21

De man is voor 48u van zijn vrijheid beroofd, en niet opgepakt inderdaad.

Ben wrote:

De man is trouwens enkel ondervraagd, niet opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket.


Dat bericht had ik (uit De Standaard) ook geciteerd met bronvermelding maar dat is om onduidelijje reden van het forum verwijderd.

23

Wat weten we over François Achten, de tweede Bende-speurder die wordt verhoord?

François Achten, oud-speurder in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, wordt verhoord over mogelijke manipulatie van een wapenvondst in 1986. Wie is de man? Waarom wordt hij nu verhoord? En wat is het verband met Philippe Vermeersch, de speurder die vorige week al werd aangehouden?

Dat François Achten in beeld komt bij de speurders is niet zo verwonderlijk. Nadat vorige week oud-speurder Philippe Vermeersch door de onderzoeksrechter was aangehouden, lag het in de lijn van de verwachtingen dat men op dat spoor verder zou zoeken.

Dat spoor gaat, zoals bekend, terug tot de wapenvondst in Ronquières van november 1986. Het was een belangrijke vondst omdat het leidde tot een doorbraak in het onderzoek. François Achten zou het proces-verbaal gegeven hebben aan Philippe Vermeersch waarop de wapenvondst in Ronquières is gebaseerd. Hij is geen onbekende in het dossier, zijn naam duikt ook nog elders op.

Rond de vondst hing er altijd al een zweem van onduidelijkheid omdat de origine van de informatie daarover vragen oproept. Het federaal parket focust zich in zijn onderzoek opnieuw op de kwestie. Die vragen moeten ook in de juiste tijdscontext gezien worden. Het politielandschap van de jaren 80 is wezenlijk anders dan dat van 2019.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

24

Wat weten we over François Achten, de tweede Bende-speurder die wordt verhoord?

François Achten, oud-speurder in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, (... enz... )

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Wat weten we over François Achten, de tweede Bende-speurder die wordt verhoord?
Ik denk dat "we" nog wel wat meer weten dan wat er in het artikel staat big_smile  Als journalisten alle lectuur en fora zoals dit forum van Ben grondig lezen, dan kunnen ze/"we" wel meer weten big_smile

Non semper ea sunt quae videntur

Je wordt niet 'zomaar' 48 uur van je vrijheid beroofd of een paar weken in de gevangenis gestoken. Daar moet de onderzoeksrechter toch wel grondige redenen voor hebben.

De Basis wrote:

Je wordt niet 'zomaar' 48 uur van je vrijheid beroofd of een paar weken in de gevangenis gestoken. Daar moet de onderzoeksrechter toch wel grondige redenen voor hebben.

Inderdaad neemt de onderzoeksrechter aan dat er gegronde redenen zijn...of althans dat het zo zo lijkt maar, dàt zegt nog helemaal niks over schuldig of onschuldig hoor. Er zijn er geloof me vrij wel al meer voor een langere tijd vastgehouden en die nadien niet veroordeeld werden wegens niet schuldig etc. Kortom: niet te snel denken dat "het" nu opgelost zal worden.

Remember Jean Marie Tinck...

28

De Basis wrote:

Je wordt niet 'zomaar' 48 uur van je vrijheid beroofd of een paar weken in de gevangenis gestoken. Daar moet de onderzoeksrechter toch wel grondige redenen voor hebben.

In het geval van een aanhoudingsbevel is deze termijn meteen 5 dagen. Nadien kan de raadkamer over een mogelijke verlening
beslissen, deze verlenging bedraagt in principe 30 dagen. Een aanhoudingsbevel is gebonden aan strikte voorwaarden, die tegelijk van toepassing moeten zijn:

  • Bestaan van ernstige bewijzen over de schuld;

  • Feit is strafbaar met een gevangenisstraf van minstens één jaar;

  • De opsluiting is absoluut noodzakelijk voor de openbare veiligheid.

De maximale termijn van de voorlopige hechtenis bedraagt vijf dagen. Als die termijn verlopen is, is het aan de raadkamer om via verlenging, de voorlopige hechtenis te bevestigen. De voorlopige hechtenis is geen strafmaatregel. Er wordt steeds vermoed dat de verdachte onschuldig is, zolang er geen uitspraak is gedaan over de zaak. Daarom mag de voorlopige hechtenis niet worden toegepast als een drukkingsmiddel of een straf.

Ola paula, dit vind ik een heeeeeel belangrijke getuigenis. Wat mij betreft manipulatie gevonden. Op het franstalige forum:

Le juge d'instruction bruxellois Kesteloot, qui a été chargé du dossier le jour du meurtre, a déclaré devant la deuxième commission Tueurs de Brabant wallon qu'il collaborait dans ce dossier avec un adjudant de la BSR de Halle, François Achten, qui venait de la BSR de Bruxelles, où il fréquentait Madani Bouhouche et Robert Beijer. Kesteloot a également déclaré que pendant un an, à la demande du procureur du Roi de Nivelles, Jean Deprêtre, il n'a pas pu traiter le dossier, alors que personne d'autre n'en était chargé. Lorsqu'il a voulu préparer son témoignage devant le parlement, il s'est aperçu qu'un procès verbal important avait disparu de son dossier !

François Achten se serait aussi occupé de l'affaire de l'auberge du chevalier, l'assassinat de José Vanden Eynde. . .Il est important, je crois de rappeler que rien n'a été fait, si ce n'est de faire disparaitre les pièces à convictions. . .Nettoyer la scène de crime ?

» tueriesdubrabant.winnerbb.com

Dit stond hier via Herve blijkbaar op de site in 2014. Ook Bossi had er aandacht voor las ik, en daarmee is ook een vraag van mij opgelost ivm lijst verdachte rijkswachters, blijkbaar was die lijst iets te kort:

Op 22 november 1996 geven de advocaten Michel Graindorge en Xavier Mangée de namen van een twintigtal rijkswachters die volgens hen betrokken zouden zijn bij de Bende van Nijvel. Ze mochten als advocaten van de slachtoffers de dossiers inkijken en kwamen tot de vaststelling dat er tussen 1975 en 1985 in België een extreem-rechts netwerk bestond. Het doel van het netwerk was om de Belgische staat te destabiliseren en om een staatsgreep te plegen.

Ze vinden de namen van een twintigtal rijkswachters die betrokken zijn bij de overvallen of de motieven van de daders kennen. De namenlijst: Gringnez, Chang, Poncelet, Marbaix, Depaus, Gombert, Beijer, Bouhouche, Lekeu, Amory, Miévis, Maquet, Pattyn, Trotsaert, Galetta, Fievez, de kolonels Mayerus, Fastrez en Lhost, de generaal Beaurir. Sommige van deze namen komen ook voor in bepaalde oplichtingsaffaires en getuigenis over sex- en drugsfuiven

Ook tweede oud-speurder aangehouden in onderzoek Bende van Nijvel

Ook de tweede oud-speurder die werd verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is aangehouden. Dat verneemt VRT NWS van het parket. François A. werd eergisteren opgepakt, nadat eerder - vorige week dinsdag - Philippe V. ook al werd opgepakt. De twee worden verdacht van manipulatie van het onderzoek.

Lees hier het hele artikel » Nieuws