Bij de overval Overijse/moord Finné was er ook een Engelse bezoekster op het ogenblik van de feiten. Zij is merkwaardig nooit verhoord geweest? Overval is een afleidingsmanoeuvre geweest om de moord op Finné toe te dekken? Gelet op het feit dat Finné al vermoord was voor de overval begon. Moord van Finné heeft te maken met de sextapes en over geld ivm wapens.

speurder, dat zou een nieuw inzicht zijn, want Finne werd tot op heden alleen gekoppeld aan de piste "staatsveiligheid". 

Ik lees dat er eerst 2 keer gevuurd werd en dat diezelfde schutter toen op hem afliep en het afmaakte met nog eens negen kogels in zijn nierstreek. Klopt deze informatie? Gaat het om 1 wapen? Negen kogels of 9 loden bollen? Door welk wapen is Finne vermoord?

noorderling ik ga kijken met welk wapen het was, het is inderdaad 2 kogels en nadien met 9 kogels in de nierstreek. Vreemd is dat Finné altijd een wapen bij zich droeg en de fatale avond geen wapen? Hij voelde zich al een tijdje bedreigd en na de moord werd 2 maal ingebroken in zijn woning, op zich niets gestolen men was op zoek naar iets.

Voor alle duidelijkheid, Finné werd al eens gekoppeld aan Staatsveiligheid en aan wapenhandel, maar nog nooit eerder aan 'de videoband'. 

Nogmaals, met welk wapen is Finne nou beschoten? Staat deze info al op het forum? Of wordt het beschreven in het boek van de dochter? Betreft het een pistool, de riotgun? Die schiet toch loden bollen? Of met een semi-automaat? Hoeveel patronen passen in het magazijn?

Stel, u moet iemand doden, bijvoorbeeld omdat hij "te veel" weet. Spreekt u dan met hem af op de parking van een warenhuis, nog wel tijdens de drukste openingsuren? Ja, zegt u, want u wilt het op een toevallig slachtoffer laten lijken. Op zich vreemd want de politie pleegt ook naar "toevallige" slachtoffers altijd wel een onderzoek in te stellen. Maar u doet het toch.

Alleen, hoe wilt u dit praktisch uitvoeren? "Ja, Leon, kom om 20.39 uur precies naar de parking. Zorg dat uw horloge gelijkstaat en wacht bij de ingang van de krantenwinkel. Laat uw eigen wapen thuis en ga vooral niet lopen als er toevallig iemand met een riotgun uw richting uit komt."

We gaan ervan uit dat Leon u volkomen vertrouwt en bereid is uw instructies te volgen. Als het dan zo belangrijk is dat u deze man niet mist, gaat u dan eerst in een andere gemeente even een Delhaize overvallen? Stel dat die overval een minuutje uitloopt? Of dat er tussen Eigenbrakel en Overijse een file staat? Of erger nog, een wegversperring? U zou te laat op uw afspraak met Leon komen.

En wat als Leon zelf niet komt? Of te laat? Dan is alle moeite voor niks. Of dat hij wel op tijd komt maar stiekem iemand verteld heeft dat hij een dringende afspraak heeft? Die moet maar naar de speurders stappen en u bent de klos, of anders wel uw opdrachtgever. 

Zou het niet iets eenvoudiger zijn om in plaats van dit ingewikkelde scenario uit te voeren, gewoon bij die mens aan te bellen en hem dood te schieten als hij de deur openmaakt? "Ja, hij had honden", hoor ik u al zeggen. Maar u hebt toch ook al eens een waakhond in een garage doorzeefd, dus dat zal u niet afschrikken. "Ja maar, hij had wapens", werpt u dan misschien tegen. Nu, die had hij ook bij Delhaize kunnen hebben, en als u maar snel genoeg bent (en dat bent u, weten we van andere overvallen), maakt ook iemand met wapens geen kans. Vraag maar aan de politiemensen die in de kogelregen van de Bende van Nijvel het leven hebben gelaten.

"Ja maar, als we hem thuis hadden vermoord, zouden de speurders weten dat we het op hem gemunt hadden! Het mocht niet in de gaten lopen!" De dood van Finné liep ook nu in de gaten. De speurders hebben onderzoek naar hem gedaan en er is een heel pak speculatieve krantenartikelen en forumpublicaties over hem geschreven.

"Ja maar zo is het niet gegaan! We hebben Leon eerst ergens anders vermoord en daarna op de parking gelegd", zegt u nu misschien. Dan hebt u wel onwaarschijnlijk veel geluk gehad dat niemand dit zag op die drukke parking. Of u had een erg goede glazen bol die u voorspelde dat er niemand iets zou zien. En dat niemand Leon kort voor de overval heeft gemist en hierover bij de politie heeft geklaagd. En dat hij zich ondanks zijn wapens en zijn honden zo gemakkelijk liet overmeesteren.

