1

Topic: Bank Copine

Bank Copine werd in 1944 opgericht en in 1982 komt de Belgische bank in zware moeilijkheden. De bank wordt in hetzelfde jaar overgenomen door Citybank. De tijdlijn van de bank ziet er als volgt uit (bron » www.combuysse.fgov.be):

  • Banque Copine et Cie: 29/08/1944 - 03/12/1957

  • Banque Copine, scs: 03/12/1957 - 13/04/1977

  • Banque Copine, sa: 13/04/1977 - 29/03/1983

  • 29/03/1983: afgevoerd door herroeping ("radiée par révocation"), afstand van het belangrijkste deel van de deposito’s aan de Famibanque; de bank is niet meer in staat te functioneren volgens de reglementaire voorschriften.

Meer info over de affaires kan je hieronder lezen:

De Belgische bank Copine komt in 1982 in zware moeilijkheden wanneer blijkt dat een aantal kaderleden van de bank zwaar met de boekhouding hebben gesjoemeld en de bank met een gat zit van liefst 1 miljard frank (25 miljoen euro). Enkele bestuurders worden daarop aan de deur gezet. Een van hen is Léon Finné, op dat moment directeur van het kantoor aan de Louisalaan in Brussel.

Finné is een van de slachtoffers van de Bendeoverval op Delhaize in Overijse in september 1985. Getuigen zeggen dat Finné na zijn ontslag als directeur werkte als geldkoerier, regelmatig naar Zaïre reisde, daar grote sommen (zwart) geld ophaalde om ze nadien een veilig onderkomen te geven op geheime rekeningen in Luxemburg. Verscheidene bronnen zeggen dat president Mobutu van Zaïre gretig de kringen van de PSC rond Paul Vanden Boeynants financierde. Maar ook joodse PS- en PRL-kringen mochten rekenen op zijn gulle hand. "Iedereen die naar de ambassade van Zaïre in Brussel ging, rechts was en zei dat hij Mobutu heel erg sympathiek vond, kreeg geld. Ik weet het, want ik ben voor de jong-PSC zelf naar de ambassade gegaan", zegt een ingewijde van toen.

Speelde Finné ook bij de verdoken partij-financiering uit Zaïre een rol? Was Finné, die als directeur bij Copine ook zeer goed op de hoogte was van het vermogen van een flink deel van de Brusselse beau monde, op een of andere manier een bedreiging?

Finné werd op een dag geïntroduceerd bij baron De Bonvoisin, de penningmeester van de studiedienst CEPIC van de PSC van Vanden Boeynants. Volgens de baron had hij geen vertrouwen in Finné en heeft hij hem heel snel buiten gewerkt. Finné, die meestal gewapend rondliep, had goede contacten bij het Brusselse gerecht en de politie. Hij zou daarbij geregeld als informant hebben opgetreden. De maanden voor zijn dood zei hij aan een kennis van de gerechtelijke politie dat hij zich bedreigd voelde. Na zijn dood werd bij hem thuis ook ingebroken. (...)

De Banque Copine had zakelijke belangen met de Crédit Commercial en Financier (de firma van Richard Van Wijck) en met de verzekeringsmaatschappij North Europe. En een dochtermaatschappij van Banque Copine - het vastgoedkantoor Progime - verhuurde vanaf 1981 garageboxen en appartementen aan Bouhouche en Beijer, die weliswaar valse namen gebruikten en pas veel later in opspraak zullen komen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Bank Copine

Leon Finné runde het filiaal van de Banque Copine op de Louizalaan. Heel wat politiemensen, advocaten en magistraten waren er klant. Hij was zeer bevriend met de GP-commissarissen Reyniers en De Vroom. Na het failliet van de bank vindt Finné werk in Luxemburg voor een bank.

Andere medewerkers van de bank zijn:

  • Jacques Cabo (bestuurder), werd na het failliesement van de bank bestuurder bij de NV Progime.

  • Renaat Blijweert (bestuurder): stond aan het hoofd van het failliete bedrijf Amelinckx. Zijn zoon Koen zou zeer actief zijn in het witwassen van kapitalen (zie het Atlas-dossier). Renaat Blijweert stierf in 1996. Meer informatie over de familie Blijweert (en dan vooral de zoon) vind je hier » Nieuws

  • René Meulemans

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Bank Copine

En als we weten dat Blijweert dikke maatjes is met Bart De Wever, wel dan maak ik me dikke zorgen. Atlas 2.0.

Re: Bank Copine

Een andere beheerder van bank Copine is Roger D'Hondt. Ik zou heel graag weten of deze Roger een verwant is van Eric D'Hondt die we aantreffen in de bende van Farcy. Of eventueel te koppelen is aan 'speelgoedwinkel' Maria D'hondt in de Hovenierstraat in Aalst destijds? Zou kunnen een sterk verband tussen Aalst, bank Copine en bende van Farcy opleveren.

5

Re: Bank Copine

De Banque Copine, de familiebank van George en Alfred Copine, was op 12 augustus 1944 opgericht als een Commanditaire Vennootschap. In 1962 was er een kapitaalsverhoging doorgevoerd van vier naar zeven miljoen frank, waarbij Walter Pauwels en Charles de Meeûs d'Argenteuil, die Françoise Copine tot vrouw had genomen, hun intrede hadden gedaan in de bank. Georges kersverse schoonzoon Charles was niet van de minste. Hij was een afstammeling van Ferdinand de Meeûs, die ten tijde van de Belgische revolutie de allereerste gouverneur van de Société Générale was geweest.

De dynastie Meeûs was onder andere eigenaar van het kasteel Argenteuil op de grens van Waterloo en Ohain. Daar tekende Leopold II ooit zijn Afrikaanse expeditieplannen uit. In 1937 waren Paul en Arsène de Launoit via hun Compagnie Mobilière et Immobilière eigenaars geworden van het prestigieuze kasteel. De machtige familie de Launoit was de drijvende kracht achter de Banque de Bruxelles. Na WO II zou Argenteuil door de Belgische staat worden aangekocht. Dat de Banque Copine ter sprake kwam in samenhang met een geplande staatsgreep, kwam niet helemaal als een verrassing. Die samenhang kon worden gevonden gevonden in de collaboratie tijdens WO II en in de roep naar een sterke rechtse monarchie, die ook lang na de oorlog te horen was.

Bron: Crapule de Luxe | Walter Baeyens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bank Copine

De financiële transacties van uit Cepic (steekpenningen, goodwill) werden uitgevoerd vanuit de bank Copine naar onder meer Bultot.