die veroordeelde hen tot één jaar gevangenis wegens illegale grafie van oorlogsmunitie.

Zoals bekend werden drie ETA-militanten in november van vorig jaar op de E10 te Kontich betrapt terwijl ze 2.020 9mm-kogels vervoerden. Een meisje dat hen in Leuven een onderduikadres verschafte, werd eveneens veroordeeld.

In en rond het Hof van Beroep aan de Waalse Kaai had de rijkswacht opnieuw in grote getale postgevat, met mitrailleurs in de aanslag. Het publiek werd afgetast en de toehoorders moesten hun identiteit opgeven. Er waren echter slechts een dozijn familieleden en kennissen van de terechtstaande Basken opgedaagd.

Na een overzicht van de feiten en vooraleer de pleidooien plaatsvonden, vorderde het Openbaar Ministerie bij monde van de h. Van Camp zijn strafmaat.

“2.020 kogels betekenen mogelijk ook 2.020 dodelijke schoten”, aldus het Openbaar Ministerie. “Dergelijke feiten brengen onze openbare veiligheid in het gedrang en er mag hier in België geen plaats zijn voor dergelijke gedragingen.”

Tegen de drie Basken die in de koeriersauto zaten en in de eerste aanleg elk één jaar cel kregen wegens illegale opslag van oorlogsmunitie, vorderde hij opnieuw telkens één jaar, eraan toevoegend dat hij geen bezwaar zou hebben indien drie maand daarvan in voorwaardelijke straf zou omgezet worden.

Tegen de Baskische ETA-militante die de drie in Leuven onderdak had verschaft, vorderde hij een zwaardere straf van acht maand. Zij had in eerste aanleg een half jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie oordeelde namelijk dat zij niet als medeplichtige, maar als mededaderes moest beschouwd worden, omdat zonder haar hulp het munitietransport niet mogelijk was geweest. Van die acht maand zou er voor de procureur twee maand in voorwaardelijk kunnen omgezet worden.

Tegen het meisje vorderde hij ook één maand wegens illegaal verblijf in het land en tegen het ETA-lid Ormazza nog eens extra twee maand wegens het bezit van vervalste identiteitsbewijzen. Arrest op 17 mei.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Mei 1984

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/eta-pr10.jpg

Deze foto heeft volgend onderschrift in de krant:

De ETA-terroristen worden de rechtszaal binnengeleid. Joseba Arteche (met baard) wordt in Spanje gezocht op verdenking van bomaanslagen en moord op een legerkapitein. In Frankrijk wordt hij eveneens opgespoord en wacht hem een gevangenisstraf van één jaar. Achter hem Charles Lopez, de Franse Bask die de auto in Antwerpen bestuurde en de 2.000 kogels afhaalde.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

24

Re: ETA

Een artikel uit 2000 van Walter De Bock over België als "wapenwinkel" van de ETA:

Smokkel van ETA-wapens was werk van ‘bende van Mertens en Naegelin’

De wapens die vorige zaterdag bij de terreurorganisatie ETA zijn aangetroffen, komen uit België. In het midden van de jaren tachtig al werden ze vanuit ons land via Frankrijk naar de Baskische afscheidingsbeweging gesmokkeld. Blijkbaar zijn de granaatlanceerders uit veiligheidsoverwegingen al die jaren niet gebruikt: in het begin was de herkomst immers al te makkelijk traceerbaar. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

De naam van wapenhandelaar Alexander Mertens wordt in dit artikel ook vernoemd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube