1,011

Re: Nijvel: 17 September

Etienne1420 wrote:

De N252 is hiervoor geen goede plek. Het ligt lager en loopt onder de N27 door.

De daders hadden meerdere wapens van verschillende modellen bij zich. Als we 3 of 4 RG's hadden geïdentificeerd, zou ik uw mening delen. Ze hadden geweren en pistolen.

Er is veel gezegd over voertuigen. We hadden het over een groene 5-serie, een 131 en zelfs een vrachtwagen. Om te geloven dat iedereen er was.

Hoeveel lege laders werden achtergelaten? De daders hadden weinig laders. Daarom gebruikten ze meerdere wapens.

Er werden geen lege laders gevonden. Nu, sommige van de wapens hadden geen aparte lader natuurlijk. De riot guns die ze gebruikten daar gingen normaliter 6 jachtpatronen in. Maar iemand die professioneel getraind wordt in het gebruik van dat wapen leert dat je moet bijladen zodra er even respijt is (is ook heel makkelijk). De .357 dat was een revolver. De 7.65 heeft een magazijn met 7 patronen, een 9x19 zoals een GP heeft een magazijn van 12 + 1 in de kamer.

Normaliter gooi je een lege lader ook niet weg, je steekt die in je zak. Iemand die getraind is kan op een paar seconden een lader verwijderen, wegsteken, vervangen en het wapen opnieuw schietklaar brengen. In principe vervangt een getraind iemand ook vóórdat hij leeg schiet als het enigszins kan.

De situatie waarin die rijkswachters terechtkwamen was exceptioneel: een enorme gewapende overmacht.

Al die verhalen over extra wagens, een half dorp aan medeplichtigen tot en met een Bedford truck om de kluizen te vervoeren kwamen uit de verhoren. Sommige van die zaken zijn makkelijk te doorprikken: de winkelkluizen waren groot en enorm zwaar + stonden verankerd. Als ze die niet ter plaatse gingen openen, hoe zouden ze die transporteren, door het te kleine gat in de deur krijgen en daarna laden in een Bedford die geen laadklep heeft? Op een pallet zetten en dan komt gangster nummer 12 aangereden met een vorkheftruck zeker?

Probleem is dat de verhoren met bekentenissen 'gecontamineerd' zijn: het staat vast dat verdachten mishandeld werden en je weet niet welke info ze kregen van speurders tijdens het verhoor. Begin maar.

Desalniettemin, als je alles doorleest denk ik dat er maar één conclusie mogelijk is: sommige van de borains waren erbij betrokken. Zo hebben er een aantal daderinfo doorgegeven aan kennissen en familie vóór ze gearresteerd werden.

Zwak punt was ook het gebrek aan zuiver materiële elementen, behalve dan een wapen (de Ruger) waar 3 experten 3 verschillende opinies over hebben. En de zaak kwam voor in Mons, da's zelfs in optimale omstandigheden geen makkelijke regio om veroordelingen te krijgen voor een volksjury.

1,012

Re: Nijvel: 17 September

In den tijden mochten de laders vrij verkocht worden. Een Colt 1911 A1 mocht alleen maar met 7 patronen geladen worden. Daarom werden 7 hulzen van 11,43 gevonden. Ze leegden een wapen en pakten een andere. Het is altijd moeilijk een veroordeling te krijgen bij assisen... van schuldigen.

1,013

Re: Nijvel: 17 September

Ja, maar als je dan ziet dat bv. Cocu tijdens verhoren verklaringen aflegt die in tegenspraak zijn met de vaststellingen van experts (bv. dat er in Nijvel aan de Colruyt met 2 riotguns gevuurd werd, hetgeen niet in overeenstemming is met de vaststellingen, dat hij verklaart dat hij denkt dat men in Nijvel een gat in de tank heeft trachten te schieten van de Saab (manifest in tegenspraak met de vaststellingen en ook met elementaire logica: er stond een halfvolle jerrycan benzine in de koffer dus als ze die wagen wilden in brand steken was dat wel gelukt zonder lawaai te maken)... en dat daar door de verhoorders niet verder wordt op ingegaan... dan begin je je toch vragen te stellen.

Komt nog bij het absolute gebrek aan harde materiële aanwijzingen (geen bruikbare vingerafdrukken, hoe dat kan, ... geen wapens behalve de Ruger P38 waarvan uiteindelijk zelfs niet vaststaat wie hem gebruikte en waarvoor dan nog een ballistische expertise weggemoffeld werd... het leek een veelbelovend dossier omwille van de bekentenissen maar zonder materieel bewijs en met verdachten die sneller van versie veranderen dan van hemd... Zelfs de onderzoeksrechter merkte op dat het maar een mager beestje was.

1,014

Re: Nijvel: 17 September

3 + 3 - 2. Wie geloof in de bende van café-uitbaters?

