941

Re: Nijvel: 17 September

Ja, het verhaal van de cassette. Zou kunnen, er was dan wel een risico dat er meerdere cassettes rond bleven zwerven. Ook Deprêtre zou een cassette in zijn bureaula hebben gehad? Het verhaal van Morue ligt wat anders. Over dat zogenaamde dossier weet niemand iets te vertellen (broodje aap?). De doders van Brabant begonnen hun acties juist met o.a:. 'de dood van Morue'.

Je hebt gelijk met de maskering van het motief: 'Schep verwarring. Wie vermoord er nu mensen voor een dergelijke buit? Stuur ze de verkeerde kant op met achtervolgingen om niets. Wie bedenkt zoiets? Een gek of een master-mind?

942

Re: Nijvel: 17 September

iemand die heel goed weet hoe het systeem werkt en de zwakke punten kent.

943

Re: Nijvel: 17 September

Wie bedenkt zoiets: ik denk een combinatie van de rijkswacht en CIA en Mossad. Je hebt rijkswachters nodig die de kennis hebben die je alleen maar kan verkrijgen door die job jaren gedaan te hebben. Bouhouche en Beijer.

Op een hoger hiërarchisch niveau heb je dan een organisatie nodig die op strategisch en organisatorisch vlak dit kunnen klaarspelen. Ook heb je allerlei strategieën nodig om zaken toe te dekken. De CIA en de Mossad zijn in staat om zoiets te plannen.

944

Re: Nijvel: 17 September

Vetter wrote:

Het hele dossier rond de Bende van Nijvel zit vol met valse en/of misleidende sporen. We doen er allemaal aan mee, terwijl de daders zich een breuk lachen. Misschien moeten we terug naar het begin:

‘Jacques Fourez en Elize Dewit werden naar de Colruyt gebracht of gelokt en daar geliquideerd. Om welke reden? Hier draait het om. In alle dossiers rond de Bende zie je steeds de hand van de meester-strateeg. Creëer verwarring, voer andere daders op. Wijs naar een alternatief scenario. Ga daarin ver, laat op dezelfde plaats nog iemand liquideren die niets met de eerste slachtoffers te maken heeft. Zo schep je verwarring en stuur je het onderzoek alle richtingen op behalve de goede. In dit geval is er nog wel een getuige! Hoe gaat het met rijkswachter Lacroix? Heeft hij zijn collega ‘Morue’ in de val gelokt? Als je de situatie terug leest, kan dat bijna niet anders. Wat was dan de ‘worst’ voor Lacroix? Was het zijn examen voor deelname aan groep G?

Wie zegt dat ze daarheen werden gelokt of gebracht? Is dat een feit? Het lijkt erop maar we weten het niet. Ik zie jonge honden op het forum. Dat bevalt me beter dan de manipulatieve stoorzenders. Maar we hoeven niet alles opnieuw te beleven hoop ik.

945

Re: Nijvel: 17 September

Misschien toch wel. Met een nieuwe bril naar dezelfde feiten kijken, kan verrassende inzichten opleveren. En hoe bedoel je: 'alles niet opnieuw beleven'? Wil je echt beweren dat je de meer dan 100 pagina's over Nijvel bestudeert hebt?

Re: Nijvel: 17 September

Het koppel Jacques Fourez en Elise Dewit werd in de nacht van 16 op 17 september 1983 vermoord, achteraan het filiaal van Colruyt in Nijvel.

Fourez was een vastgoedpromotor uitde kringen van VdB. De oprichtingsakte van zijn bedrijf was opgesteld door notaris Lefère,wiens zoon in 1983 was aangehouden op beschuldiging van oplichting en misbruik van vertrouwen. De notaris was in Brussel een tijdlang schepen van Openbare Werken en was dus op de hoogte van de grote bouwprojecten in en rond de hoofdstad.

Dat was ook Elise Dewit, die voor de notaris had gewerkt. Fourez en Dewit wilden een paar honderd miljoenfrank investeren in een terrein in Wallonië. Ze hadden vernomen dat er plannen waren om de terreinen te onteigen voor een opslagplaats voor nucleair materiaal.

Een andere bron heeft het over hun kennis over de gewestplannen die in de maak waren. Het terrein dat ze op het oog hadden, had te maken met de geplande aanleg van de kruisrakettenbasis in Florennes. Net als vele leden van de jetset, ging het koppel geregeld over de vloer in het restaurant van Jacques Van Camp. Van Camp werd vermoord, twee weken na Fourez en Dewit.

In een aantal gerechtelijke documenten staat te lezen dat Dewit, Fourez en Van Camp zelf ook hebben deelgenomen aan de roze balletten.

En wat vond de parlementaire commissie van de uiteenzetting van Godbille? Haar verslag:“In de mate dat deze visie een op ervaring gestoelde oproep vormt om een gedegen studie te maken van eigentijdse vormen van georganiseerde misdaad, kan zij eventueel worden gehonoreerd.”Godbille had graag de opdracht gekregen om die studie uit te voeren. Die opdracht kreeg hij niet...

947

Re: Nijvel: 17 September

Het blijft interpreteren ... als ik iemand wil liquideren ga ik er zo geen zootje van maken. Het was op zijn zachtst gezegd een moeilijk concept dat ze dan uitgedokterd hadden. Maar ook ik sta open voor deze piste ... de bende blonk niet altijd uit in intelligentie en schutterskwaliteit op het terrein. Het in de soep laten draaien van het onderzoek is wel goed gelukt. Lacroix zou ik niet zo maar "beschuldigen". Dankzij Lacroix werd de dispatch op de hoogte gebracht ... en werd het politiealarm geactiveerd, wat doe je daar dan mee? Om het wat spannender te maken voor zijn 'vrienden'? En van de groep G was dan al lang geen sprake meer. Die' groep' heeft zijn geboortejaar allicht niet overleefd.

948

Re: Nijvel: 17 September

Indien rijkswachter Lacroix betrokken was en daderkennis had zou hij vermoedelijk mee uitgeschakeld zijn. Zijn opdracht was dan wel vervuld, maar hij bleef een risico.

949

Re: Nijvel: 17 September

De beschuldiging van Lacroix is niet zo vreemd: Volgens de verhalen bleef Lacroix in leven omdat een kogel afketste op een van zijn epauletten. Daarna probeerde hij zich dood te houden?

Er wordt op Lacroix maar één kogel afgevuurd terwijl Morue werd afgemaakt met 24 kogels, waarvan één in de keel en twee in het hoofd. Lacroix raakt alleen licht gewond aan zijn duim, waarschijnlijk door rondvliegend glas van de autospiegel. Heel ongeloofwaardig dat de persoon die op Lacroix schoot, niet merkte dat zijn schot mis was. Zelfs niet terwijl ze zijn wapen uit zijn hand namen en zijn lichaam omdraaiden om zijn riem af te doen? Vindt niemand het dan raar dat Lacroix een heel andere behandeling kreeg van de moordenaars?

Wat betreft Groep G. Over groep G bestaan veel misverstanden: Groep G zou staan voor Groupe d'Action Politique. Een andere groep was Groupe de la Gendarmerie, maar er was ook een derde Groupe G. Dat was de oorspronkelijk opgerichte groep, met als doelstelling ‘Terrorisme en Liquidaties’. Dat was de oorspronkelijk opgerichte groep, met als doelstelling ‘Terrorisme en Liquidaties’. Precies wat hier gebeurde!

Re: Nijvel: 17 September

Raar inderdaad. Wat denken over de balletjes afgevuurd op de Golf in Eigenbrakel?