Re: Jean-Marie Tinck

Op papier lijkt het erop dat hij er niet is bijgehaald, maar de club (mede) opgericht heeft, al heeft die Marc V. zo te zien wel altijd "de scepter" gezwaait (zijn naam op de webpages, zo te zien vanaf begin) en alle promotie/publiciteit gedaan.

Dat de beste man in het verleden een stuk langer is geweest valt niet uit te sluiten (hij loopt ook wat met afhangende schouders nu) en een cm of 10 krimpen als je bijna 70 bent is volgens mij helemaal niet raar.

Re: Jean-Marie Tinck

Toch krimpen even opgezocht:

Dat doe je blijkaar tussen je 30ste en 70ste en kan tot een cm of 8 zijn (vrouwen vaak iets meer dan mannen). Dus stel, Tinck is 5 cm gekrompen (gemiddeld voor mannen) en hij is wat krommer gaan lopen scheelt dat totaal wellicht bijna 10 cm. Misschien is dat de verwarring ook wel tussen de lengte, is er nu gemeten en komen ze op basis daarvan op 1,82 en is de 1,92 uit zijn paspoort omdat dat daar steeds klakkeloos is overgenomen uit het document wat vervangen moest worden.

253

Re: Jean-Marie Tinck

CleverTrevor wrote:

Als iemand actief wordt in een dergelijke club is hij er immers vaak bijgehaald door iemand die hij al langer kende, al hoeft dit niet iemand uit Bende van Nijvel-kringen te zijn natuurlijk.

Mee eens allemaal, maar bovenstaande is toch niet helemaal juist. Uit de akte's van de zeilclub waar iemand op dit forum al reeds naar verwees, haal ik dat Tinck de oprichter van de zeilclub was, hij is er dus niet door anderen bij gehaald. In de akte staat te lezen dat hij als oprichter ontslag neemt uit het bestuur. De akte wordt gepubliceerd in het Belgisch staatsblad op 6 januari 2006. Wanneer Tinck de zeilclub heeft opgericht weet ik niet, heb ik zelf niet kunnen vinden, maar er is vast iemand op het forum die dat wel heeft kunnen vinden.

Dit kan wel een verschil zijn, want in het geval dat hij de oprichter was heeft hij in het begin mensen om zich heen verzameld die hij al kende. Opnieuw dat zegt in het geheel niks over die mensen en over de zeilclub, het vertelt alleen iets over zijn leven. Of er genoeg bewijs tegen hem is weet alleen de politie.

Ik mag hopen dat ze deze man niet voor niks gearresteerd hebben, anders krijgt hij wel heel veel over zich heen. Aan de andere kant zou het te zot voor woorden zijn als nu naar boven kwam dat iemand die al jaren over de tong gaat op dit forum, verantwoordelijk gesteld zou kunnen worden voor daden die verband houden met de bende... Dan zouden jullie in België, je pas echt zorgen moeten gaan maken over de kwaliteit van justitie. Dat het dus een compleet onbekende is vind ik juist een pré, zowel voor de politie en justitie als voor België.

Het stukje uit de akte wat er over handelde is een scan, die ik even door de OCR gehaald heb en daarna door Google translate, geen geweldige vertaling, maar de inhoud is te begrijpen:

EXPOSE PREAUBLE
Préalablement à la modification des statuts de l'Association, l'assemblée générale, confirme les décisions suivantes:
- l'acceptation de la démission de Monsieur Jean-Marie Tinck, domicilié à Jette (1090 Bruxelles), rue Longtin, 60, membre fondateur de l'Association.

TOELICHTING PREAUBLE
Voorafgaand aan de wijziging van de statuten, de Algemene Vergadering bevestigt de volgende beslissingen:
- De aanvaarding van het ontslag van de heer Jean - Marie Tinck , wonende te Jette ( Brussel 1090 ) , Longtin Street, 60 , een van de oprichters van de vereniging.

Re: Jean-Marie Tinck

Volgens mij is de club ergens eind 1999 opgericht (te vinden op de website) en de eerste akte die ik terug vind is uit 2000. Misschien handig om zn adres (wat nog steeds courant is) even weg te poetsen?

Re: Jean-Marie Tinck

Floris wrote:

Mee eens allemaal, maar bovenstaande is toch niet helemaal juist. Uit de akte's van de zeilclub waar iemand op dit forum al reeds naar verwees, haal ik dat Tinck de oprichter van de zeilclub was, hij is er dus niet door anderen bij gehaald.

Klopt natuurlijk dat hij oprichter was, maar als je een club opricht ken je normaal gezien al andere mensen die zich met dezelfde activiteit bezighouden. Dat is wat ik bedoelde. Afgezien van de nautische knopen die eerder werden gememoreerd, is er nog een feit in de Bende van Nijvel-historie dat wellicht aan de zeevaart gekoppeld kan worden: Wittock-Van Landeghem.

Het bedrijf in Temse produceerde immers zeildoek en wat is een zeilboot zonder zeil? Meneer Wittock zelf was honderd jaar geleden nog voorzitter van de zeilclub in Temse. De daders namen er weliswaar kogelvrije vesten mee die Wittock óók produceerde, maar wellicht dat ze het bedrijf kende via een heel andere branche.

