1

Topic: Luc Vandendaele

Luc Vandendaele was een wachtmeester die op het Centraal Bureau Opsporingen (CBO) werkte. Hij pleegde op 31 maart 1981 in mysterieuze omstandigheden zelfmoord. De dag voor zijn dood informeerde hij een collega: "Ik ben in het bezit van belangrijke documenten, gebeurt er iets met mij, zet dan het onderzoek verder." Later bleek het dossier spoorloos.

Vandendaele was - op eigen houtje en ondanks bevel van hogerhand - bezig met een onderzoek naar drugssmokkel waarin ook Paul Vanden Boeynants werd genoemd. De drugs (heroïne) zat verborgen in diepvrieskippen uit Italië. De bestemmeling was de firma Ghijssels, waarvan VDB meerderheidsaandeelhouder was. Goffinon kreeg de info van Depré, een ambtenaar van het Hoog Comité van Toezicht. Hij zette er onmiddellijk zijn tanden in. Bouhouche assisteerde hem. VDB belde naar zijn vriend Beaurir om te weten hoever het onderzoek stond en dreigde: "J'ai appris qu'un sous-officier fait une enquête contre moi pour des stups, s'il se trompe gars." Daarop werd de Gof gesommeerd het onderzoek stop te zetten. De generale staf gaf het dossier aan adjudant Brams. 

Commandant Paul Calluy, die in januari 1980 chef van de Brusselse BOB werd, verklaart tegenover Guy Bouten het volgende over Vandendaele:

Paul Calluy: "Een secretaris van het CBO, opperwachtmeester Vandendaele die enkele weken voordien zelfmoord pleegde, zou volgens hen [drie rijkswachters waaronder Goffinon] vermoord zijn door collega's omdat hij te veel wist, onder meer over een drugszaak waarbij VDB betrokken was. Het ging om heroïne die via Luxemburg naar ons land was gesmokkeld in een lading bevroren vlees. Ik heb achteraf nooit een bewijs gevonden en heb het verhaal naar het rijk van de mythomanen verwezen."

Bouten: "Een hogere rijkswachtofficier heeft het dossier zelf in handen gehad."

Calluy: "Ik heb in elk geval nooit iets verdachts gezien en blijf ervan overtuigd dat Vandendaele zelfmoord pleegde."

Bouten: "Een ambtenaar van het Hoog Comité van Toezicht die de zaak uitbracht, kreeg dreigtelefoons. Hij was ervan overtuigd dat ze van een rijkswachter afkomstig waren."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Luc Vandendaele

Volgens een vraag van Hugo Coveliers aan Guy Goffinon tijdens de Eerste Bendecommissie kwam Vandendaele de drugstrafiek op het spoor door een ander onderzoek:

Het was toch zo dat op het ogenblik dat de heer Vandendaele dood werd gevonden, hij bezig was met onder meer een enquete over gestolen voertuigen die hier werden gestolen en naar het Midden-Oosten werden overgebracht en dat hij naar aanleiding daarvan kennis kreeg van een aantal drugtransporten en daarom met anderen contact zou genomen hebben. Weet u daar iets van?

Het antwoord van Goffinon:

"Non. Vandendaele ne nous a jamais contacté à ce sujet."

Bron: Verslag eerste Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Luc Vandendaele

Voor de aanslag op Vernaillen is één van de mogelijke motieven ook de zaak Cogel. Onderzoekers hebben dreigtelefoons ontvangen en kort na de aanslag is het dossier geklasseerd: "Op 10 november 1981 werd de zogenaamde affaire Cogel zonder gevolg geklasseerd."

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Luc Vandendaele

De dood van de heer Luc Vandendaele is toch wel heel anders dan het voorgesteld wordt. Hij was verdorie een van de contactpersonen of medewerker in het onderzoek dat Vernaillen voerde, dus niet op eigen houtje. Tevens gaat het niet alleen over heroïne in kippen maar ook over cocaïne in runderenkadevers (via Sapnje) en hash in slachtafval (ingewanden). En dit in dezelfde periode ongeveer,

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Luc Vandendaele

Om het nog eens duidelijk te stellen het gaat over VDB en cocaïne, er zijn ook de andere drugs in fijne vleeswaren. wink Maar in het licht van de Bende van Nijvel is die cocaïnespoor belangrijk omdat zowel Dekaise als heel het Tuna-netwerk en ook Beijer er mee te maken hebben.