1,015

Re: Nijvel: 17 September

Wat mij het meest verbaast voor Nijvel is dat ze noch de sieraden, noch de tas met 20.000 Fb van Mevrouw Dewit, wier lichaam ze toch hebben verplaatst meenemen. Hoe kunnen we ons voorstellen dat dieven die borden naar Beersel brengen zich zo zouden gedragen?

1,016

Re: Nijvel: 17 September

Expectation bias. Ze hadden zich mentaal ingesteld op een roofactie in de Colruyt (m.i. de kluizen open branden, iets dat sowieso gedoemd was te mislukken), niet op het doden van onverwachte bezoekers. Dewit had ook nog dure juwelen aan, die werden ook niet meegenomen.

En er was tijdsdruk: ze wisten niet of iemand schoten gehoord had, hun inbraak liep niet naar wens, de fallback bestond uit het stelen van voedingsmiddelen en zo snel mogelijk verdwijnen. Toen daagde de politie op... dus op hun gemak nog even kijken of er iets te rapen viel was ook niet meer mogelijk.

Analoog verhaal met Van Camp: die wordt buiten neergekogeld, mogelijk omdat hij zich verzette, mogelijk omdat hij de sleutels van zijn Porsche niet kon geven want die waren binnen bij zijn dochter. De daders vertrekken in de Golf. In een tasje op het lichaam van Van Camp blijft 90000 BEF (+-2250 Euro) achter.

Contrast met de Auberge: daar 'werkten' ze afgezonderd van de buitenwereld, er was maar één slachtoffer/persoon die moest worden 'gecontroleerd', ze zat op hun gemak want 's nachts komt er niemand. Dus niet belet hen om een stuk gigot te eten, een paar flessen drank te consumeren....

Etienne1420 wrote:

3 + 3 - 2. Wie geloof in de bende van café-uitbaters?

Ik, tenminste voor een deel. De eerste feiten, dat waren marginalen die ze pleegden. Ik denk dat er borains bij betrokken waren maar ook anderen. Cocu verklaarde daarover ook tegenover de onderzoeksrechter:

'Si je ne veux pas vous révéler malgré vos insistances les cinq auteurs que je vous ai cités, c'est parce que le Brainois, je ne le connais pas. Pour les quatre autres, j'en ai une frousse terrible. Il s'agit de gens extrêmement dangereux. Quant à Baudet et Adriano, bien qu'il ne faille pas se fier à ce dernier, j'en ai pas vraiment peur'

Natuurlijk, later verklaarde hij ook dat 'le Brainois' niet bestond, de andere vier wel. Ik denk dat het plausibel is dat er minstens enkele anderen betrokken waren. De borains kenden de streek rond Nijvel niet, Brussel nog veel minder.

Wat ik me (onder andere) afvraag (en ga trachten uit te vissen maar niet veel tijd):

  • De valse nummerplaat van de Saab, zat daar dezelfde productiefout in als in sommige andere kentekens die gebruikt werden door 'de Bende' en ook door Madanani Bouhouche?

  • Er is een verband tussen Balou Becker en de borains, dat staat vast. Maar is er één tussen Becker en de clan De Staerke / Bultot / Bouhouche?

1,017

Re: Nijvel: 17 September

Er zitten minstens 15 minuten tussen de dood van de heer Fourez en mevrouw Dewit en de aankomst van de gendarmes. Ik denk dat het gemakkelijker was om de sieraden van mevrouw Dewit mee te nemen en te vertrekken dan om 2 auto' s met goederen te laden.

1,018

Re: Nijvel: 17 September

Cocu maakte Justitie belachelijk. Hij is niet de enige. Amory was de link tussen de Borains en Bouhouche. Vetter erkende zijn rol.

1,019

Re: Nijvel: 17 September

De vraag over het gebruik van een 9mm kaliber wapen op de parking van Colruyt de Nivelles blijft open: een afgeplatte kogel die eerder geïdentificeerd werd als een .357magnum... en die niet langer is opgenomen in de bewijsstukken lijst en een 9mm FN 78 huls.

De ontdekking van een 9mm kaliber patroon in de Saab in Braine l'Alleud is meer dan twijfelachtig over de herkomst.

Er werd geen projectiel van kaliber 357 gevonden in Nijvel, dus als er twee patroonhulzen en een patroon van dit kaliber in de SAAB werden gevonden, werden ze die dag duidelijk niet gebruikt, maar misschien tijdens een eerder feit ...

1,020

Re: Nijvel: 17 September

Beste C.P., alleen maar een huls 9 × 19 is raar. De dader hebben de gewoonte meerdere maal te schieten. Meestal hebben de 357 magnum een pleterbaar kogel. Voor een pistool gebruik men liever kogel zonder gat erin om de verplaatsing van het patroon te vergemakkelijken.