Re: Nijvel: 17 September

Merovinger wrote:

Het wordt nog straffer, de Colt 45 heeft enkel Morue geraakt (twee kogels). Daarnaast werd Morue ook geraakt door Riot gun 2.

Als ik het goed begrijp werd er dan vanuit de Saab niet op Morue geschoten. Als dat inderdaad zo is denk ik het volgende:

Morue wordt tweemaal in de enkels geraakt vanuit het gat in de deur van de Colruyt. Hij is gewond maar kan nog enigszins uit de vuurlijn weg strompelen. De schutter blijft vanuit de Colruyt blijft zijn Colt 45 leegvuren (inslagen deur en schuifdeur rijkswachtcombi) omdat hij vreest dat Morue zal terugschieten. Misschien heeft Morue dat ook geprobeerd maar was had hij de UZI niet meer binnen handbereik of was deze onklaar.

Van langs de kant van de Mercedes heeft een gangster ondertussen schietpositie ingenomen en vuurt met de riotgun 1 naar Morue die zeer ernstig wordt getroffen (bloedspettersporen op de rechtervleugel rijkswachtcombi). Daarna is het een koud kunstje om Morue van kortbij volledig in flarden te schieten met de riotgun 1. Hoe erg ik het ook vind, ik denk dat nadat Morue is uitgestapt geen halve minuut nog geleefd heeft.

De grote Manitou ziet alles

502

Re: Nijvel: 17 September

De moord op Morue wordt in de nota van Guy Wezel beschreven:

Il sort du véhicule, mitraillette au poing. Lorsqu'il est rejoint par son collègue, il est toujours debout près de la portière. Il tombe peu de temps après. Le déséquilibre du gendarme a été causé par deux projectiles de calibre .45 tirés dans sa cheville droite. Il tombe sur son côté gauche, la tête vers les bâtiments du "Fond des Routes".

Il est quelque peu recroquevillé. Alors qu'il tente de se relever ou de s'abriter, il est atteint sur son côté droit par une volée de plombs (cal 12 - plombs) provenant de la position de la Mercedes. De cette direction, une autre décharge (cal 12 - ballets) lui est destinée; une ballet l'atteint dans la région de la gorge.

Deux autres projectiles de 22 LR sont retrouvés dans l'avant bras gauche, le moment de ce tir ne peut être déterminé. Quelques instants plus tard, une dernière décharge (cal 12 - plombs O) lui est tirée dans la tête.

Dit zijn geen gangsters die zich willen beschermen, dit zijn moordmachines. Dit is een fusillades en die mocht Morue niet overleven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Nijvel: 17 September

Ben, het is nu pas voor het eerst dat ik de nota van Guy Wezel onder ogen krijg. Mijn Frans is niet wat het zou moeten zijn maar ik denk toch dat beide conclusies grotendeels overeenstemmen. Behalve dat van de 22 LR dan. Ik denk wel niet dat Morue tegelijkertijd onder vuur werd genomen enerzijds vanaf de Saab en anderzijds vanaf de Mercedes omdat het gevaar dat men in elkaars vuurlijn zou komen te liggen niet denkbeeldig was.

De grote Manitou ziet alles

Re: Nijvel: 17 September

Ben wrote:

Dit zijn geen gangsters die zich willen beschermen, dit zijn moordmachines. Dit is een fusillades en die mocht Morue niet overleven.

Wat mij betreft is Nijvel ofwel een afrekening (met het echtpaar en/of Morue als doelwit) ofwel een soort "generale repetitie". In het laatste geval moet de overval als een soort oefening gezien worden met toevallige slachtoffers, maar louter om bepaalde technieken (spervuur, liquidaties, vluchtroutes, etc.) onder grote druk te testen om ze in een later stadium beter te kunnen toepassen. Er zijn weinig elementen die doen vermoeden dat het hier om een eenvoudige overval gaat die uit de hand is gelopen. Het extreem gewelddadige karakter van de overvallers en het feit dat ze tot de tanden gewapend waren, wijst erop dat ze niet louter op enkele kilo's pralines en koffie uit waren. Ze waren in tegenstelling tot de doorsnee inbreker zeer goed voorbereid op een brutale confrontatie.

