Re: Banditisme

BAX wrote:

Interessante discussie, ik volg ze graag. Dat is de kern van het forum (ook al post ik zelf niet veel). Maar forumbeheerder Ben niet persoonlijk aanvallen is het minste dat ik vraag (hou het hoffelijk), ook al ben je niet akkoord. Ook dat is een forum.

Het is geen hypothese, maar een bedenking. We kennen allemaal 'the usual suspects': de vier B's: Bouhouche, Beijer, Bultot en Buslik. Wat als zij niet de initiators zijn, maar de wereld van het groot banditisme hebben uitgebuit om zelf hun slag te slaan (persoonlijke verrijking, afpersing). Op de kap van verschillende misdaadbendes rondom Brussel, met veel verdachtmakingen en dwaalsporen tot gevolg. Hun 'interimkantoor' kon voldoende zicht hebben op de onderwereld en allicht ook nog veel invloed tussen al die informanten. En zo lijkt het op groot banditisme...

Ik heb nog niemand hier horen zeggen dat complot theorieën onzin zijn, zolang niemand deze stelling aanbrengt houdt iedereen zijn geloofwaardigheid wat mij betreft. Misschien hebben we wat overdreven gereageerd op Ben zijn stellingen, en missen we de nuance.

Het zijn de vroege jaren '80, een tijd met veel armoede, werkloosheid en criminaliteit. In een land waar corruptie heerst, des te meer hoe dichter men de hoofdstad nadert. Uit de zaak François blijkt dat de scheidingslijn tussen wie voor orde en chaos zorgt zeer dun is geworden. Er is de bitsigheid tussen de taalregio's, Rijkswacht en GP die elkaar niet kunnen luchten, justitie is al helemaal een zootje. Staatsveiligheid lijkt geen eenzijdige agenda te hebben en probeert bepaalde takken van extreem rechts in een slecht daglicht te plaatsen.

Het is tegen de achtergrond van dit decor dat drie of vier moordlustige gangsters hun ding kunnen doen, en dankzij bovenstaande buiten schot blijven. Als overmaat van ramp lopen er ook nog figuren als B&B rond die genieten van de chaos en niets liever doen dan zelf nog wat meer chaos veroorzaken en dwaalsporen leggen. Drugs & wapentrafiek hebben machtige figuren in hun greep; eigenlijk volstaat het dat één verdacht wapen bij de Bende terecht komt en er is al reden om het onderzoek te dwarsbomen teneinde een escalatie en koppenrol te vermijden.

In bovenstaand scenario zijn de gangsters zelf inderdaad gewoon zware criminelen/prédateurs en enkel geïnteresseerd in geld. Als je het zo stelt, is het een plausibel scenario, net zoals er best nog een aantal andere plausibele scenario's zijn.