21

Re: Osbroekpark

Over die wapens zijn er dus inderdaad verschillende verhalen.  Zouden er dan toch 2 keer gevonden zijn? Bovendien:

Wat er toen gebeurde, heeft deze getuige al tot in den treure verteld: “De eerste man liep naar het pad van het Osbroekpark opzij van het warenhuis,

Uit » Feiten

Re: Osbroekpark

Ik krijg hier een Cassani/Rasmussen gevoel bij.

Ofwel is de journalist niet oprecht (zou me verbazen), ofwel is de wapen specialist niet oprecht, ofwel zijn ze allebei oprecht en spreken we inderdaad van twee vondsten.

Als dat laatste zo is, is het wel toeval dat ook vondst 2 door spelende kinderen gebeurt. In dat scenario lagen de wapens de tweede keer daar niet met het oog op gebruiksdoeleinden.

23

Re: Osbroekpark

De verklaring lijkt me eenvoudig: de kinderen hebben eind september de zak met wapens in de buurt van de Frans Blanckaertdreef gevonden. Waarschijnlijk heeft een lokale journalist dit opgepikt en er toen - begin oktober - een klein artikel over geschreven. De feiten in Eigenbrakel en Overijse waren net gebeurd, dus zoiets had nieuwswaarde.

Het werd echter snel vergeten en één jaar na de feiten vertelt Fons Baeyens dit verhaal aan René De Witte, toen een journalist bij Gazet van Antwerpen. Waarschijnlijk zal het ongeveer zo zijn gegaan: "wist je dat vlak voor de feiten in Aalst een zak met wapens werd gevonden in het Osbroekpark, een politieagent is toen zelfs nog langskomen om er vragen over te stellen". De krant publiceert dit verhaal maar ze wisten natuurlijk niet dat er meer dan één jaar geleden al iets over was verschenen in Het Laatste Nieuws.

Dus één keer spelende kinderen en één vondst voor de feiten in Aalst.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Osbroekpark

Hierin kan ik me niet vinden. Je spreekt over 'waarschijnlijk zal het ongeveer zo zijn gegaan' terwijl René net benadrukt hoe gedetailleerd Fons hem het verhaal heeft verteld. Een verhaal dat in geen geval overeenstemt met de publicatie van de eerste journalist oktober '85. Er is nogal een verschil tussen een pistool vinden en een zak met wapens vinden, en al helemaal voor een wapen specialist.

Re: Osbroekpark

Ik kan geloven in een vergissing, ware het niet dat er een groot verschil is tussen de vondst van één wapen en een vondst van meerdere wapens waaronder een machinepistool. Volgens de getuigenis hier op de site ging het (met enig voorbehoud) om één pistool in een bivakmuts. Volgens de uitleg van René (en dus ook Fons Baeyens) gaat het om meerdere pistolen en een machinepistool.

Baeyens zal wel het verschil gekend hebben tussen een pistool en een machinepistool en heeft gezien waarmee de politie langskwam bij hem. Dus ofwel liegt hij, ofwel waren het meerdere wapens waaronder een machinepistool. Behalve als het werkelijk iets ultra-compacts is krijg je geen machinepistool in een bivakmuts, zeker niet samen met nog andere wapens.

Feit is ook dat de joggers op 31/10, dus in tempore non suspecto klacht hebben ingediend en zagen dat er iets gaande was in het park, door inzittenden van de Taunus. Da's behoorlijk dicht bij 2 november, beweerde vinddatum van het 'tweede' arsenaal.

Zonder toegang tot het dossier zie ik niet hoe dit met zekerheid kan beslecht worden.

Re: Osbroekpark

Als je de getuigenis herleest van René, dan valt mij vooral op hoe graag Alfons Baeyens het bericht van de gevonden wapens op de Dokus naar buiten wou brengen. Dan is de grote vraag met goede of slechte bedoelingen? Al dan niet toevallig zitten we ook in de week van de grote manipulatie (Ronquières).

Stel dat Fons het goed bedoelde, dan correspondeert dit wel met de indruk van René dat de piste Dokusberg/Osbroek al de dag na de overval monddood werd gemaakt.

Re: Osbroekpark

Stand by, ik tracht langs een andere - niet geprivilegieerde - weg duidelijkheid te krijgen, kan wel een weekje duren.

Re: Osbroekpark

Zoals gezegd in een andere post: ik heb info gevraagd maar de persoon in kwestie is druk op iets anders aan het werken momenteel. Heeft beloofd me te contacteren zodra er wat tijd is.

