1

Luc Vandendaele was een wachtmeester die op het Centraal Bureau Opsporingen (CBO) werkte. Hij pleegde op 31 maart 1981 in mysterieuze omstandigheden zelfmoord. De dag voor zijn dood informeerde hij een collega: "Ik ben in het bezit van belangrijke documenten, gebeurt er iets met mij, zet dan het onderzoek verder." Later bleek het dossier spoorloos.

Vandendaele was - op eigen houtje en ondanks bevel van hogerhand - bezig met een onderzoek naar drugssmokkel waarin ook Paul Vanden Boeynants werd genoemd. De drugs (heroïne) zat verborgen in diepvrieskippen uit Italië. De bestemmeling was de firma Ghijssels, waarvan VDB meerderheidsaandeelhouder was. Goffinon kreeg de info van Depré, een ambtenaar van het Hoog Comité van Toezicht. Hij zette er onmiddellijk zijn tanden in. Bouhouche assisteerde hem. VDB belde naar zijn vriend Beaurir om te weten hoever het onderzoek stond en dreigde: "J'ai appris qu'un sous-officier fait une enquête contre moi pour des stups, s'il se trompe gars." Daarop werd de Gof gesommeerd het onderzoek stop te zetten. De generale staf gaf het dossier aan adjudant Brams. 

Commandant Paul Calluy, die in januari 1980 chef van de Brusselse BOB werd, verklaart tegenover Guy Bouten het volgende over Vandendaele:

Paul Calluy: "Een secretaris van het CBO, opperwachtmeester Vandendaele die enkele weken voordien zelfmoord pleegde, zou volgens hen [drie rijkswachters waaronder Goffinon] vermoord zijn door collega's omdat hij te veel wist, onder meer over een drugszaak waarbij VDB betrokken was. Het ging om heroïne die via Luxemburg naar ons land was gesmokkeld in een lading bevroren vlees. Ik heb achteraf nooit een bewijs gevonden en heb het verhaal naar het rijk van de mythomanen verwezen."

Bouten: "Een hogere rijkswachtofficier heeft het dossier zelf in handen gehad."

Calluy: "Ik heb in elk geval nooit iets verdachts gezien en blijf ervan overtuigd dat Vandendaele zelfmoord pleegde."

Bouten: "Een ambtenaar van het Hoog Comité van Toezicht die de zaak uitbracht, kreeg dreigtelefoons. Hij was ervan overtuigd dat ze van een rijkswachter afkomstig waren."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Volgens een vraag van Hugo Coveliers aan Guy Goffinon tijdens de Eerste Bendecommissie kwam Vandendaele de drugstrafiek op het spoor door een ander onderzoek:

Het was toch zo dat op het ogenblik dat de heer Vandendaele dood werd gevonden, hij bezig was met onder meer een enquete over gestolen voertuigen die hier werden gestolen en naar het Midden-Oosten werden overgebracht en dat hij naar aanleiding daarvan kennis kreeg van een aantal drugtransporten en daarom met anderen contact zou genomen hebben. Weet u daar iets van?

Het antwoord van Goffinon:

"Non. Vandendaele ne nous a jamais contacté à ce sujet."

Bron: Verslag eerste Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Voor de aanslag op Vernaillen is één van de mogelijke motieven ook de zaak Cogel. Onderzoekers hebben dreigtelefoons ontvangen en kort na de aanslag is het dossier geklasseerd: "Op 10 november 1981 werd de zogenaamde affaire Cogel zonder gevolg geklasseerd."

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

De dood van de heer Luc Vandendaele is toch wel heel anders dan het voorgesteld wordt. Hij was verdorie een van de contactpersonen of medewerker in het onderzoek dat Vernaillen voerde, dus niet op eigen houtje. Tevens gaat het niet alleen over heroïne in kippen maar ook over cocaïne in runderenkadevers (via Sapnje) en hash in slachtafval (ingewanden). En dit in dezelfde periode ongeveer,

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Om het nog eens duidelijk te stellen het gaat over VDB en cocaïne, er zijn ook de andere drugs in fijne vleeswaren. wink Maar in het licht van de Bende van Nijvel is die cocaïnespoor belangrijk omdat zowel Dekaise als heel het Tuna-netwerk en ook Beijer er mee te maken hebben.

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/ver210.png

Al jaren doet men alle moeite om het cocaïnespoor te laten onder sneeuwen en er heroïne van te maken. De 250 geluidsdempers die Dekaise moest maken met bestemming Colombia zal ook wel niets met drughandel te maken hebben volgens de rijkswacht vermoed ik.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

6

Vanden Daele, Vanden Dael, Van den Daele, Van Dael, van Daele, Vandendael, ... enz. enz. enz. Ik lees (zowel hier als elders (zoals in boeken en bendecommissie-documenten)) veel verschillende schrijfwijzes en uiteraard kan er maar 1 juist zijn. De juiste naam was Luc Vandendaele.

Non semper ea sunt quae videntur

7

In de lente van 1978 was de BOB een drugshandel op het spoor gekomen van een Tunesiër. Deze laatste had verdacht veel contacten met een Luxemburgse firma die diepgevroren vlees verhandelde. Het vermoeden bestond dat in dit bedrijf onder het mom van vleestransporten ook drugs verhandeld werden. In de pers dook de naam van een gewezen Brusselse politicus [Paul Vanden Boeynants] op omdat deze Luxemburgse firma ook vlees leverde aan drukbeklante slagerszaken in Brussel [Boucheries Ghysels] waar hij belangen in had.

Vandendaele die werkte voor het Centraal Bureau Opsporingen (CBO) beet zich in het dossier vast. Op 13 maart 1981 pleegde hij zelfmoord in de buurt van zijn woning. De manier waarop, met een kogel in zijn borst, kwam vreemd over. (*) Diezelfde dag werd er ook in zijn bureau ingebroken en de dossiers die hij over deze zaak aangelegd had, werden gestolen. Bij de Luxemburgse firma ging ongeveer gelijktijdig de volledige administratie in vlammen op.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

(*) Heeft er iemand een bron van deze info?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3-11-1981:
https://i.imgur.com/Hy5AFs2.jpg

4-11-1981:
https://i.imgur.com/xUWgK2Z.jpg

11-12-1981:
https://i.imgur.com/4acKmvL.jpg

12-4-1986:
https://i.imgur.com/nCyOJmx.jpg