Reckie's Son wrote:

In dit lijstje staat volgens de informatie die ik op de site las een fout. In het lijstje staat een pistool kaliber .22 aangegeven, dit was echter (volgens de info en ook de logica) een geweer (karabijn). Dat verklaart ook Winne zijn twijfels (volgens mij toch) waarom ze hier een .22 gebruiken terwijl ze ook over een riotgun beschikken.

Zonder twijfel de .22,  de riotgun haalt amper 50 meter, zeker als ze hagel gebruiken. De .22, mits goed gericht en de correcte munitie, is accuraat genoeg om hen te raken en is theoretisch zelf krachtig genoeg om dodelijk te zijn. Zeker als daarvoor een karabijn gebruikt wordt.

52

Vraagje aan de experts onder ons: kan iemand enkele foto's of afbeeldingen van elk wapen posten? Het lijkt me een indrukwekkend wapen arsenaal.

53

Kevlar wrote:

Vraagje aan de experts onder ons: kan iemand enkele foto's of afbeeldingen van elk wapen posten? Het lijkt me een indrukwekkend wapen arsenaal.

Ik zal een rond zien op internet al ben ik gene wapenspecialist. Dus ik denk dat types veranderen zoals de mode bij andere zaken, maar als we er een zicht op hebben van de types kunnen toch al zien wat voor kalibers het waren, de wapenfreaks kunnen mss het wapen van toen erbij zetten als ik of iemand anders fout ben.

Misschien onder topic bewijsstukken of foto's zetten, daar staan ook al wapens bij bewijsstukken. Mij is het gelijk, de webmaster kan mss hier iets over zeggen waar we dit het beste zetten.

54 (edited by Reckie's Son 01-01-2010 23:56)

Aangezien het om een verzoek gaat, en het toch volledig on-topic is denk ik, hierbij een aantal voorbeelden van wapens die gebruikt zouden zijn geweest in Nijvel, en een voorbeeld van de munitie:

Colt 1911 .45 ACP pistool:

http://www.coltautos.com/images/1911_Navy_109967i.jpg

Patronen .45 ACP

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/45caliberACP.jpg

Revolver kaliber .357

Aangezien ik het exacte merk niet weet, nam ik ter voorbeeld een gekende Smith&Wesson, de looplengte kan ook verschillen, hier de gemiddelde lengte ter voorbeeld:

http://www.acesindoorshooting.com/files/19670611.jpg

Patronen .357 Magnum

Echt geen lieverdjes!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/357_Magnum_-_SP_-_SB_-_3.jpg

Riot Gun (kaliber 12)

http://www.leelofland.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/06/sawed-off-shotgun.jpg

Patroon kaliber 12 (voor riotgun) hagel

http://www.objectsoldandnew.com/wp-content/uploads/wpsc/product_images/02_1.jpg

Pistool FN model HP/GP 9mm para

http://www.rijkswacht.com/Wapens/FN-GP.jpg

Patronen 9mm para

http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2397921/2/istockphoto_2397921_bullets_of_gun_9_mm_para.jpg

5)Pistool FN 7.65mm aka .32ACP: (aangezien ik hier niet weet om welk type het ging geef ik ter voorbeeld het model 1910):

http://www.jaegerplatoon.net/pist_M1910.jpg

Patronen 7.65mm/.32 ACP:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/7.65x17_mm_Browning_ReconTanto.jpg

Karabijn kaliber .22LR:

Opnieuw weet ik niks van merk en type, ter voorbeeld nam ik hier een Ruger .22LR. Een halfautomatische aangezien ik vermoed dat de daders eerder een semi-auto dan een grendelgeweer gebruikten in Nijvel, maar zeker is dit niet.

http://www.keepshooting.com/productimages/firearms/rifles/ruger10_22carbinebig.jpg

Pistool kaliber .22LR

Ook hier geen gegevens gekend qua merk en type, ik nam hier ter voorbeeld een CZ model75 Kadet.

http://www.impactguns.com/store/media/cz_75kadet.jpg

Patronen .22LR:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Kleinkaliber_22lr.jpg

Als afsluiter een groepsfoto van kalibers ter onderlinge vergelijking, uiterst rechts de .22LR, daarnaast de 7.65mm/.32ACP, daarnaast de 9mm para, 5e van rechts vind je de .45ACP, en 7e van rechts de .357 Magnum, uiterst links de kaliber 12 hagelpatroon, en rechts daarnaast een AA Duracell ter vergelijking.

http://www.leelofland.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/05/handgun_rounds1.jpg

Schoon foto's. wink Ik heb zelf een semi automaat en die schiet goed, echter voor de .22 te gebruiken over  grotere afstanden (100 meter) zou ik toch een grendelgeweer preferen, aangezien dat acuraater is. als het dan weer over korte afstanden gaat (10 - 25 m) is een pistool of semi automatische karabijn aangewezen. 

Ik heb ooit met een .22 beretta geschoten en dat schoot heel goed, zelf op 25 meter kon je daar redelijke resultaten mee halen. En dat was dan mijn persoonlijk wapen niet, af en toe liep dat wel eens vast, maar dat is nu eenmaal eigen aan semi automaten, zeker als ze niet van u zijn en dus iedereen ze wat misbruikt.

De 357 is ook een goede keuze, schoot ook goed, en juist. Nadeel maar 6 schoten, voordeel is, dat ge de hulzen niet bijeen moet zoeken. .45 of .44 heb ik maar 1 keer mee geschoten, dat is een half kanon, als ge daar mee geraakt wordt, moet ge veel sjans hebben om het na te vertellen. De 9 mm schiet ook wel goed, is wel wat sneller dan de .357 of .44 dacht ik, maar heeft veel minder stopkracht.

In elk geval zijn alle 4 deze kalibers dodelijk, (het een al wat meer dan het andere, 357 45 zijn de gemeenste van de 4. Een schot met een brenneke uit een 12 op korte afstand, overleeft ge per definitie niet, als ge hem in uw lichaam krijgt, de verwoesting is gewoon te groot. Zelf als ge geraakt wordt in armen of benen, is de kans dat ge er goed vanaf komt relatief klein, er moet ongetwijfeld wel wat geopereerd of geamputeerd worden, de verwoesting van deze patroon is gewoon te groot. Zelf hagel op korte afstand, is  enorm verwoestend en dus maakt dat de shotgun gewoon tot een absoluut moordwapen.

56

Jezus, schoon gerief. Ik ga ook toch een keer een wapen kopen. Als het zover is zal ik hier best wel vragen met wat ik zou kunnen beginnen. Ik heb wel met het één en ander geschoten maar niet op een stand, met een shotgun. Maar denk wel niet met hagel in, want dat was eigenlijk gewoon op een save place en gewoon voor eens te doen, met iemand die er al jaren mee bezig is, die patronen waren zoals hier boven met dat groen, naast die duracel maar dan met blauw i.p.v. groen. Ik denk dat het maar een detail. Maar ik weet niet of dat semi automatisch was of niet? Hoe weet je dat? Dan met een tweeloop, afgezaagd. En met een gewoon zwart pistool met een lader van de vroegere rijkswacht.

Op schietstanden moogt ge niet met hagel schieten, dan knalde de infrastructuur kapot voor de "echte" schutters. wink Met brennekes zien ze u op de meeste standen ook niet graag komen, ook omdat dat te veel schade geeft. Sommige laten het echter wel toe. Maar het is niet bepaald goeiekoop om daar mee te schieten. Bij clay en trapp clubs ligt dat anders natuurlijk daar schieten ze alleen maar met hagel.

.22 is schoon om mee te beginnen, goedkoop en precies genoeg om op 25 meter banen te schieten. Hou je van zwaardere knallen en meer effect dan is er 9 mm, .357, .38 .44 en .45 en nog een aantal andere kalibers waar je mee kunt schieten.

Semi automatisch is als de actie van een pistool, je schiet, de huls wordt uitgeworpen en de volgende kogel wordt in de kamer gebracht, voor het volgende schot moet je terug de trekker overhalen. En in de vrije natuur schieten zonder jachtvergunning of zonder dat ge u op de terreinen van een trap of skeet club zijt, zou ik echt niet meer doen in dezen tijd, als ze u pakken zal t uwen besten dag niet zijn.

Herr Flick wrote:

En in de vrije natuur schieten zonder jachtvergunning of zonder dat ge u op de terreinen van een trap of skeet club zijt, zou ik echt niet meer doen in dezen tijd, als ze u pakken zal t uwen besten dag niet zijn.

In Wallonië steekt het allemaal zo nauw nog niet. Toen men de actie deed om wapens terug te leveren, is de grootste reactie toch vanuit Vlaanderen gekomen geloof ik. smile In Wallonië, gaan ze u zot verklaren. Uw wapen afgeven zonder er iets voor te krijgen.

59

Kunnen we de machopraat niet beperken tot wat relevant is voor de Bende-dossiers?

60

In de stand naast Daniel Dekaise kan men zowel terecht met hagel als met brennekes.