11

Het verhaal brengt ons inderdaad naar structuren waarvan je zou verwachten dat ze allang uitgestorven waren. De scouts waarover het gaat is de AFS, Amitié et Fraternité Scoute:

De Franstalige Amitié et Fraternité Scoute (AFS) is een afsplitsing van de Guides et Scouts d’Europe (*), een zeer katholieke tak van de scouts.

AFS, onder leiding van ex-scout advocaat-generaal Godbille, probeert sinds 2004 jongeren uit minder gegoede milieus naar de scouts te halen, ook jonge Brusselse moslims. De AFS mag dan wel ontsproten zijn uit een zeer katholieke tak van de scouts, in haar statuten, beschrijft ze haar missie als het vormen van de persoonlijkheid van haar leden in een multiculturele, pluri-confessionele wereld in constante evolutie. Godsdienst heeft een belangrijke plaats in de groep, Maar dat kan zowel het katholicisme als de islam zijn.

(*) Over die Guides et Scouts d'Europe kan je in het topic over Opus Dei veel meer lezen. Michel Libert kan daar ook nog verhalen over vertellen vermits hij ooit nog lid is geweest van deze scouts.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Brusselse advocaat-generaal genoemd in Kazakhgate-schandaal: “Ik zal mijn eer verdedigen"

Belandde smeergeld uit de Kazakhgate-affaire bij de religieuze scoutsvereniging ‘Amitié et Fraternité Scoute’ (AFS)? Het Brusselse parket-generaal opent een nieuw onderzoek, mogelijk ook naar de rol van de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille die voorzitter is van AFS. In een eerste reactie noemt Godbille zich ‘geschokt’. “Ik zal mijn eer verdedigen.”

Het gerechtelijke en parlementaire onderzoek naar Kazakhgate krijgt een totaal onverwachte wending nu naast voormalig minister van staat Armand De Decker ook de Brusselse magistratuur in het onderzoek wordt meegesleurd. Het parket van de hoofdstad ziet zich genoodzaakt om het onderzoek naar smeergeld, in ruil voor het afkopen van een vervolging, over te dragen aan het parket-generaal omdat de naam van de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille opduikt in het onderzoek.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Geld van Kazachgate-deal ging inderdaad naar scouts

De Brusselse scoutsgroep ‘Amitié et Fraternité Scoute’ (AFS) heeft in maart 2012 via bestuurder Jean-François Godbille – advocaat-generaal in Brussel – een schenking van 25.000 euro ontvangen van het liefdadigheidsfonds ‘Prins en prinses Alexander van België’, de stichting van prinses Léa. Dat heeft AFS-voorzitter Jean-Pierre Troussart vrijdag aan het agentschap Belga bevestigd na berichten in De Standaarden Le Vif. “Het geld werd voor een deel uitgegeven aan uniformen, tenten en materiaal voor de scoutsgroepen”, aldus Troussart.

(...)

Het geld kwam dus uiteindelijke terecht bij de AFS-scouts waar de Brusselse advocaat-generaal Godbille de bezieler van is. Heel de zaak speelt zich af in het streng katholieke milieu waartoe Godbille, maar ook prinses Lea en de orde van Malta behoren.

De omstreden minnelijke schikking met Chodiev en co werd gesloten door de Brusselse advocaat-generaal Patrick De Wolf, een collega van Godbille. Het gerecht zal nu nagaan of Godbille zelf ook een rol heeft gespeeld bij het afsluiten van de schikking.

In een reactie aan Belga zegt de advocaat-generaal Godbille “gekwetst” te zijn door de berichten, maar behoudt hij zijn reactie voor het gerecht. Hij benadrukt niettemin nooit door iemand te zijn “gekocht” tijdens zijn loopbaan. Godbille behandelt al vele jaren gevoelige financiële dossiers bij het Brusselse parket en parket-generaal.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube