Re: Osbroekpark

Heeft iemand bijkomende info over de wapens die door kinderen werden gevonden in het Osbroekpark de week vóór de aanslag, op 2 november 1985 (automatisch wapen, 2 handvuurwapens en volgens sommige bronnen ook een riot-gun)? Op 31 oktober hadden joggers melding gemaakt van verdachte handelingen door 3 mannen die zich in een Ford Taunus verplaatsten. Heeft men ooit 1 van die wapens kunnen linken aan andere misdrijven of traceren? Ik veronderstel dat er geen link is met gekende bendewapens want dat zou wel naar buiten gekomen zijn.

De timing is op zijn zachtst gezegd merkwaardig, ik ga ervan uit dat die locatie geen belend stort was voor illegaal wapentuig.

Ik post dit hier gelet op de afwezigheid van gekend verband met de feiten van 9 november.

Re: Osbroekpark

Werden deze wapens niet voorgelegd aan de heer Alfons Baeyens, Aalsterse wapenspecialist en wapenhandelaar destijds? En was deze niet van mening dat de wapens gevonden in het Osbroekpark allesbehalve professionele tuigen waren?

In verband met het Osbroekpark/Dokusberg kan je op deze site een zeer interessante getuigenis lezen van onderzoeksjournalist René De Witte (getuigenissen).

13

Re: Osbroekpark

Een getuigenis van één van de "spelende kinderen" over de vondst » Forum

De kinderen vonden de spullen eind september 1985 » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Osbroekpark

Ok, dan zit Ponsaers ernaast, hoewel zijn research normaliter zeer goed is.

Re: Osbroekpark

Xenophon wrote:

Ok, dan zit Ponsaers ernaast, hoewel zijn research normaliter zeer goed is.

Klopt, en wat dan te denken van deze getuigenis van René De Witte » Forum:

Het blijft me verbazen dat men nooit meer aandacht heeft besteed aan de vluchtweg. Het spoor liep inderdaad naar het rusthuis waar er, inderdaad, een Mercedes stond. Dat weet ik van iemand die er in de buurt woonde. De zak werd gevonden op de Docusheuvel, dus vlakbij de parking. Het aantal meters kan ik niet zeggen, maar ik ken de vader van de kinderen die de zak hebben gevonden (Vdb).

En Fons Baeyens (waarover hier op dit forum nogal was te doen) heeft het mij verteld. Het is via hem dat het nieuws van die zak bekend is geraakt (idd door mij, in GvA, november 1986). Ik had Fons een dienst bewezen (iets ongelooflijk toevallig) en hij was het die me achteraf vertelde dat de commissaris van Aalst (denk ik) in zijn zaak in de Geraardsbergsestraat met die wapens was gekomen om zijn idee te vragen. Fons gaf mij toen de details. Het is Fons die wilde dat het geweten werd dat kinderen een zak hadden gevonden! Zo is het echt naar buiten gekomen.

Zijn er dan meerdere zakken gevonden? Want deze getuigenis, zowat elk element besproken, komt niet overeen met het krantenartikel van 4 oktober 1985. Zie aantal wapens, datum van de vondst, plaats van de vondst, datum van publicatie in de krant, welke krant enz.

16

Re: Osbroekpark

Spectator Of Life wrote:

En Fons Baeyens (waarover hier op dit forum nogal was te doen) heeft het mij verteld. Het is via hem dat het nieuws van die zak bekend is geraakt (idd door mij, in GvA, november 1986).

Dit is de tekst uit Gazet van Antwerpen:

(...) Merkwaardiger nog was de ontdekking van drie wapens, kort voordien, op zowat honderd meter van Delhaize. Een man was bij het politiecommissariaat komen aankloppen met het onwaarschijnlijke verhaal dat zijn zoon in het Osbroekdomein “geladen” wapens had ontdekt.

Dat was ook zo. Eén riot-gun en twee revolvers (waaronder een Smith & Wesson) waren in een plastiek zak onder een struik verborgen. Om vingerafdrukken te voorkomen waren de wapens zorgvuldig met tape afgeplakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 November 1986

Maar René vergist zicht. Zoals Merovinger heeft aangetoond was er reeds begin oktober 1985 een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws over de vondst van de wapens » Forum

Spectator Of Life wrote:

Zijn er dan meerdere zakken gevonden?

Nee.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: Osbroekpark

Ik heb nooit gehoord dat er twee keer wapens gevonden zouden zijn.  Zulke getuigenissen maken het er allemaal niet eenvoudiger op ...

Re: Osbroekpark

Beide getuigenissen sluiten elkaar in theorie niet uit, hoewel het op zijn zachtst gezegd merkwaardig is en ik het gevoel krijg dat er iets niet klopt. Die meneer De Witte klinkt niet ongeloofwaardig. En ik ken politiemensen die indertijd hun dienstwapen nog door Baeyens laten ‘optimaliseren’ hebben en niets dan lovende woorden hadden over zijn vakkennis.

Dat het onderzoek ter plaatse in Aalst geen toonbeeld van structuur en grondigheid was staat indertussen ook wel vast.

Re: Osbroekpark

René vergist zich? René heeft voor zover ik lees informatie gepubliceerd verkregen van een persoon waarvan hij kon zweren dat hij ter goeder trouw was.

Echter, die informatie, zo blijkt, staat haaks op de realiteit? In het artikel van oktober '85 is er sprake van de vondst van één pistool, terwijl de informatie afkomstig van Fons spreekt over twee revolvers en een riot gun, gevonden op een andere plaats en tijdstip.

Zoals ik het lees, is deze oude 'zekerheid' van de vondst een week voor de overval onjuist, en zit dit al 37 jaar foutief in ons collectief geheugen omdat Alfons Baeyens onjuiste informatie heeft verspreid?

Xenophon heeft blijkbaar ook een passage van Ponsaers hieromtrent, misschien kan deze passage/bron ons iets wijzer maken?

Re: Osbroekpark

Korte tijd later vinden spelende kinderen op dezelfde plaats in het Osbroekpark een geladen Smith&Wesson 9 mm, waarvan de handgreep met gaastape omwikkeld is, om geen vingerafdrukken na te laten. Het serienummer van het wapen blijkt weggevijld. Op 2 november 1985 vinden spelende kinderen in het Osbroekpark een mitrailleur, twee handvuurwapens en bivakmutsen. De wapens zijn geladen en de kinderen vuren er zelfs een paar schoten mee af voordat de geschrokken ouders ingrijpen. Één en ander wordt aan de politie gemeld, evenwel zonder verder gevolg.

Bron: Ponsaers, Loden Jaren, de bende van Nijvel gekaderd (pag. 361)

De ‘korte tijd later’ waarmee het citaat begint slaat op een koppel joggers die op 31 oktober 1985 de politie verwittigden omdat ze verdachte activiteiten zagen, nl. 3 personen in een Taunus, waaronder een ‘zigeunertype’.

Ik maak daarvan dat het om 2 vondsten lijkt te gaan. Maar inderdaad, er is minstens een probleem met de datum van de eerste vondst zoals lid (of ex-lid, komt hij hier nog?) Merovinger bovenspitte.

Probleem ook: geen bronvermelding bij Ponsaers voor deze passage dus waar hij de info gehaald heeft?