781

Re: Jean-Marie Tinck

Welke elementen zijn "ongeloofwaardig" volgens jullie? Mij lijkt niets van dit alles onmogelijk, ongewoon dat wel. Ik geef het nog steeds het voordeel van de twijfel, er vanuit gaande dat de lange aanhoudingsperiode wijst op meer.

Re: Jean-Marie Tinck

Ik lees op De Standaard dat Tinck begin volgende week aan de leugendetector wordt gelegd en dat hij hoopt dat dit tot zijn vrijlating zal leiden. Kan het zijn dat hij zelf om een leugentest heeft gevraagd?

Los daarvan, er is geen wetenschappelijk bewijs dat leugendetectors echt werken. In tal van (misschien wel de meeste) landen worden ze niet serieus genomen als bewijsmiddel. Maar in België, waar ze ook waarde hechten aan verhoor onder hypnose (nog zo'n vorm van pseudowetenschap), ligt dat klaarblijkelijk anders.

783

Re: Jean-Marie Tinck

Het lijkt mij totaal ondenkbaar dat hij onder dergelijke omstandigheden zou gerekruteerd geweest zijn voor de Belgische tak van Gladio. De Belgische tak van Gladio opereerde namelijk clandestien in België. Hiervoor rekruteerde men kandidaten die niet teveel aandacht konden aantrekken en aangezien men voldoende kandidaten kon vinden, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat men een persoon die een moord had gepleegd, nodig had.

Maar soms moet men het ook eens omdraaien. Dat men Tinck als een geloofwaardige verdachte behandelt, wijst misschien niet "direct" in de richting dat hij dat is, maar dat de speurders op iets gestoten zijn wat niet bekend is en verborgen moet blijven. Wat op zich dan nog niet betekent dat dit "iets" betrokken is bij de Bende van Nijvel.

784

Re: Jean-Marie Tinck

Er is Gladio en er is Gladio. De slapende cellen van anticommunistische patriotten (volgens het officiële NATO-programma) en Gladio op zijn Italiaans, Frans of Turks (volgens het ontspoorde programme, type P2 loge-waanzin). Met bomaanslagen in openbare plaatsen vol kinderen en vrouwen.

De ontspoorde tak liet wel degelijk "opvallende" personen voor zich werken (opnieuw, zie Italië, bv. banda della Magliana: tiens, vrijstelling van gevangenisstraf in ruil voor medewerking!), maar zorgvuldig toegedekt via cellenstructuren. Trouwens, zo opvallend was Tinck nu ook weer niet. Niemand hier had er ooit al van gehoord.

785

Re: Jean-Marie Tinck

Alleen dat Tinck daarover niets heeft verteld aan den toog van het café. Dat men van Tinck nog niets had gehoord (behalve 97) wijst in de richting dat de speurders onderzoek deden naar de Bende van Nijvel en niet Gladio-achtige structuren.

786

Re: Jean-Marie Tinck

Omdat Tinck - volgens dit scenario, indien (!) het juist zou blijken - van de werkelijke achtergrond dan ook niets zou hebben geweten. In het beste geval zou het het kunnen hebben over een "organisatie" (zie uitspraken van Bouhouche, Libert, Haemers, ...) - wat hij ook blijkt gedaan te hebben: een "organisatie met rijkswachters".

En dat van het ontbreken van Bende-onderzoek naar Gladio-achtige structuren, dat kun je niet menen? Dat onderzoek in die richting werd afgeblokt, dat dan weer wel (Bougerol, PIO/EIM, WNP, Genevois, ...). Adolphe se porte bien, weet je wel.

787

Re: Jean-Marie Tinck

Gelukkig kan men in dit land geen verdachten arresteren omwille van een scenario dat speurders kunnen bedenken. Het onderzoek (link leggen) naar Gladio-achtige structuren is er gekomen na de bekendmaking dat er een Belgische Gladio tak bestond (eind 1990) en dit na de Italiaanse bekentenis. Voorheen werden extreemrechtse milities als halve zotten verklaart die nog te lomp zijn om hun veters te knopen.

Behoudens enkele geesten werd daar niet veel aandacht aan besteed. Pas later is men wat verontrust geworden over het georganiseerd structureel extreemrechts, wat zeer moeilijk te bevatten is. Dat men voor 1990 de Belgische Gladio nooit heeft in kaart kunnen brengen duidt alleen maar op het feit hou weinig men vertrouwt was/is met de materie. Zelfs vandaag is er zeer weinig informatie te vinden over andere constructies uit het verleden.

Re: Jean-Marie Tinck

CleverTrevor wrote:

Er zit wel een element in dat gemakkelijk te verifiëren moet zijn: de dood van de officier.

Er staat dat hij een officier heeft gedood OF verwond, dat kon de getuige zich niet meer herinneren.

Re: Jean-Marie Tinck

Biggus Dickus wrote:

Er staat dat hij een officier heeft gedood OF verwond, dat kon de getuige zich niet meer herinneren.

Klopt. Maar voor de speurders moet ook dat te verifiëren zijn. Het moet dan ook niet al te ingewikkeld zijn om erachter te komen wie Tinck uit de gevangenis zou hebben kunnen gehouden. Al is de kans groot dat die persoon intussen gestorven is.

Re: Jean-Marie Tinck

Even terugspoelen. In het begin is gezegd dat Tinck zijn mond voorbij had gepraat in een café nabij Montpellier en iemand die het gesprek had opgevangen dat aan de speurders had gemeld. Dat is een ander verhaal dan wat we nu horen op RTBF. Die man zegt dat hij Tinck een leuke kerel vond en dat hij zelf niet naar de politie zou gestapt zijn. Een leuke kerel?

Heeft die anonieme getuige ook niet verteld dat Tinck in zijn kajuit sliep met een mes en een ... vuurwapen? Waarom heb je tijdens een zeiltocht een vuurwapen nodig? Om op zeerovers te schieten?