1

Haar bijnaam was "Kika". Deze Belgisch-Chileense was de vrouw van een Belgische aristocraat en de schoonmoeder van Victor Portenart, een extreem-rechts personage die gelinkt kan worden aan de beweging van Emile Lecerf. Zij werkte halftijds voor de ambassade van Chili in Brussel. Zij hielp mee met de vlucht van Paul Latinus naar Chili en hielp - dankzij haar connecties - ook Jean-Philippe Van Engeland.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Volgens George Marnette was deze vrouw ook een vriendin van Albert Raes, het toenmalige hoofd van de Staatsveiligheid.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Op de Chileense ambassade in Brussel fungeerde Maria-Teresa Cuevas, bijnaam Kika, als go-between. De diplomate was getrouwd met Philibert de Liedekerke de Pailhe de Merillon. Zij sympathiseerde met Latinus en hielp hem vluchten naar Chili toen hij als fascist werd ontmaskerd door het weekblad Pour.

In Santiago stond Latinus in contact met vertegenwoordigers van de Rockefeller Foundation, bekend voor haar radicaal anticommunisme. Zijn beschermvrouwe Kika de Liedekerke was kind aan huis in het presidentiële Monedapaleis en hartsvriendin van de dochter van president Pinochet. Ze had extreemrechtse sympathieën, was lid van Opus Dei en betaalde elk jaar een steunabonnement op Nouvel Europe Magazine.

De ondernemende en avontuurlijke Kika frequenteerde niet alleen Latinus maar ook Barbier en Lammers, die soms klussen voor haar opknapten. Albert Raes en Jean Gol kwamen regelmatig op visite, maar wezen haar nooit op het gevaarlijke karakter van deze neonazistische organisatie. Ik nam contact op met de gravin om haar te vragen naar de aard van haar contacten, maar zij wilde me uitdrukkelijk niet te woord staan en beëindigde het gesprek door de telefoon dicht te gooien.

Bron: De Bende van Nijvel: verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Latinus keert terug uit Chili: de Cuevas-connectie

Terugkeer Latinus uit Chili rond 10 maart 1981. Reis van 5 weken. Volgens Libert werd de reis georganiseerd door gravin de Liedekerke geboren de Cuevas, 'chef du bureau de renseignements' van de Chileense ambassade in Brussel (PV verhoor Schlicker van Estiévenart op 18.6.84). Moeder Latinus: "Gravin de Liedekerke gaf Paul het adres van haar broer in Chili mee."

Mevrouw Maria Elena Cuevas Bernales, geboren in 1941 in El Monte (adres in ’80 als 'juffrouw': Rue Darwin 21, 1060 Brussel) is in '80 3e secretaris en in ’82 2e secretaris op de Chileense ambassade maar in werkelijkheid een agente van de Chileense geheime dienst die in België opereert onder diplomatie cover. Ze is in '64 in Rome gehuwd met graaf Philibert de Liedekerke de Pailhe (°1934). Ze hebben drie kinderen: Paul (°1965), Delphine (°1967) en Araine (°1969).

Graaf Philibert is van beroep in 1970 tourtier immobilier en in '81 attaché de direction , een beheerder in '80, van de MAUE met zetel in de Belliardstraat 39. In de MAUE zijn ook Benoît de Bonvoisin en Vincent Van den Bosch beheerder. Het adres van het echtpaar de Liedekerke-de Cuevas is in '82: Avenue Emile Duray 44, 1050 Bruxelles en de familieresidentie is in 5371 Pailhe.

In '74 is Marie-Thérèse de Cuevas beheerder van 'Amitiés Belgo-Chiliennes'. Voorzitter: baron J. Rolin. Ondervoorzitter: Oscar Conreur, legerofficier. Beheerders: Boon Jean, Jacobs van Merlen Victor, Van der Rest Etienne, graaf Le Grelle Eric. In '74 verhuist de vereniging van 46, avenue des Arts naar 4, avenue de la Clairière. Nieuwe bijkomende beheerders in ’78: Echeverria-Perrez Guillermo, Lorca-Bunster Eugenio, Van Ginderdeuren Jacques.

Mevr. de Cuevas en graaf de Liedekerke hebben in '88 drietal kinderen tussen 15 en 20 jaar oud. Eén dochter staat in relatie met Victor Portenart, de verantwoordelijke uitgever van de nieuwe NEM. Door hem wordt er chantage gepleegd op mevr. de Cuevas samen met ene Jean-Marie Duez (die zich uitgeeft voor een lid van de 'police des polices') en dr. Féret van het Front National.

Mevr. de Cuevas is de dochter van een vroegere ambassadeur van Chili in België die lid was van de Orde van Malta. Ze heeft, naar verluidt, een groot deel van haar leven in België doorgebracht. In ’88 is ze zowel aan de Chileense ambassade bij de EG [Europese Gemeenschap] als aan de Chileense ambassade in België (telkens part-time) verbonden. Haar echtgenoot, graaf Philibert de Liedekerke, is beroepshalve werkzaam bij de verzekeringsgroep AG en uitgesproken katholiek.

In het dagboek van Michel Libert staat mevr. de Cuevas op 12.82 vermeld met de codenaam 'KIKA'. Libert noteert op die datum: 'Prendre contact ave KIKA'. (Hilde Geens in Humo van 7.5.87).

Bron: Archief Walter De Bock

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Een tweede glimp van het netwerk zien we wanneer Latinus in Chili verbleef. Latinus logeerde bij Maria de Cuevas, een lid van de ambassade van Chili in Brussel. Ze had veel contacten met rechtsextremisten. Zij was tevens de kleindochter van David Rockefeller, een wereldbankier met een ongelooflijk uitgebreid netwerk in Europa. Hij ontmoette politici en ministers over de hele wereld. Hij stond voor een soort ‘wereldregering’. Rockefeller vond dat de regeringen van alle landen moesten handelen in dienst van de behoeften van de banken en multinationale bedrijven. De elite moest de belangen van het kapitalisme veiligstellen. Zijn gedachtegang sloot nauw aan bij de personen die we hier reeds van naderbij bekeken.

Maria de Cuevas haar echtgenoot was de Belgische graaf Philibert de Liedekerke, een kaderlid van de AG-verzekeringsgroep. We zien diezelfde graaf ook terug als beheerder (samen met de Bonvoisin) in één van de politieke organisatie die draaien rond de CEPIC en waarvan de zetel opnieuw gevestigd is in Rue Belliard 39 (net zoals de CEPIC en PDG).

Welke conclusies we daaruit kunnen trekken, is moeilijk te zeggen. Maar het lijkt erop dat Latinus en de WNP niet alleen contacten had met Belgische extreemrechtse prominenten, maar ook met buitenlanders. “De Amerikanen” komen daarbij vaak terug. In het hoofdstuk over ‘De rol van de Veiligheid van de Staat’ zal duidelijk worden dat de Amerikanen verregaande invloed hadden in ons land.

Bron: De Westland New Post: Pop-up van een veranderende samenleving? (thesis) | Lander Van de Sompel | 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Volgens ik uit de stamboom van de "de Liedekerke" kan afleiden: De grootvader van Philibert, was de neef van de grootvader van Solange.

  • Anders gezegd 1: Philibert zijn grootvader's vader ... was de broer van Solange's grootvader's vader.

  • Anders gezegd 2: Philibert zijn opa's opa ... is dezelfde persoon als Solange haar opa's opa.

Aangezien die adellijke families nogal geregeld in eigen kringen blijft qua huwelijk, is er misschien een dichtere familieband.

Non semper ea sunt quae videntur