1

Topic: ESR-GVP

ESR-GVP staat voor Equipes Spéciales de Reconnaissance-Gespecialiseerde Verkennings Ploegen en was vanaf 1961 de speciale eenheid van de Belgische landmacht. De eerste commandant was R. Tagnon. De eenheid bestond uit 16 teams en ongeveer 120 man. De eenheid was gelegerd in Weiden, daarna in Euskirchen en uiteindelijk in Spich. De eenheid werd in 1994 ontbonden.

Bron: Wikipedia

De Compagnie ESR/GVP (Gespecialiseerde Verkennings Ploegen) wordt officieel opgericht [in 1961] en Major R. Tagnon wordt als eerste Korpsoverste aangesteld. De compagnie bestaat in eerste instantie uit interwapen ploegleden (niet Para) die ten voordele van de divisies werken en van een detachement Paracommando's die kunnen worden ingezet ten voordele van het 1(BE) Corps. De compagnie ESR/GVP wordt achtereenvolgend gestationeerd in:

  • Weiden van 1 september 1961 tot 2 juli 1969.

  • Euskirchen van 2 juli 1969 tot 15 september 1976.

  • Spich van 15 september 1976 tot haar ontbinding op 30 juni 1994.

Bron » www.paracommando.com

Jean Bougerol is nog commandant geweest van deze eenheid toen deze gelegerd was in Euskirchen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: ESR-GVP

Later onder de noemer Long Range Reconnaissance Patrol en vervolgens omgetoverd tot het huidige Special Forces Group.

Servo per Amikeco

Re: ESR-GVP

Voor de oprichting van de ESR-eenheid werden de verkenningen in Zaïre gedaan door speciaal samengestelde groepen voornamelijk bevolkt door Korea-veteranen uit para 3. Die hadden een geheel eigen agenda, waren zeer op hun zelf en voerden de geheime missies uit. Ze waren zeer gewild als huurling, hun kennis van de jungle zowel in Afrika als in Korea was toen zeer waardevol het was één van de weinige westerse eenheden die zulke kennis had en over langere periodes kon overleven in zulke omgeving. Plus ze waren overtuigde anti -communisten, wat hun interessant maakte voor de CIA en hun latere oorlogen in Azië.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

4

Re: ESR-GVP

Bij de Special Forces heeft men de modus operandi van de Bendeovervallen van 1985 bestudeerd. Dat werd aan Guy Bouten door een lid van de Special Forces bevestigd. Er drongen zich volgens hem vijf conclusies op:

  • De overvallen waren niet het werk van militairen. Een militair doodt om te overleven, niet om willekeurig vrouwen en kinderen te liquideren.

  • Bovendien hanteren militairen een erecode en die was toen totaal afwezig. De modus operandi deed wel denken aan de manier van optreden van sommige rijkswachteenheden, zeker als die bemand werden door lui die het extreemrechtse fascistische gedachtegoed van de Groep G aanhingen. (...)

  • De overvallers schoten met riotguns, echte afschrikkingswapens die vooral maximale schade aanrichten. Dus geen precisiewapens die door sluipschutters worden gebruikt om een tegenstander uit te schakelen.

  • De overvallers stelden zich ook heel kwetsbaar op door telkens als cowboys met zijn drieën tegelijk de parking en de supermarkt binnen te vallen. Dat doet men alleen als men er zeker van is dat er geen weerstand zal zijn – in dit geval geen politie of rijkswacht.

  • De rijkswachtpatrouille in Aalst verliet de supermarkt een kwartier voor de overval. Volgens de contactpersoon van Guy Bouten konden alleen rijkswachters zelf daarvan op de hoogte zijn.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: ESR-GVP

Ik ben het in grote lijnen eens met wat hierboven staat. Maar dit geld ook voor rijkswachters die ook militair zijn en zelfs voor gangsters, die hebben ook een code. Tevens in psychologische oorlogvoering gelden andere regels. Figuren als Bourgerol, Calmette of Elnikoff bijvoorbeeld waren er waarschijnlijk in onderlegd, en WNP had volgens mij een deel van zo'n soort training gekregen. Ik weet dat er in de jaren tachtig die technieken aangeleerd werden, wat de Bende van Nijvel doet past perfect binnen het kader van psychologische oorlogsvoering, en die elementen zaten niet in de standaard para opleiding.

Ik heb over de jaren verschillende personen leren kennen met behoorlijk wat gevechtservaring ook leden van ESR en SFG en van gedachten gewisseld over de Bende van Nijvel, zo goed als allemaal vermoeden ze dat de daders of toch zeker de leider iemand is met een militaire achtergrond en gevechtservaring had. Er zijn voorbeelden genoeg van veteranen die zich niet kunnen aanpassen aan het gewone leven die doorslaan en onschuldige burgers doden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: ESR-GVP

Ik denk wel niet dat het hier om een militair met PTSS gaat hoor.

Dat is lang niet hetzelfde en die zullen niet op een berekende manier slachtoffers maken. Dit zit veel dieper. Dit zijn enkele mensen die net als tienduizenden andere (zie IS, Ukraine, Rwanda, Congo, drugskartels,....) in staat zijn om gewoon de trekker over te halen op onschuldigen.

Sommigen van hen hebben misschien later last gekregen van PTSS. Maar dat was zeker niet de oorzaak van het bloeddorstig optreden.

Servo per Amikeco

Re: ESR-GVP

Ja, zeker, ik bedoel maar dat er uitzonderingen zijn op de regel.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.