Re: Nijvel: 17 September

Zoals de voorbije jaren werd, ter nagedachtenis van het overlijden van rijkswachter Morue, een herdenkingsceremonie gehouden in Nijvel » www.rtbf.be

292

Re: Nijvel: 17 September

the end wrote:

Trouwens de lijst met gedode politiemensen die een eigen onderzoek deden of die dicht bij slachtoffers stonden is behoorlijk lang.

Noem ze eens op? Weet je ook of ze bepaalde zaken vertelden voor hun dood, over in welke richting ze zochten?

293

Re: Nijvel: 17 September

Hestur, ik zal eens een lijst maken en online zetten als ik tijd heb, misschien bestaat er al zo’n lijst op het forum.

Hestur wrote:

Weet je ook of ze bepaalde zaken vertelden voor hun dood, over in welke richting ze zochten?

Hestur, het eerste deel van je vraag vind ik in deze tijd een beetje macaber.

De richting waarin ze zochten is wel interessant, bijvoorbeeld wat kan er het dossier van de heer Morue gestaan hebben? Hij was rijkswachter in Nijvel dus zal het waarschijnlijk over inwoners en of activiteiten op het grondgebied van Nijvel zijn. Tevens welke misdaden koppelde hij aan elkaar toen, Temse was nog maar een week gebeurd en was in Vlaanderen. Welke grote dossiers van voor 83 hebben betrekking op Nijvel? Wist hij iets van garagisten? Zag hij verbanden en heeft hij met zijn eigen onderzoek de aandacht op zich gevestigd in het Nijvelse?

Heeft de aanslag op rijkswachter Vernailen er iets met te maken, of zaken waar de heer Finne (informant) kennis van had? Er is ook de dood van de veiligheidagent ergens in 86, familie van iemand van de Diable. En de dood van de rijkswachter die op het Centraal Bureau der Opsporingen werkte Vanden Daele die het drugsdossier met VDB ontdekte en in verdachte omstandigheden stierf. En de dood van Willy Acke, die ook verder zocht.

Van de 2 laatste personen weten we ongeveer in welke richting ze zochten, internationale wapen en drughandel in combinatie met afpersing/ chantage, dossiers waar toevallig geen gevolg aan gegeven is, maar die zeker gekoppeld zijn aan de aanslag op Vernailen en misschien met Finne. Zowel bij wapen en drughandel kom je zo bij huurlingen voor de uitvoering en bankiers voor het geld en ambassades en of diplomaten voor transport.

Was de heer Morue van iets op de hoogte? En had dit iets met zijn aparte afscheid te maken?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

294

Re: Nijvel: 17 September

Dit is al een indrukwekkende lijst met vooral namen uit de X-dossiers en de Roze Balletten, en uit Belgie. Op die lijst kunnen nog de namen bij van personen betrokken in wapen en drughandel, alsook de doden in het buitenland, en zeker ook de doden rond de bende van Woluwe zoals Vincent Louvaert die misschien een rol had in de aanslag op Vernailen en Nijvel. Ook de camping moorden waar Darville weer mogelijk een rol in speelt. En Smars.

Vooral ook voor Nijvel zijn er niet alleen verdachte handelingen bij WNP en bepaalde rijkswachters maar ook rond de bende van Woluwe, Louvaert, Lacroix, Kapllan, Darville en Zeyen, die in die tijd vooral nog met diefstal en heling van wagens bezig waren. En verschillende waren ook extreem-rechts en hadden ook connecties met leden van WNP via garages die Lammers onder andere, en zo kom je ook weer bij Bouhouche. Lacroix stal wagens en hij had een 0.22, het is ook kort na Nijvel - op 2 november '83 - dat de bende Haemers ook echt in actie komt en Louvaert sterft.

Als men kijkt naar hoeveel wapens er in Nijvel gebruikt zijn (een 7 tal dacht ik), met hoeveel daders waren ze en hoeveel wagens? En hoe hebben ze dit geoefend vooral het vuurgevecht aan de Diable dat is op voorhand getraind, deden ze dit op de race piste in Nijvel? En was er alleen maar de Saab of hadden de daders nog een tweede/derde wagen. En wie was de harde kern van de acties in Temse en Nijvel, huurlingen uit het milieu van Calmette of Baugniet, Bougerol? En waren dit de overlevende daders van Waver aangevuld met enkele nieuwe leden uit boven vermelde bendes?