Nog meer mogelijke nautische banden met Bende-feiten?

256

Re: Jean-Marie Tinck

Wittock-Van Landeghem is gespecialiseerd in het produceren van zeildoek gemaakt van vlas, katoen en synthetische vezels. Daarmee produceert Wittock-Van Landeghem militaire uitrustingsgoederen zoals dekzeilen voor militaire voertuigen, tenten, kitbags, veldbedden, ransels en kogelvrije vesten.

Re: Jean-Marie Tinck

Ze produceerden ook zeilen voor burgerlijke voertuigen, lees ik hier » Feiten

In de Bende van Nijvel-literatuur is altijd gefocust op het militaire aspect maar dit sluit niet uit dat het zeildoek van Wittock niet (ooit) voor andere doeleinden werd gebruikt. Het feit dat meneer Wittock zelf zeiler was, zegt toch wel iets, ook al was de man al lang dood toen de Bende toesloeg. Als we verbanden zoeken, moeten we het ruim benaderen.

258

Re: Jean-Marie Tinck

CleverTrevor wrote:

Ze produceerden ook zeilen voor burgerlijke voertuigen, lees ik hier » Feiten

In de Bende van Nijvel-literatuur is altijd gefocust op het militaire aspect maar dit sluit niet uit dat het zeildoek van Wittock niet (ooit) voor andere doeleinden werd gebruikt. Het feit dat meneer Wittock zelf zeiler was, zegt toch wel iets, ook al was de man al lang dood toen de Bende toesloeg. Als we verbanden zoeken, moeten we het ruim benaderen.

En dat verwijst dan weer naar het DNA wat op die prototype kogelvrije-vesten zou zitten, ergens was de discussie dat dat DNA van hem zou kunnen zijn... Hoe komen we aan dat verhaal? Kwam dat van een journalist? Of was dat niet meer dan een speculatie?

Via Facebook zag ik wel dat in de zeilerswereld van Brussel-Oostende linkjes zijn met mensen die vroeger bij de marine zaten en na de marine altijd nautisch zijn gebleven. En die linkjes zie ik heel dicht bij Tinck. Mensen die laat ik zeggen rond 1971 bij de Marine zaten.

Heel vrij filosoferend kan ik me voorstellen dat mensen bij Wittock-Van Landeghem ook zeilers waren, zelfs al begin je bij dat bedrijf zonder zeil-ervaring, ik neem aan dat je er dan toch mee in aanraking komt. Ik kan me zo maar voorstellen dat die twee werelden met elkaar in aanraking zijn gekomen (de directeur en/of personeel) en dat op een zeiltocht in een rokerige kajuit met een borrel te veel op iemand iets te loslippig is geweest over dat interessante geheime project van die kogelvrije-vesten... bla-bla-bla... Misschien heeft de persoon die dit opving zelf de vesten gestolen, maar het kan ook zijn dat hij weer het hele verhaal aan een ander ging vertellen en dat die uiteindelijk die vesten is gaan ophalen in het holst van de nacht.

Uiteindelijk zijn dat soort vesten, zeker in die tijd natuurlijk ook gewoon handel. Dus zelfs al heb je ze niet nodig voor een schietpartij waar je zelf bij betrokken bent, kan het zijn dat er wel mensen zijn aan wie jij dat spul mooi kan verkopen... En misdaad is in eerste instantie natuurlijk altijd handel! Dus dat het later weer opduikt in een garage van een andere figuur, linkt die figuur aan de bende, maar zegt alleen dat hij die vesten in zijn bezit heeft. Als hij niet verteld van wie hij die vesten heeft. God weet, zijn ze wel een paar keer doorverkocht. Zelfs al zit het DNA van Tinck er op, hoeft hij in die redenering niet eens een bende-lid geweest te zijn, kan ook gewoon een doorverkoper van gestolen spullen geweest zijn, misschien zelfs zonder het te weten. Op zich dat die vesten aan de bende gelinkt zijn doordat ze gevonden zijn met andere spullen van de bende, hoeft niet in elk scenario iets te zeggen over Tinck als bende lid.

Wel mag Tinck dan gaan uitleggen met wie hij om ging, want in dit hypothetische geval zat hij dan dus heel dicht op de bende... of op toeleveranciers. Blijft ook dat hij zelf verhaaltjes verteld dat hij van de bende was...

Zelf krijg ik bij dit hele dossier heel erg het gevoel, dat heel veel jaren '80 misdaad met elkaar vermengd is geraakt en dat het door onzuiver Politie-werk in het begin van het dossier, de kluwen nu bijna niet meer te ontrafelen is... maar goed dat is ook al zo vaak gezegd natuurlijk, 't blijft interessant!

259

Re: Jean-Marie Tinck

Jean Bultot had toch ook een Zeilboot?

260

Re: Jean-Marie Tinck

Dat klopt, en Jean-François Buslik had ook een jacht. Dat had hij gekocht op het Kanaaleiland Guernsey.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube