1

Terza Posizione (Italiaans voor Derde Positie) was een extreem-rechtse groepering die in 1978 werd opgericht in Rome (de groepering bestond eigenlijk al vanaf 1976 onder de naam Lotta Studentesca). Terza Posizione verwierp zowel kapitalisme als socialisme, en zocht in plaats daarvan een politieke en economische "derde positie". Hun belangrijkste invloed was Julius Evola.

Meer informatie vind je hier » Wikipedia

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Na de overval op Dekaise in Waver kwam deze groepering ook ter sprake als mogelijke verdachten:

Een ander spoor leidde in november 1982 naar Terza Posizione, een Italiaanse neofascistische organisatie, die ervan verdacht werd twee weken voor de hold-up bij Dekaise met een zevenkoppig commando een wapenhandelaar in Parijs te hebben overvallen. Een van de zeven raakte gewond en de anderen lieten hem bij hun vlucht in de steek. De Italiaan had een valse dienstkaart van de carabinieri op zak en hij was lid van Terza Posizione. Een leider daarvan, Walter Sordi, werd opgepakt in Rome, en besliste om mee te werken met justitie.

De organisatie, die een kort maar krachtig bestaan leidde rond 1980, had de gewoonte om gewonde politiemannen af te maken. Volgens Sordi voerde ze acties uit in heel Europa. Ze had connecties met Libanon. Dat land was in burgeroorlog en er bestond een clandestiene ruilhandel van wapens voor drugs tussen Libanese milities en Europese handelaren, onder wie wat Belgen. Een paar speurders pakten hun toiletgerei in en trokken op rogatoire commissie naar Rome, maar Sordi, die een van de eerste pentiti werd van extreemrechts in Italië, hield zijn mond over Dekaise.

Het enige wat de speurders te weten kwamen, was dat bepaalde leden van de groep in augustus 1982, de maand voor de raid, vergaderd hadden in Zwitserland en daar acties beraamd hadden om in de Benelux aan springstoffen en aan automatische wapens te komen. De carabinieri bezorgden hun collega's uit Waver negentien namen en foto's van leden van Terza Posizione, van wie er een aantal voortvluchtig waren. De speurders toonden de foto's aan hun getuigen. Die herkenden niemand formeel en er waren geen aanwijzingen dat de verdachten in België gecirculeerd hadden. Dat was het einde van dat spoor.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Ben wrote:

Terza Posizione verwierp zowel kapitalisme als socialisme, en zocht in plaats daarvan een politieke en economische "derde positie".

Was deze "derde weg" ook niet het stokpaardje van de Bonvoisin?

4

De "derde weg" is een zeer ruime omschrijving, dat vaak door extreem-rechts over de ganse wereld wordt gebruikt » en.wikipedia.org | librairiefrancaise.fr

Gabriele Adinolfi is een aantal jaren geleden naar Vlaanderen gekomen voor een lezing:

L'auteur nous explique pourquoi et comment la "stratégie de la tension" entre les deux extrêmes a été organisé par l'Etat italien, lui-même étant manipulé par la CIA et la loge maçonnique P2. Il explique comment l'Etat italien a poussé toute une jeunesse à prendre les armes les uns contre les autres dans le but d'asseoir son autorité et sa légitimité. Il explique comment des groupes dits "nationalistes" peuvent être manipulés par les services secrets pour commettre des attentats et ainsi discréditer tout le mouvement national aux yeux de la population. Il explique enfin, avec quelle férocité les juges et les procureurs démocrates persécutèrent les militants nationalistes innocents dont le seul crime était d'être "fascistes".

Hogere machten hebben hem en zijn extreemrechtse kameraden gebruikt om aanslagen te plegen. De opdrachtgevers willen uiteraard een zondebok, en gezien het feit dat journalisten meestal links zijn is extreemrechts daar ideaal voor.