751

Re: Nijvel: 17 September

Merovinger wrote:
Aubanel wrote:

Vergeet ook niet dat De Staerke himself over deze overval enkele opmerkingen heeft geformuleerd.

Aubanel, kan je nog eens aangeven welke opmerkingen De Staerke gemaakt heeft over Nijvel? Mijn geheugen laat mij in de steek hierover.

Ponsaers, Loden jaren, p. 333: "Daarnaast is er een verklaring van Philippe De Staerke uit 1991, verdacht van medeplichtigheid aan de Bendefeiten door het parket van Dendermonde, waarin hij stelt dat de moord op het koppel Fourez-Dewit geen toeval was, maar een goed voorbereide executie. Daarbij zouden valse rijkswachters betrokken zijn die het paar onder bedreiging van wapens naar de bewuste Colruyt verplichtten te rijden, waar nog meer handlangers klaar stonden. Fourez en Dewit werden volgens De Staerke vermoord omdat ze bij hun terugkeer uit Parijs videocassettes bij zich hadden."

Re: Nijvel: 17 September

Django68 wrote:

De valse nummerplaat van de Saab Turbo werd gemaakt met dezelfde matrijs waarmee Bouhouche andere valse nummerplaten maakte. De nummerplaat werd ook artificiële wijze verouderd. Ook een werkwijze die Bouhouche toepaste. Dit feit zou onomstotelijk bewezen zijn en daarmee een van de weinige echte bewijsstukken tegen een of meerdere daders. Jammer genoeg is de nummerplaat intussen verdwenen.
(Insane killers)

Niet echt. Als ik het mij goed herinner gaven de valse nummerplaten van Beijer en Bouhouche overeenkomsten met een matrijs gebruikt door de firma AUTAC in Schaarbeek. Ook de nummerplaat van de Saab zou dezelfde overeenkomsten gehad hebben. Dat wil echter niet per se zeggen dat de nummerplaat van de Saab door Beijer en Bouhouche werden vervalst. De kans is groot van wel maar het is niet 100% bewezen. Anderen kunnen ook beroep gedaan hebben op die matrijs van AUTAC.

Hierbij een reactie van Beijer (= minus) uit 2010 hierover:

billbalantines:

Et si on recensait ce que l'enquête a déjà permis de constater.
Un : les doublettes de plaques?
Où ont-elles été repérées?
Les voitures + les numéros utilisés (provenance réelle)
L'endroit où elles pourraient avoir été 'pressées'?

Un nom revient souvent pour Bouhouche : la firme sprl 'L'AUTAC' à Schaerbeek
Quels sont déjà les recoupements possibles?

Camionnette TOYOTA hiace = box 179 du beau site (Ixelles) découverte le 7/11/87 (et volée à parfumerie Paris-XL le 7/10/1981 ; avec même trou dans le toit pour passer une antenne...) ; matrice antérieure à 1985 chez 'L'AUTAC'

Minus:

Ne perdez pas de vue Bill, qu'il n'y avait en tout et pour tout que 3 types de ces matrices (certains parlent de deux) pour toute la Belgique. Alors, ce type de rapprochement vaut quoi ? Et ceci n'est pas une supposition ou une hypothèse. C'est une constatation objective.

Meer info over de nummerplaten en de eventuele link met Bouhouche vind je hier terug » Forum

753

Re: Nijvel: 17 September

Blijkbaar had de matrijs die gebruikt was een bepaalde eigenaardigheid. Nog een element tegen Bouhouche: zowel de gendarmes die betrokken waren bij de schietpartij in Waver als bij de Diable Amoureux herkenden figuren uit de entourage van Bouhouche. Drie gendarmes waren formeel in hun herkenning. Tijdens die schietpartijen droegen de daders weinig of geen vermomming.

Bron: Insane killers

754

Re: Nijvel: 17 September

Het niet vermomd zijn, is toch ook opvallend. Dit is geen wetenschap wat ik nu ga schrijven maar bij een inbraak gaat een inbreker geen carnavalsmasker opzetten of vermomming als hij er van uit gaat niet betrapt te worden. Hij zal bijvoorbeeld wel zwarte of donkere kledij dragen om minder op te vallen. Een overvaller zoals we in andere cases zien, vermomt zich wel, omdat er bij een overval sowieso een confrontatie is en bijgevolg mogelijke herkenning.

755

Re: Nijvel: 17 September

Django68 wrote:

Blijkbaar had de matrijs die gebruikt was een bepaalde eigenaardigheid. Nog een element tegen Bouhouche: zowel de gendarmes die betrokken waren bij de schietpartij in Waver als bij de Diable Amoureux herkenden figuren uit de entourage van Bouhouche. Drie gendarmes waren formeel in hun herkenning. Tijdens die schietpartijen droegen de daders weinig of geen vermomming.
(Insane killers)

Deze werden herkend (of het nu juist is of niet, spreek ik me niet over uit):

Waver: klopt niet, dit moet eigenlijk Hoeilaart zijn, maar we weten welk feit bedoeld wordt, dus dat is al ok dan: Bouhouche & Mendez

Diable Amoureux: Dit waren geen gendarmes (=rijkswachters) maar agenten van de gemeentepolitie, maar we weten welk feit ook hier bedoeld wordt: Amory "met zekerheid" en Beijer "waarschijnlijk" (volgens een of meerdere van de agenten).

Hoe correct die herkenningen zijn kan altijd bij getwijfeld worden. Een van de agenten van het feit rond de Diable Amoureux sprak ook van een dader van 1m90. Zowel Amory als Beijer komen totaal niet in de buurt van 1m90.

Non semper ea sunt quae videntur

756

Re: Nijvel: 17 September

ddd wrote:
Kees BK wrote:

Dus branden we er maar een mangat in (maakt zelfs niet veel geluid) en geven de buit manueel door dit mangat door.

Je hebt dat 'mangat' ongetwijfeld op foto's al gezien. Zo echt netjes een vierkant uitbranden duurt drie keer zo lang als een cirkelvormig mangat uitsnijden. De vorm ervan en de genomen moeite om het te maken intrigeert me al jaren. Wat moest er door? Een pallet (een kleintje dan)? Of moest er iets in het gebouw binnen? En ga je dan zo zwaar bewapend wat consumables gaan stelen? Ik vermoed dat ze daar iets hebben uitgehaald dat volledig onder de radar gebleven is. Misschien was er nog een kleine bestelwagen mee gemoeid die met de vracht al vertrokken was? Net zoals containers vandaag op een haven worden uitgehaald....

Of het is een decoy om de moord op Fourez en Dewit af te dekken? Misschien waren Fourez en Dewit wel betrokken partij, hadden ze daar een rendez-vous en is er iets stevig uit de hand gelopen? Drugs for cassettes - ik weet, ik klink wel helemaal gek -? Zijn de agenten echt collateral dammage of wist minstens één hoe de vork in de steel zat? Ik wil het allemaal wel aannemen maar heeft men al eens ballistisch proberen na te bootsen wat er gebeurt als je van dichtbij op een épaulette schiet?

Misschien moest er een kluis met zwart geld door kunnen?

757

Re: Nijvel: 17 September

Zou een grootwarenhuis-keten in een van z'n vele vestigingen zwart geld hebben? Ik denk dat je in een Colruytwinkel dat toch niet zo snel zal vinden?

Non semper ea sunt quae videntur

758

Re: Nijvel: 17 September

Easton wrote:

Misschien moest er een kluis met zwart geld door kunnen?

Dan hadden ze het onderste deurprofiel van het deurblad mee weg gebrand, om een zware kluis te kunnen naar buiten plaatsen. Optillen van een kluis van minimaal 300 kg of meer is geen makkie om door zo'n opening steken als je ze niet kan rollen en dan zeker het deurblad niet mag raken.

De gemaakte ramp (oprijplaat) ontstaan door hun (geniale) werkwijze uit staalplaat 2 a 3 mm kan het gewicht van een degelijke kluis niet dragen, zonder in te plooien. (Werkwijze uitbranding : omgekeerde uitgebrande U-vorm van onderste stuk van de vulplaat van het deurblad binnen de deurrand-flensprofielen en dan de vulplaat in staal omgeplooid over de onderstijl naar binnen.)

Denk erom, het deurblad zelf moest dicht blijven omwille van het opbouw magneetcontact dat geen alarm mocht geven. Het onklaar maken van het alarmcontact is technisch niet zo moeilijk is eens je binnen bent, maar je moet wel weten wat je doet (NO/NC contact of soms combinatie van 2, anti-sabotage-contact) en niet zoals in de 007-films er een wikkeltje van een kauwgom tussen steken. smile

Maar wel vernuftig op puur mechanische wijze inbreken wijst eerder op klassiek geschoolde inbrekers, zoals inbrekers die langs een raamkozijn inbreken door een gaatje te boren.

Eigenlijk is er een belangrijke vraag die de inbraakpiste kan versterken. Stonden er zoals al eens gemeld effectief binnen nog karretjes klaar met goederen om naar buiten te rijden in winkelkarretjes? Zijn daar foto's van?

759

Re: Nijvel: 17 September

Kees BK wrote:

Maar wel vernuftig op puur mechanische wijze inbreken wijst eerder op klassiek geschoolde inbrekers, zoals inbrekers die langs een raamkozijn inbreken door een gaatje te boren.

Dan kom je bij Nitelet uit die van Eigerbrakel Nijvel is. Zie:

Ben wrote:

Snel even opgezocht. Zijn naam komt - in mijn bestanden - enkel voor in het boek De Bende: een documentaire (pag. 229).

Op 30 juni 1986 start de Brusselse onderzoeksrechter Deruyver een dossier dat verschillende raakvlakken vertoont met het dossier dat in Dendermonde wordt gevoerd. Het is voor de BOB van Halle die bij dit onderzoek wordt betrokken. Het gaat om een bende die gespecialiseerd is in inbraken in alleenstaande villa's, waar cheques en juwelen worden ontvreemd. Het dossier start me de arrestatie van Claude Nitelet uit Eigenbrakel en Alain Savonnet uit Brussel.

De Bende - zo blijkt - opereerde vanuit Nijvel. Het actieterrein van de bende strekte zich uit over heel België.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

760

Re: Nijvel: 17 September

"Kees BK" schreef: "zoals inbrekers die..."

Dat was dus maar gewoon een voorbeeldje van een "klassiek geschoolde inbreker" veronderstel ik.

Nitelet was zeker niet de enige "klassiek geschoolde inbreker" veronderstel ik wink Sterker zelfs, zijn "gaatjesboortechniek" was helemaal niet origineel en niet exclusief zijn "kenmerk".

Non semper ea sunt quae videntur