Ja, Finné werd vermoord voor de overval begon. Maar dat gold ook voor de familie van David Van de Steen in Aalst.

Dit land loopt over van sjoemelaars in zwart geld, hondenliefhebbers en wapenfreaks, al of niet van christendemocratische signatuur. Het is statistisch gezien wel niet zo vreemd dat tenminste één slachtoffer van de Bende van Nijvel in deze categorie viel.

16

noorderling wrote:

Nogmaals, met welk wapen is Finne nou beschoten?

Twee schoten uit een 9mm en een schot hagel in de nierstreek.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Was Leon Finné vaste klant in die bepaalde boekenwinkel? Indien ja, dan was dit een vast gegeven in zijn bezigheden en vermoedelijk een zwak punt voor zijn veiligheid.

Trouwens het gedeelte van de parking waar Finné werd gevonden, is helemaal niet druk. Het was een inham van de grote klantenparking, redelijk duister en zeker niet uitnodigend om als Delhaize klant je wagen te parkeren. Ik heb als bewaker (begin '85) uren versleten in m'n wagen op die parking uithoek.

18

En als Leon al langer dood was (en nadien in Overijse "geplaatst" werd - welke drukte? Leo's opmerking is valabel - zie ook de verklaringen van de Britse getuige)? En als er twee (of meer) ploegen waren? En als de boodschap naar de goede verstaander belangrijker was dan de eigenlijke dood van Finné? En wat de statistiek betreft: daar ben ik niet zo zeker van; er zijn wel meer eigenaardigheden onder de slachtoffers dan Finné alleen... gecombineerde en-en-en "kansen" worden al snel heel erg onwaarschijnlijk.

LEO wrote:

Trouwens het gedeelte van de parking waar Finné werd gevonden, is helemaal niet druk. Het was een inham van de grote klantenparking, redelijk duister en zeker niet uitnodigend om als Delhaize klant je wagen te parkeren. Ik heb als bewaker (begin '85) uren versleten in m'n wagen op die parking uithoek.

Dan nog is het een risico om een lijk te dumpen. Want zelfs al is die inham niet druk, is het toch redelijk te veronderstellen dat er mensen passeren als de winkel geopend is. En als er bewakers in die uithoek komen, is het nog riskanter. Tegelijkertijd verklaart de relatief rustige locatie waarom niemand zag dat Finné werd vermoord.

dim wrote:

En als Leon al langer dood was (en nadien in Overijse "geplaatst" werd - welke drukte? Leo's opmerking is valabel - zie ook de verklaringen van de Britse getuige)? En als er twee (of meer) ploegen waren? En als de boodschap naar de goede verstaander belangrijker was dan de eigenlijke dood van Finné? En wat de statistiek betreft: daar ben ik niet zo zeker van; er zijn wel meer eigenaardigheden onder de slachtoffers dan Finné alleen... gecombineerde en-en-en "kansen" worden al snel heel erg onwaarschijnlijk.

De goede verstaander had het ook wel begrepen als Finné thuis was gedood. Een huurdoder neemt geen onnodige risico's. De "eigenaardigheden" onder (andere) slachtoffers (u bedoelt waarschijnlijk Fourez/Dewit, Van Camp) blijken in de praktijk doorgaans gebaseerd op geruchten, of op omstandigheden die als verdacht zijn geïnterpreteerd maar waarvoor even goed andere en redelijkere verklaringen zijn. Ook voor Fourez/Dewit geldt trouwens dat er eenvoudiger methodes bestonden om ze te vermoorden, als het werkelijk uitgekozen slachtoffers waren. Al is dat een ander forumtopic.

Finné, voor zover hij al onderdeel was van een schimmig netwerk, was een te onbelangrijke vis om er een groot theater van te maken. Al die voorbereiding, die manuren, plus het enorme risico om een overval te plegen en in een vuurgevecht met de politie te raken, het willekeurige moorden, waardoor je alles en iedereen achter je aan krijgt. Geen van allen wijst op een complexe afrekening. 

Ben, bedankt voor uw antwoord. De manier waarop Finné is vermoord, 2 x 9mm en 1 schot hagel, past geheel in hoe de bende die avond opereerde. Verder respect voor iedereen die zijn best doet de Bende van Nijvel op te lossen, Wie weet speelt Finné een rol, maar kom dan wel met iets concreets. De missing link tussen Finné en de zware criminaliteit.