De locatie (achterzijde van de Colruyt in Nijvel; uitstekend voor een hinderlaag) en het tijdstip ('s nachts en niet zoals de meeste andere winkelovervallen van de Bende tijdens de openingsuren) doen vermoeden dat de inbraak in Nijvel een ander doel had dan de andere misdaden die door de Bende gepleegd werden. Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar van alle winkelgerelateerde misdaden die door de Bende gepleegd werden, is Nijvel degene die ik het meest met WNP associeer.

Re: Nijvel: 17 September

noorderling wrote:

Toen de wagen benaderd werd, gingen de verdachten ervan uit dat beide agenten waren uitgeschakeld. Ze hadden een uzi bij zich, maar dit was wrs een standaard procedure.

Toen de wagen benaderd werd heeft men vastgesteld dat Morue zwaargewond of dood was. Voor alle zekerheid heeft men het lichaam van Morue in flarden geschoten. Van Lacroix wist men niets. Toen men hem benaderde zag men zijn benen levenloos uit de combi hangen ter hoogte van de open deur aan de bestuurderskant. Was Lacroix dood of lag hij in een hinderlaag? Om dat te weten te komen en vooral voor hun eigen veiligheid hadden de gangsters eerst een paar salvo's moeten afvuren op de benen van Lacroix met de riotgun. Maar dat heeft men niet gedaan. Meer uitleg lijkt mij overbodig.

De grote Manitou ziet alles

Re: Nijvel: 17 September

Een paar artikels uit de Vooruit van 19.09.1983 over de bendefeiten in Nijvel en over de ontsnapping van gevangenen uit de gevangenis van Doornik:

http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/24//14092401541414738712551296.jpg


http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/24//14092401541414738712551298.jpg


http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/24//14092401541314738712551295.jpg


http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/24//14092401541414738712551297.jpg

Re: Nijvel: 17 September

Hier enkele foto's voor zijn die iets kennen van munitie en/of een idee willen krijgen van de schietpartij in Nijvel.

De eerste foto toont de zijde van de bestuurderskant, waar Lacroix zat.
http://s27.postimg.org/ouoc5d2tv/nijvel2.png

Dit is uiteraard de voorzijde van de combi, het blauwe kader is in de foto eronder uitvergroot.
http://s24.postimg.org/xn619tv1h/nijvel3.png

http://s15.postimg.org/u9967bvmz/Nijvel22.png

De deur waar de daders probeerden binnen te dringen?
http://s29.postimg.org/6p9hygq07/nijvel1.png

Deze man wijst naar de grond en trekt vervolgens met zijn vinger een spoor over de grond naar rechts. Alsof er op die plek iemand werd weggesleurd.
http://s11.postimg.org/47s6n411v/nijvel5.png

De aan flarden geschoten politiewagen.
http://s9.postimg.org/vr04zbifj/nijvel7.png

http://s28.postimg.org/5vnxo960t/nijvel65.png

De passagierszijde van de combi, de kant waar Morue zat en vermoord werd. Het blauwe kader werd opnieuw uitvergroot. Let ook op de bloedspatten in de buurt van de koplamp.
http://s22.postimg.org/tx5o0ejv5/nijvel55.png

650x364

Re: Nijvel: 17 September

Die grote gaten in die combi maken indruk. Lijkt op overdreven grof geschut. Een stel beesten, ik heb er geen andere uitdrukking voor. Heeft er iemand verstand van snijbrandwerk? Is dit een normale manier van doen?

509

Re: Nijvel: 17 September

In verband met het snijbrandwerk. Wat me opvalt is dat de brandsneden te goed recht zijn om zo maar losjes uit de hand te branden, zeker in stress periode. Hiervoor zou een acetylene/oxygene brander moeten gebruikt zijn, dus twee afzonderlijke gasflessen.

Het betreft hier een dubbele blinde deur gemaakt uit Foster-profielen en het deurvlak zou normaal een metaalplaat van 1,5 mm moeten zijn. Dikkere plaat kan men niet in een Foster-profiel (dwz.de deurstijlen) krijgen. Het deurstel werd gemetaliseerd (d.w.z. voorzien van een zinklaag), dit kan men zien aan de 'versuikering' langs de brandsnede.

De afmetingen van het te branden gat hebben volgens mij de bedoeling om met een winkelkarretje makkelijk buiten te raken, daarom het rechthoekige.Voor een persoon was dat niet nodig. Zie foto.

PS: Voor mijn carrière als veiligheidsagent was ik 10 jaar smid. smile

Re: Nijvel: 17 September

Dat snijbrandwerk, dat is toch niet op 1,2,3 gedaan he Leo? Daar doen ze toch even over.