Ik ben het met je eens dat er van het begin af een onzichtbare hand actief was in het dossier. (Cocu was en is nog steeds bang.) Dat er achter de overval op Dekaise meer zat is ook een feit, ik ben er zelfs van overtuigd dat hij de daders kent, maar aan wie die onzichtbare hand toebehoort, daarover durf ik me niet uit te spreken. De bende bezat een heel ingewikkelde cellenstructuur en het onderzoek is zodanig gemanipuleerd. Nu, de speurders krijgen waarschijnlijk 10 jaar extra om zich over die gordiaanse knoop te buigen. smile

'On a melangé les armes.', volgens Beijer. Wat als een of meerdere politiemannen die bij de manipulaties van het onderzoek betrokken waren de hand heeft weten te leggen op wapens die bij de eerste reeks gebruikt werden en die heeft gebruikt in de tweede reeks (met andere motieven, andere uitvoerders) of gewoon alles samen in het kanaal gekieperd heeft om een artificiële link te creëeren?

Na het lezen van het laatste boek van Bouten ben ik nog meer overtuigd van deze hypothese. Sommige feiten waren gewoon banditisme, banditisme van een amateuristisch niveau waarbij de daders gewoon ongelofelijk veel geluk gehad hebben. De overval op Waver was een overval die uitgevoerd was door een getraind commando, terwijl bij de feiten in Mabeuge en Beersel er etenswaren gestolen werden. Het stelen van champagne, kaviaar en andere etenswaren past bij marginalen met een hedonistische levensstijl zoals de profilers in hun rapport suggereerden. In Nijvel zag je een combinatie van de twee, een amateuristische inbraakpoging en vervolgens een confrontatie met de politie die opnieuw deed denken aan een getraind commando, al wagen experts daaraan te twijfelen. Aangezien de profilers enkel de eerste golf bestudeerd hebben kunnen ze het best eens bij het juiste eind hebben. De feiten uit 1985 zijn van een gans andere orde.

14

Ik denk dat het gans de tijd commando's waren en dat ze gewoon een paar handelingen gedaan hebben om het marginaal te laten lijken. Deze bende was blijkbaar heel goed in dwaalsporen aanleggen, als je de dwaalsporen wegfiltert en dan alles eens met een andere bril bekijkt kom je op een heel goed doordachte strategie uit! Maar hij is simpel en weinige zien hem.

15

Waarom zouden het commados zijn? Het kunnen toch gewoon geoefende schutters geweest zijn. Je mag niet vergeten dat de media er toen werkelijk supermannen van gemaakt heeft.

Het waren misschien geen commandos, maar wel mensen die een specifieke training genoten hebben, meer dan voldoende om het zelfvetrouwen te hebben om de politiediensten aan te vallen. Voldoende om zich uit een gevaarlijke situatie te vechten. Voldoende om hun plan te trekken in moeilijke omstandigheden en voldoende om met de stress van een vuurgevecht om te gaan zonder mega flaters te slaan.

Als je met opzet jezelf in dergelijke situaties brengt dan heb je op zijn minst een training genoten of ervaring opgedaan die bijna gelijk staat met een degelijke militaire commando training. Een vuurgevecht op korte afstand is niet iets waar elke basis-soldaat het zo goed vanaf zou brengen.

Servo per Amikeco

17

DeadLetterBox, als u met een bende commando's op een groep onschuldige en onbewapende winkelende mannen en vrouwen met kinderen schiet een vuurgevecht noemt, denk ik dat je daar maar een ding moet voor zijn, en dat is een woord dat ik niet op het forum ga posten.

Kijk naar de hoeveelheid misdaden en schietpartijen, dan zie je dat de Bende in 1982 en '83 volop 'training' heeft gehad tijdens de daden zelf.

Klopt, maar de daders in Waver wisten heel goed wat ze deden en waren niet aan hun proefstuk toe. Na Waver kan je het voor een stuk training noemen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

20

Ik vermoed dat ze getraind het land zijn binnengekomen, hun wapens in ontvangst hebben genomen, het contract uitgevoerd hebben en met gespecialiseerde hulp spoorloos verdwenen ... op naar het volgende contract.