Als je zo’n actie voorbereid kan je niet anders dan sporen nalaten in de buurt. Er is nooit een reconstructie geweest waarom?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

295

Re: Nijvel: 17 September

the end wrote:

Hestur het eerste deel van je vraag vind ik in deze tijd een beetje macaber.

Je hebt gelijk, maar eigenlijk is heel dit vervloekte dossier macaber » Forum

296

Re: Nijvel: 17 September

Dat is natuurlijk het dilemma van een eerlijke politieman/speurder. Als hij tijdens een onderzoek op bewezen feiten uitkomt waarbij vermoedelijk hogere personen betrokken zijn zou hij dit plichtmatig moeten melden aan zijn hiërarchische oversten.

Maar wat als er vermoedens zijn dat die zelfde oversten betrokken zijn in het beschermen  van personen die laakbare feiten hebben gepleegd? Bij je collega's vindt geen hulp, te riskant! Contact opnemen met een onderzoekjournalist is al even riskant.De krant waar die voor werkt is ook politiek gebonden en daardoor gevaarlijk. Senatoren en parlementariërs, éénzelfde potje nat. Rest nog, zoals Morue, een hint te geven aan je eigen vrouw.

Echt deprimerend.

297

Re: Nijvel: 17 September

Kort na middernacht hoorde de bewaker van een busstation in Nijvel schoten bij de Colruyt. De man belde de politie. Vijf minuten later volgde een tweede salvo. Tegen de eerste parlementaire onderzoekscommissie zei de Brusselse BOB'er Guy Goffinon dat hij precies wist wanneer de Brusselse zakenman Fourez was doodgeschoten, want diens horloge werd geraakt en was stilgevallen. Dat was tien minuten voordat het alarm van de supermarkt afging. De inbraak gebeurde geruime tijd na de moord. Goffinon had dat in dertig jaar dienst nooit meegemaakt.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

298

Re: Nijvel: 17 September

"Ik heb het assisenproces van de Borains meegemaakt", vertelde RTBF-journalist Gérard Rogge. "Daar is gebleken dat de zogenaamde commandotraining van de Bende van Nijvel een mythe is. Een verantwoordelijke van het SIE is daar met handen en voeten en schetsen bij de hand komen uitleggen hoe je dat kruisvuur aan de Colruyt van Nijvel moet inschatten. (...) Wel, die specialist heeft aangetoond dat de Bendeleden geen idee hadden welke posities ze moesten innemen om elkaar niet te raken. De hoek waarin je je tegenover elkaar opstelt, moet precies zijn, dat moet je kunnen bepalen en inoefenen, en de leden van de bende van Nijvel hadden die kennis niet. Ze hadden alleen veel mazzel dat ze elkaar toen niet geraakt hebben."

"Ze konden niet anders dan zich opzij stellen. Dat was hun enige kans om te overleven", zei de vroegere bendespeurder Lionel Ruth. "Ze werden achtervolgd, en voor hen zagen ze zwaailichten van een tweede politieteam opdoemen. Ze zaten zelfs in de tang."

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Ter aanvulling op hetgeen hierboven gezegd wordt over het kruisvuur, kan je een paar pagina's terug de verklaring van Eddy Vos lezen over het kruisvuur » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Nijvel: 17 September

Precies, zoals zo vaak hadden deze lui geluk. Het mag een wonder heten dat ze niet tijdens de overvallen gepakt of gedood zijn. Precies zoals het was, zij zaten tijdens het zogenaamde professioneel kruisvuur gewoon in de tang. Door de overmacht aan wapens hebben ze weten weg te komen.

300

Re: Nijvel: 17 September

Kolonels beweren dat het klungelaars waren, speurders beweren dat ze net professioneel waren omdat ze hun klungelarij overleven. Zo geraken we ook echt nergens.