Voor de volledigheid: Hilde Geens had dit ook al opgemerkt, ik citeer uit Beetgenomen:

Er waren andere sporen van bendewapens, maar de speurders in Charleroi reageerden altijd geïrriteerd als ik daarnaar polste. Kort voor de raid in Aalst, volgens La Dernière Heure begin oktober 1985, hadden spelende kinderen drie doorgeladen wapens gevonden in het struikgewas van het Osbroekpark vlak bij de Delhaize. Die wapens werden nooit bij het eigenlijke bendedossier gevoegd. Er was geen ballistisch verband, punt uit. Maar er was wel een verband van plaats en tijd. Dat er kort voor de moordraid vlak bij de Delhaize wapens gevonden werden, staat vast. Wanneer ze daar opdoken, hoeveel het er waren en welke, daarover verschillen de commentaren. Toen de wapens ontdekt werden, had de bende van Nijvel nog geen stempel gedrukt op het stadje aan de Dender, en Delta bestond nog niet.

Fons Baeyens, wapenhandelaar en practical shooter in Aalst, bij wie Bouhouche een klant was geweest, werd ingehuurd als expert. "De politie is er meteen mee naar hier gekomen. Het waren er drie, alle drie rommel. Ze waren geladen en stonden op scherp, de duim was afgeplakt met carrosserietape om vingerafdrukken te vermijden. De munitie die erin zat was herladen, amateuristisch. Het ging om twee revolvers en één wapen met afgezaagde loop en kolf, kaliber .38 special. Dat gebeurde zeer kort voor de overval, maar het had er volgens mij niks mee te maken, want die wapens waren niet aangetroffen langs een vluchtweg. Ik weet niet meer om welke wapens het ging. Een .22 was daar niet bij, een Smith & Wesson ook niet, maar wel een Spaanse kopie van dat wapen. Er zat geen geluidsdemper op."

"De juiste plek waar de wapens gevonden waren, heb ik niet kunnen achterhalen, maar het was in elk geval aan de kant van het Osbroekpark. Gerechtelijk commissaris Willy Meurillon vertelde mij dat hij in Aalst onderzoek had gedaan naar de herkomst van deze wapens, maar hij noemde er maar twee en zijn beschrijving klopte niet met die van Baeyens. ‘Het ene wapen, een .22, was verkocht in Zwitserland, waar ze geen register bijhouden van wapens van licht kaliber. Dat spoor liep dood. Van het andere, een S&W-revolver met geluidsdemper .38, hebben we de eigenaar in de Verenigde Staten teruggevonden, een Amerikaanse politieagente die het had binnengebracht voor herstelling in een wapenhandel. Het was uit die winkel gestolen."

Bleek dat in de bewuste periode o.a. Bouhouche in de VS was geweest samen met collega’s. Ze hadden bij terugkeer zoveel wapens bij en zo weinig documenten dat ze problemen kregen bij de douane op Zaventem. De lokale rijkswacht heeft dat toen opgelost. Hilde Geens nam contact op met de CBW om te vragen of dat spoor (ook al was het een long shot) opgevolgd was. Het antwoord kwam erop neer dat ze zot was als ze dacht dat ze dat gingen uitzoeken. In Dendermonde was er wel interesse maar die zaten niet meer op de zaak.

Persoonlijk vind ik dat het dom is om niet op alle slakken zout te leggen, zeker als een zaak vast zit en het niet onoverkomelijk is om iets uit te zoeken. Voor je het weet sta je naast Marnette die op de vraag waarom hij de dumpplaats van het wapen in de pastorale zaak niet heeft laten dreggen toen het spoor vers was begint te stamelen "goeie vraag…euh…".

Re: Osbroekpark

Ok ik zal op u wachten.

30

Re: Osbroekpark

In de morgen van 12 november 1985 (9 november gebeurd, 10 november zondag, 11 november feestdag, 12 november dus eerste berichten in de krant verschenen) spreekt men van 30 september en vernoemd men enkel machinepistool en bivakmuts:

https://i27.servimg.com/u/f27/20/50/04/55/screen32.jpg

Hier zal men waarschijnlijk nog geen info gekregen hebben van officiele bronnen, enkel getuigen die zaterdagavond de opmerking gemaakt hebben "ze hebben hierachter vorige week wapens gevonden, en der zat een machinegeweer in een bivakmuts bij" veronderstel ik. Vanaf men spreekt over de 3 wapens zullen ze hun info van "officiële" bronnen hebben...