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/ver210.png

Al jaren doet men alle moeite om het cocaïnespoor te laten onder sneeuwen en er heroïne van te maken. De 250 geluidsdempers die Dekaise moest maken met bestemming Colombia zal ook wel niets met drughandel te maken hebben volgens de rijkswacht vermoed ik.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

6

Re: Luc Vandendaele

Vanden Daele, Vanden Dael, Van den Daele, Van Dael, van Daele, Vandendael, ... enz. enz. enz. Ik lees (zowel hier als elders (zoals in boeken en bendecommissie-documenten)) veel verschillende schrijfwijzes en uiteraard kan er maar 1 juist zijn. De juiste naam was Luc Vandendaele.

Non semper ea sunt quae videntur

7

Re: Luc Vandendaele

In de lente van 1978 was de BOB een drugshandel op het spoor gekomen van een Tunesiër. Deze laatste had verdacht veel contacten met een Luxemburgse firma die diepgevroren vlees verhandelde. Het vermoeden bestond dat in dit bedrijf onder het mom van vleestransporten ook drugs verhandeld werden. In de pers dook de naam van een gewezen Brusselse politicus [Paul Vanden Boeynants] op omdat deze Luxemburgse firma ook vlees leverde aan drukbeklante slagerszaken in Brussel [Boucheries Ghysels] waar hij belangen in had.

Vandendaele die werkte voor het Centraal Bureau Opsporingen (CBO) beet zich in het dossier vast. Op 13 maart 1981 pleegde hij zelfmoord in de buurt van zijn woning. De manier waarop, met een kogel in zijn borst, kwam vreemd over. (*) Diezelfde dag werd er ook in zijn bureau ingebroken en de dossiers die hij over deze zaak aangelegd had, werden gestolen. Bij de Luxemburgse firma ging ongeveer gelijktijdig de volledige administratie in vlammen op.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

(*) Heeft er iemand een bron van deze info?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Luc Vandendaele

3-11-1981:
https://i.imgur.com/Hy5AFs2.jpg

4-11-1981:
https://i.imgur.com/xUWgK2Z.jpg

11-12-1981:
https://i.imgur.com/4acKmvL.jpg

12-4-1986:
https://i.imgur.com/nCyOJmx.jpg

9

Re: Luc Vandendaele

Zelfmoord van rijkswachter in twijfel getrokken

In gerechtelijke kringen te Brussel is men vastbesloten een aantal onopgehelderde en raadselachtig gebleven misdrijven op te lossen. Die gedachte wordt gesterkt door de recente arrestatie van de 33-jarige in New York geboren Brusselaar Jean-François Buslik.

Meteen pluist het gerecht weer drugdossiers uit, die jaren geleden met veel vraagtekens naar de zolder verhuisden. Ten tijde van de onverkwikkelijke drugaffaire waaraan een rijkswachtofficier en enkele medewerkers hun vingers verbrandden, deden zich immers enkele heel verdachte gebeurtenissen voor, waarover Buslik, die maandag voor de raadkamer verschijnt, aan de tand zal worden gevoeld.

Doodsbedreigingen

Jean-François Buslik gaf toe dat hij het ontstekingsmechanisme leverde om een zwakke bom te doen ontploffen in de koffer van een Peugeot 404 van de Brusselse BOB, in de nacht van 10 op 11 oktober 1981, toen het onderzoek naar de fouten van het Nationaal Drugbureau in volle gang was.

Zie forum voor meer informatie over de bomaanslag » Forum

Drie dagen later werden bij het parket doodsbedreigingen geuit aan het adres van een BOB-adjudant en een ambtenaar die de rijkswachter had ingelicht over een reusachtige smokkel van verdovende middelen, verstopt in bevroren vlees. Eind oktober volgde dan de aanslag op rijkswachtmajoor (nu luitenant-kolonel) Vernaillen in zijn villa te Hekelgem.

Toen onze krant op 3 november 1981 melding maakte van “drugs gesmokkeld in bevroren vlees”, kreeg onze redactie te Brussel ook bedreigingen.

Terwijl enkele topspeurders nu de bestofte dossiers van de zolder halen, herinneren ze zich dat behoudens de BOB-adjudant ook Madani Bouhouche, ex-BOB’er, wist wie de ambtenaar was die zijn stoute schoenen had aangetrokken om de drugsmokkel in bevroren vlees aan te klagen. Vandaar dat Bouhouche over de geuite doodsbedreigingen bij het parket van Brussel zal worden verhoord.

Bovendien valt het speurdersoog thans eveneens op een gebeurtenis die in maart 1981 als een zelfmoord werd beschouwd. Nabij zijn woning in het Oost-Vlaamse Maldegem werd op 13 maart 1981 (enkele maanden voor de feiten met de BOB-auto en de aanslag te Hekelgem), de 30-jarige Luc Van den Daele, eerste wachtmeester van de rijkswacht, dood aangetroffen, een kogel in de borst. Zowel de generale staf als de Gentse onderzoeksrechter kwamen tot het besluit dat de rijkswachter zich van het leven had benomen. Collega’s van Van den Daele, alsmede van de gerechtelijke politie, gingen er evenwel van uit dat de eerste wachtmeester werd vermoord.

Afrekening

Als reden gaf men daarvoor op dat Luc Van den Daele op een heel groot spoor zat in de zaak van het Nationaal Drugbureau van de rijkswacht. Dat spoor leidde regelrecht naar hooggeplaatsten en naar Luxemburg van waaruit drugs, verstopt in bevroren vlees, naar België werden gesmokkeld. Luc Van den Daele, die op eigen houtje zijn onderzoek had ingesteld, achterhaalde wie zo allemaal bij die zwendel was betrokken en hij kende tevens de financiers. Uit hoofde daarvan zijn nu nog collega’s van Van den Daele overtuigd dat hij het slachtoffer is geworden van een afrekening omdat hij te veel wist.

Toen de huls van de dodelijke kogel werd gevonden, lag die niet in de richting waarin zij normaal door het 9mm-pistool weggeprojecteerd. Daarnaast blijft de wijze waarop de onderwachtmeester zich zou hebben gedood, veel vraagtekens oproepen. Van den Daele had zijn wapen in bijna onmogelijke houding moeten nemen. De twijfels over de zelfmoord zijn dan ook blijven bestaan.

Jaren geleden deed het gerucht al de ronde dat Luc Van den Daele werd vermoord, mogelijk zelfs door hetzelfde moordcommando dat BOB-adjudant Goffinon en de toenmalige majoor Vernaillen naar het leven stond. En omdat de Brusselse Amerikaan Buslik opnieuw door de Brusselse onderzoeksrechter Bellemans werd gearresteerd, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het dossier Van den Daele zal worden heropend. Misschien weet ook de ex-BOB’er Bouhouche, die opgesloten zit wegens de moord op Juan Mendez, de FN-handelsdirecteur, meer over de zelfmoord van Luc Van den Daele en wie de opperwachtmeester zinnens was aan de galg te praten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 April 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Luc Vandendaele

Tiens wrote:

Begin 1984 werd er een persoon van het CBO aangehouden omdat hij gevoelige informatie aan het criminele milieu had door gespeeld.

Deze persoon was een ex-collega van Luc Vandendaele.

En blijkbaar was Luc Vandendaele niet de enigste persoon die om het leven kwam door een ‘wanhoopsdaad’. Een andere collega - dan diegene waarover het hierboven in deze post ging - van Luc die de wantoestanden bij het NBD aankaartte kwam in soortgelijke omstandigheden om het leven.

Merkwaardig ook dat niemand van de Bende-auteurs (Geens, Ponsaers, Bouten, Raes, …) hier melding van maakte. Dat hier heel wat relevante namen ontbreken opperde Hilde Geens ook al met de nooit eerder vermelde naam ‘De Vos’. Puur fantasme en uiteraard voor sommigen alweer een naam out of the blue…