Topic: Zwendel

Ik werk, uit denksport, aan een nieuwe 'theorie', zonder politieke complotten deze keer. Vertrekkend van twee zwendelcircuits.

 1. De conversie van gestolen of valse cheques naar champagne en kaviaar die dan wordt afgenomen door restaurants.

 2. Het oplichten van verzekeringsmaatschappijen d.m.v. gefingeerde auto ongevallen.

Dit dan gekoppeld aan actoren die een slag van de molen hebben, die bevoorbeeld zot genoeg zijn om zichzelf een kogel door het been te jagen, wat dan een lucratieve handicap oplevert. 

Actoren die de weg kennen naar drugs en die de weg kennen naar de illegale gokwereld. Actoren die met gouden arenden op Pontiacs rondrijden, wat misschien verwijst naar een parachutistenclub in Bertrix.

Maar ik ga te snel. Alles moet geduldig worden uitgewerkt. En elke hulp is welkom.

Re: Zwendel

Vooral de gefingeerde auto ongevallen is een hele rijke piste, want daar komen samen:

 • Corrupte rijkswachters die valse PV's maken.

 • Schroothandelaars die gepaste wrakken leveren.

 • Duplicatie van nummerplaten.

 • Garagisten waar de wrakken worden aangeboden ter expertise.

 • Bankiers die rekeningen weten te koppelen aan homoniemen?

Ik denk in de eerste plaats aan:

 • Aan Marcel Morue, niet als corrupte rijkswachter, maar als iemand die teveel wist van zijn collega's.

 • Aan Angelou, die een schroothandel wilde beginnen.

 • Aan garage Podevijn! Waarvan de buren vermoord zijn.

 • Aan Willy de Schepper?

 • Aan de tot op vandaag succesrijke garagisten die stammen uit de Sudisten.

 • En aan Finné die misschien de bancaire kant organiseerde?

De andere piste, zwart circuit in de horeca, levert dan meteen Trois Canards (bewezen) en Auberge du Chevalier? Bij deze zwendel zijn mogelijk heel wat supermarkten in een bepaalde regio betrokken geweest, al dan niet met medewerking van de gerant. Want het start vaak met het innen van gestolen cheques of valse cheques. Ook hier is het mogelijk dat dwarsliggers of verraders uit de weg zijn geruimd.

Met de twee pistes samen kom je ver.

En deze theorie sluit niet uit dat deze criminelen uit een kwaad opzet met politieke bedoelingen door een laag 'meesters' op de maatschappij zijn losgelaten. Een soort sociaal experiment zeg maar, ik denk dan uiteraard aan AJA en de paramilitaire opleidingen die Militis organiseerde op Corsica voor mentaal gestoorden.

Maar die vraag kan later worden bekeken. De Mazda van Al Ajjaz kan een plaats zijn waar beide lagen elkaar raken. Maar eerst die twee circuits beter in beeld. Alles herlezen vanuit deze invalshoek. Verdachten, slachtoffers, locaties, aanwijzingen...

De overval op Dekaise en de overval in Temse zouden in deze theorie dan louter gediend hebben om aan wapens te raken en om aan kogelvrije vesten te raken.

Re: Zwendel

Wie in deze theorie goed past, is ... Claude Nitelet. Cheques stelen lijkt wel centraal te staan in zijn activiteiten, hij is samen met een pak anderen in '89 veroordeeld dat in verband, vierenveertig beklaagden, internationale dimensie. Processtukken te vinden hiervan?

Via Nitelet en Simone Menin onmiddellijk pijlen richting Van Wijck en Haemers. En richting Marbella ook. Waar Faez Al Ajjaz heel vaak rondloopt.

Om niet verloren te lopen in het bos der pijlen, proberen focus te houden op de conversie van gestolen cheques. Welke Delhaizes of Colruyts genoemd in dit verband?

Re: Zwendel

Iemand die klein is begonnen, nl. met het innen van valse cheques: Marcel Castris. Dat vertelt hij zelf. Het loont de moeite het volledige topic door te lezen. Kende zeker Bouhouche bv. Dixit Van Esbroeck was Castris ook een geweldig pokerspeler. Pokeren, dus speelschulden vroeg of laat, en 'carrière' begonnen met innen van valse cheques: in de figuur van Marcel Castris raken die thema's elkaar.

Wie van de 'usual suspects' past nog in dit specifiek patroon? Zou graag de volle 44 namen kennen die samen met Nitelet voor de rechter stonden.

Re: Zwendel

Videorecorders.

Renee Fréart was de spil van de hele fraude. Officieel exporteerde ze luxe-goederen (hifi, video, televisies, ...) naar haar Luxemburgse firma Pluralis. Omdat ze uitvoerde moest ze geen -toen, in die tijd- 33% BTW betalen. Maar in feite exporteerde ze de goederen niet. Ze verpatste de goederen wel in België op de zwarte markt. De zwendel gebeurde met in totaal ongeveer 50 firma's en zou volgens Renée minstens 3 - geen typfout! - miljard Belgische Franken bedragen.

Ik zal dit nog even herhalen, 3 miljard. 1 miljard=1000 miljoen, lees dat even traag en laat het je doordringen. (Ter info, de totale buit van de Bende bedroeg 3 tot 4 miljoen BEF.)

Claude Leroy was Renée's stroman, hij leide zogenaamd 'Pluralis'. Claude Leroy werd in 1976 substituut en in1982 en 1983 was hij adjunct-kabinetchef van minister Jean Gol. Daar was hij verantwoordelijk voor de voorwaardelijke invrijheidstellingen.

The End stelde hier ook zo graag vragen, deze is wel erg retorisch. Heling van videorecorders, gevangenen een dagje vrij laten mét officiële documenten én met een opdracht en boezemvriend van Leroy, welke familienaam zoeken we? Ik koop een klinker Walter? Een U!

 u    

Ah, en het dossier van Vanden Boeynants werd ook gezuiverd door deze Claude Leroy. Enkel het fiscale gedeelte bleef nog over, maar daar werden andere oplossingen voor gezocht. Bouhouche had hier een plannetje voor maar uiteindelijk voorzag 'de organisatie' een ander ideetje. Fijn om tegen je papa te kunnen bluffen dat je voor een machtige 'organisatie' werkt, toch? En gelijk had hij. Hij niet alleen.