1

Op 21 januari 1983 plegen gangsters een overval op een warenhuis van Delhaize in Sint-Lambrechts-Woluwe. De buit bedraagt 1,3 miljoen frank.

Over de de overval in Woluwe zei Pierre Dumont, directeur bij Delhaize, ooit dit tegenover Humo:

"Ziet u een andere reden? Niest wijst erop dat het de Bende om wat anders te doen was dan om geld. Of het nu in het Nederlands of in het Frans was, het enige wat ons personeel te horen kreeg was 'Geld'. De gangsters kwamen om cash, maar ze zijn altijd bedrogen uitgekomen. Hoe meer aanslagen er gebeurden, hoe meer we ons stelselmatig beschermden en hoe minder geld er bij ons te vinden was. Bij de allereerste hold-up aan de George-Henrilaan in Sint-Lambrechts-Woluwe gingen ze lopen met 1.3 miljoen frank, en ten langen laatste hebben ze in Aalst nog amper tweehonderdvijftigduizend frank bemachtigd. Daarna hebben we de kantoren en de winkels afgesloten en camera's gehangen. Kort nadien zijn de overvallen op geldtransporten begonnen."

Maar volgens mij is er in Woluwe geen enkel schot gelost, dus ik zou niet goed weten hoe je dit kan linken aan de Bende. Bij de andere twee is er misschien een ballistisch verband.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ik denk dat Dumont de zaak wat veralgemeende en hij doelde op de trend van de overvallen in de loop van de tijd. De Bende van Nijvel heeft ook geen geldtransporten gedaan na Aalst, voor zover we weten. Meneer Dumont bekeek waarschijnlijk de zaken vanuit Delhaize perspectief ten opzichte van de misdaad waar de keten mee te maken kreeg.

Servo per Amikeco

3

Nee, Pierre Dumont linkt wel degelijk de overval in Sint-Lambrechts-Woluwe aan de Bende van Nijvel:

"Op 21 januari 1983 is de Delhaize aan de George-Henrilaan in Woluwe overvallen, en daarbij is een gewapende bende gaan lopen met een buit van 1.3 miljoen frank. Was dat de Bende van Nijvel? In elk geval was dat de eerste gewapende overval op een warenhuis in België. Het was de eerste keer dat een bende het gemunt had op de koffers en niet op de waren, en dat ze met geweld zijn binnengedrongen. Dat was drie weken voor de hold-up in Genval, waar de bende die de naam 'Van Nijvel' kreeg, met zevenhonderdduizend frank is gaan lopen. Die allereerste overval, waarbij geen schot is gevallen, is nooit opgehelderd."

Lees hier het volledige interview met Pierre Dumont » Motief

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Toeval of niet, de George-Henrilaan was in 1983 het hoofdkwartier van de Haemers-clan. De familie woonde in de straat. Vader Achille had er zijn sportkledingzaak Montex, waarin zowel Patrick als zijn broer Eric en andere bendeleden gewerkt hebben. Eric had vlakbij een café, de extreem-rechtse gezelfmoorde gangster uit de Haemersbende Thierry Smars woonde om de hoek, net als Philippe Lacroix, een ander kopstuk.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Niet te verwaarlozen info. Als het klopt wat in het bovenstaande bericht staat, namelijk dat de overval in Woluwe de allerleerste overval was op een warenhuis, dan is de kans groot dat het om de Bende van Nijvel gaat die drie weken later met zekerheid toesloeg in Genval.

Wat ook zou kunnen is dat de Bende van Nijvel zich inspireerde op die overval van drie weken vroeger om er zelf mee te beginnen. Maar is drie weken genoeg om die ommeslag te maken? Het vergt een heel andere techniek. Eerst supermarkt verkennen. Overvalwagen stelen. Beide kosten ietwat tijd. Dan de overval zelf: tegen het sluitingsuur een volle supermarkt binnenlopen, een heleboel mensen in bedwang houden, de geldkoffer zoeken en leegmaken, vluchten.

Als het de Bende van Nijvel niet was in Woluwe, dan moet ze bijna onmiddellijk na die eerste overval besloten hebben: dat willen wij ook doen.

Een aantal interessante afleidingen uit bovenstaande bijdragen. Op 21 januari 1983 is de Delhaize aan de George-Henrilaan in Woluwe overvallen. Op 28 januari 1983 werd de Peugeot gestolen die zou dienen voor de Bende van Nijvel-overval in Genval. Die overval had plaats op 11 februari 1983. Exact veertien dagen later volgt de overval in Ukkel. Alles op een vrijdag.

Ook interessant is volgende uitspraak: In elk geval was dat de eerste gewapende overval op een warenhuis in België. Het was de eerste keer dat een bende het gemunt had op de koffers en niet op de 'waren', en dat ze met geweld zijn binnengedrongen. Voordien waren gangsters dus tevreden met 'waren'. De buit die de Bende van Nijvel steeds binnenhaalde was dan toch groter dan die van hun overvallende voorgangers.

fipilip, als je een holdup doet, kan je nooit weten hoeveel geld er in kas is. Ik denk ook hoe meer overvallen er kwamen hoe minder geld er in kas was, kennelijk was het voor de Bende van Nijvel toch genoeg of de moeite.

Het is wel mogelijk een schatting te maken. Een goede overvaller gaat zich informeren over de buit. Zo heb je het geld in de kassa, dat wordt soms opgehaald en in de kluis gestoken tijdens de openingsuren, wanneer je toeslaat voor die ophaling dan heb je een groter bedrag in handen zonder zelfs naar de kluis te moeten.

Tegenwoordig is het onbegonnen werk om een supermarkt te overvallen. De ophalingen tussendoor gebeuren frequent waardoor er weinig cash in de kassa's zit en de kluis werkt met allerhande anti-gijzel mechanismen en vertragers. Je hebt ook drukke en minder drukke dagen in de winkels en zo meer. Op basis daarvan kan je een afleiding maken voor de grootste buit in te slaan.

Servo per Amikeco

DeadLetterBox, ik snap wel wat je bedoelt maar een schatting maken is zo en zo nog vingerdik kijken. Ik heb zelf ook in een supermarkt gewerkt, soms was het enorm druk maar kochten mensen relatief weinig. Dat kan je als dader nooit inschatten, ook niet drukte zegt niet altijd iets is mijn ervaring.

10

De winkel Montex bevond zich op 400 meter van het Delhaize-warenhuis en op 50 meter van het warenhuis was er een café (momenteel gesloten) waar onder andere Patrick Haemers regelmatig op bezoek kwam. Dit kan natuurlijk allemaal toevallig zijn. De taak is dus om getuigenverklaringen te vinden van die overval: was er bv. een reus bij?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube