Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Ja DeadLetterBox, met diensten bedoel ik die afdelingen, voeg daar nog andere afdelingen en of personen van luchtmacht en vooral ook zeemacht, info, en andere aan toe. Over de Belgen die een opleiding van SAS kregen en in Noord-Ierland een stage liepen staat er ergens iets op deze site. SAS en in uitbreiding het Engelse leger heeft voor een groot stuk model gestaan voor het Belgisch legen na WOII. Gladio en aanverwante  hebben die band lang blijven houden.

De meesten deden een gedeeltelijke SAS-opleiding, want een volledige opleiding toen in de jaren '80 was behoorlijk lang, hoe lang weet ik niet meer maar het was de langste opleiding die er was. Men kan SAS bijna zien als een wetenschappelijk instituut. Als men hun technieken correct toepaste had je bijna een wetenschappelijke zekerheid van de uitkomst. De opofferingen en volharding, inzicht, kennis en discipline die er nodig was om er al toegelaten te worden niet niks. Ik heb er vroeger gekend die het gedaan hebben, maar namen en diensten is moeilijk het is al zolang geleden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

De opleiding is een jaar tot anderhalf jaar als er uitstel tussen zit. Slagingspercentage voor de Selectie was en is nog steeds een gemiddelde van 8%, en dat is dan nog voor de echte opleiding begint. In WO2 was er trouwens een Belgisch SAS squadron. Vandaar dat hun motto 'who dares wins' en de gevleugelde dolk nog werd gedragen door de paco's. (Tielen was het zeker?)

Servo per Amikeco

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

DeadLetterBox wrote:

Vandaar dat hun motto 'who dares wins' en de gevleugelde dolk nog werd gedragen door de paco's. (Tielen was het zeker?)

big_smile yikes wink lol mad hmm cool roll sad neutral smile (schrappen wat niet past).

14

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Gaan we nu beweren, aan de hand van vorige pagina's, dat de aanslagen van de Bende van Nijvel uitgevoerd zijn door Diane, SIE of één of andere POSA? Neen hé zeg. Het enige dat deze mensen kan aangekaart worden, is het feit dat ze als gespecialiseerde politietroepen niet in staat zijn geweest om de stormloop van de Bende van Nijvel te stoppen. Was het onkunde? Daar geloof ik niet in. Manipulatie? OK, er werden SIE-wapens gestolen uit één van de Rijkswachtbastions (de Witte de Haele). Daar loop je zo maar niet binnen en buiten. Tenzij " iemand" de weg effent voor iemand (Bouhouche, Beijer, Dery). Deze " iemand" zal voorzeker zijn bureel gehad hebben in de naburige F. Toussaintstraat.

Ik vindt dit topic interessant om te lezen, al wist ik reeds dat zoiets gebeurde (met dank aan DeadLetterBox).

15

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Toch nog even de volgende nuance meegeven. De SAS maakte geen deel uit van de MRF. De MRF opereerde in Belfast en de wijze hoe zij aan informatie en inlichtingen geraakte over hun targets is een onderwerp van discussie. In de jaren 80 werkte de SAS op basis van informatie die afkomstig was van de FRU (Force Research Unit). De FRU had wel degelijk agenten en informanten laten infiltreren in de terroristische groepen.

Het verschil zit hem dus in het feit, hoe men de informatie heeft bekomen. Dit is ook geen nieuw gegeven en de praktijken bestaan nog steeds. Hoeveel Afghanen zouden er niet verklikt zijn door hun landgenoten omwille van andere reden, maar voor de Amerikanen wel voldoende was om hen een enkele rit naar Gitmo te bezorgen terwijl zij volledig onschuldig zijn.

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Ik heb nooit gezegd dat de SAS deel uitmaakte van de MRF, maar wel van diens opvolger de Det. Daar werden vrij veel SAS'ers in betrokken. De Det verzamelde inlichtingen, onder de koepel van het FRU waarschijnlijk. Maar deed ook aan heel wat dirty tricks om hun doelen te volbrengen.

LEO, ik denk dat je het ergens verkeerd hebt begrepen, ik zou nooit zoiets beweren. Ik wou enkel het volgende punt maken: Goed getrainde elite soldaten, die omwille van hun capaciteiten handgekozen werden voor de MRF, voerden koelbloedige moordaanslagen uit op vaak willekeurige ongewapende burgers.

Sommige mensen op het forum beweren dat de daders van de Bende van Nijvel persé laag geschoolde, marginale criminelen zijn. Ik wil hiermee aantonen dit niet het geval hoeft te zijn, ter verdediging van de 'huurlingen theorie' waarbij mogelijk een paar echte profs werden ingehuurd om de Bende-aanslagen te regelen en uit te voeren.

Servo per Amikeco

17

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

"Roger that" DeadLetterBox. Misschien heb ik het verkeerd geïnterpreteerd, maar ik voelde het topicverloop verschuiven naar een zekere vorm van staatsterrorisme, wat het volgens mijn bescheiden mening niet was. Ik kan ook geen link leggen met het oorlogvoerende U.K. uit de jaren '80 (Falklands, Ierland) en het gezapig verderleven in het christelijke België.

Dat Britse militairen een moordopdracht uitvoeren in naam van de Queen is zeker mogelijk. Men vergeet dikwijls dat bij deze militairen een RTU boven het hoofd hangt in geval van weigering of mislukking, een persoonlijke schande bijna te vergelijken met landverraad!

Begrijp goed dat België in de jaren '80 niet de moed en de middelen had om zoiets te organiseren. Om een modern woord te gebruiken, in geval van een probleem dat het daglicht niet kon verdragen deed men, noodgedwongen, aan "outsourcing".

En daar komen mijn huurlingen!

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

LEO wrote:

Begrijp goed dat Belgîë in de jaren '80 niet de moed en de middelen had om zoiets te organiseren.

De middelen waren er. Wij hadden toen geen politiekers die ze wilden inzetten. Alhoewel er blijkbaar pacos in het straatbeeld liepen. Was toen nog te jong, maar heb het van horen zeggen.

19

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Ik beweer ook niet dat je dit gezegd hebt, DeadLetterBox. Ben had mijn eerste regels tot 1 alinea samengevoegd waardoor je de indruk kan hebben dat het inwinnen van inlichtingen hetzelfde is. De periode MRF speelde zich af begin jaren 70 en enkel in de regio van Belfast. De MRF bestond uit reguliere troepen die men gedetacheerd had en de inwinning van intel is dus twijfelachtig.

Begin jaren 80 was er de samenwerking tussen de SAS, FRU en de 14de en zij opereerde over het ganse grondgebied van Noord-Ierland. Hun informatie bleek dus veel geloofwaardiger naar waarheid, wat natuurlijk niet wegneemt of zij ook betrokken zouden zijn geweest in het executeren van onschuldige burgers. Maar ik acht de kans klein.

Re: Undercover soldiers 'killed unarmed civilians in Belfast'

Inderdaad Werner, volledig mee eens. Net als Leo moet ik het verkeerd begrepen hebben.

Servo per Amikeco