61

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Ik blijf het raar en belachlijk vinden dat men in deze steengroeve is gaan duiken. Ieder plekje en voorwerp is in kaart gebracht in deze steengroeve want er wordt dagelijks in gedoken.

http://www.duiken-in-belgie.com/images/lokaties/cosyns_plan_small.jpg

http://www.duiken-in-belgie.com/images/lokaties/cosyns.jpg

62

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Er moet toch materiaal voorhanden zijn waarmee wij (of iets/iemand) zelf eens een kijkje op die bodem kunnen nemen?

63

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Onlangs hebben een paar duikers gevraagd om daar eens te mogen duiken en het werd direct geweigerd. De brandweer van Nijmegen heeft een klein pijlbootje waar ze tot 50 meter diep kunnen pijlen wat er op de bodem ligt. Ik heb al een paar keer een mail gestuurd maar telkens zonder reactie. Tot nu toe hebben ze overal gezocht en gegraven en gedoken behalve in de verlaten steengroeve van Lessines.

Met een dregmagneet kun je gemakkelijk een auto dedecteren onder water.

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Misschien met een goede fishfinder?

65

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

kenza wrote:

Met een dregmagneet kun je gemakkelijk een auto dedecteren onder water.

Lijkt mij zeker het proberen waard. En waarom zou je daarvoor om toestemming vragen? Als 't zo verlaten is dan lijkt 't mij niet echt een probleem. Trouwens wat is het risico, een boete?

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Jammer genoeg heb ik enkel de voorpagina en missen we dus nog de rest van het artikel op pagina 5. Kan iemand dit artikel ergens op de kop tikken?

Het Laatste Nieuws | 25 februari 1987

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/05//15080505241314738713489126.jpg

Ik heb de rest van het artikel gevonden. Hierbij het vervolg van blz. 1 van het artikel van Het Laatste Nieuws van 25 februari 1987:

Men hoopte op de bodem van de steengroeve de Golf GTI te vinden, die op 9 november 1985 door de Bende van Nijvel werd gebruikt na de moordpartij in de Delhaize te Aalst, ofwel een BMW die door de zogeheten Bende De Staerke bij verscheidene postovervallen werd 'ingezet'.

Bij de speurtocht werd gisteren voor het eerst ook een onderwatercamera van de Zeemacht gebruikt, die beelden doorstuurt naar een monitor op een bootje. Wordt een auto op de bodem opgemerkt dan brengen duikers kabels rond het voertuig aan en wordt het vervolgens door een Puma-helikopter op het droge gehesen. Dat was gisteren dus nog niet het geval. In januari [1986] werd trouwens ook al eens een week lang tevergeefs naar de bodem van de steengroeve gedoken.

Dat men tot dusver nog niets heeft gevonden is niet zover wonderlijk. Het te onderzoeken oppervlak is zeer groot en het is uiterst moeilijk werken onder water. De diepte in de steengroeve varieert van 35 tot 80 meter. "Al op 25 meter diepte ziet ge omzeggens geen steek meer voor de ogen", zo weet een korporaal-duiker te vertellen. "Als het zand op de bodem ook nog wordt omgewoeld 'gaat het licht helemaal uit' en is het louter zoeken op de tast".

De speurtocht met de onderwatercamera die heel wat gevoeliger is dan het menselijk oog was gisteren ook een maat voor niets. Er moet trouwens zeer voorzichtig te werk gegaan worden want op de bodem is het een jungle van takken, beton en ander afval. Op de middag geraakte de camera zelfs gekneld op de bodem en moesten duikers naar beneden om het euvel te verhelpen.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/17//15081708551414738713514359.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 februari 1987

Ook in de Franstalige pers werd, weliswaar met de nodige drama, over deze duikwerkzaamheden geschreven:

On joue à James Bond dans une carrière près de Lessines

De toute beauté, impressionnant. Pour celui qui découvre cette ancienne carrière d’où furent jadis extraites des millions de tonnes de porphyre, le paysage est à la fois prestigieux et superbe. Il faut imaginer un cirque lunaire, un cratère encerclé de falaises plongeantes au pied desquels miroite, sous le soleil une eau bleue, verte turquoise.

C’est dans ce décor de film que les plongeurs du 11e Génie, une unité basée près d’Anvers, recherchent depuis lundi matin et jusqu’à ce vendredi, un de ces indices qu’on attend pour relancer l’enquête sur les tueries du Brabant Wallon. Selon certains recoupement, une voiture rapide, BMW ou Golf GTI, utilisée lors de la tuerie d’Alost le 9 novembre 1985, pourrait avoir été précipitée du haut de ces falaises par les tueurs en fuite.

Dans une eau glaciale, une poignée d’hommes acharnés à découvrir la vérité plongent, plongent et plongent encore. Un travail impossible. Selon les plongeurs habitués de l’endroit, les fonds sont habituellement à 30 ou 40 mètres, pour atteindre à certains endroits des profondeurs difficilement accessibles de 80 mètres. Avec leur carrières sous-marines et leur détecteurs de métaux ultra-puissants, les plongeurs utilisent un des matériel les plus sophistiqués disponibles en Europe. Mais après une dizaine de journées de plongées, et à l’exception d’une portière de Golf remontée mardi à la surface, les résultats n’ont rien d’encourageant.

Vers 15 heures, mercredi, on a bien vu un hélicoptère Puma, appartenant à la Gendarmerie, plonger vers la surface de l’eau de la carrière inondée. Brefs moments d’espoirs dans le public très nombreux. Les pales rasent l’eau, des … sont sortis, le spectacle, une nouvelle fois, est de toute beauté pour les badauds qui croient suivre la scène d’un nouveau James Bond … Jusqu’à ce qu’on apprenne qu’il s’agissaient d’un exercice. Au cas où il faudrait retirer une Golf de cette carrière, les gendarmes veulent savoir comment utiliser leur matériel.

Témoignages et recoupements

Il y a environ huit semaines [november 1986], un suspect détenu à Termonde a confié qu’il avait entendu dire qu’on avait jeté une voiture – peut-être utilisée par les tueurs – dans une carrière. Interrogé, un second suspect confirma qu’il avait entendu le même bruit et précisait que cela se passait dans les environs de Lessines. Un troisième suspect se souvenait approximativement de la date, celle de la tuerie d’Alost. Les enquêteurs épluchèrent alors les PV dressés dans les environs de Lessines et découvrirent qu’un habitant de Ath avait prévenu la police de Lessines qu’une large flaque d’huile flottait à la surface de la carrière inondée qu’utilisaient les plongeurs de l’EPSM, preuve, sans doute, qu’on venait d’y balancer une voiture. C’en était assez pour mobiliser le 11e Génie de Burcht, dont le professionnalisme, hier après-midi, était presque aussi beau à observer que les site sauvage.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/17//15081708551514738713514361.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/17//15081708551414738713514360.jpg

Bron: Gilbert Dupont - La Dernière Heure | 26 februari 1987

Uit de bovenstaande artikels kunnen we afleiden dat een eerste keer gedoken werd in januari 1987 en een tweede keer, gedurende meerdere dagen, in de week van 23 februari 1987. Daarbij zou een onderwatercamera en een metaaldetector gebruikt zijn. Buiten het opvissen van een deur van een Golf was het resultaat van de duikoperatie vruchteloos geweest.

Indien de informatie van Gilbert Dupont correct is, werd in de steengroeve gezocht naar een Golf GTI of een BMW op basis van de volgende informatie:

  • een eerste verdachte die vastzat in Dendermonde (dus iemand van de Bende De Staerke) geeft in november 1986 [!] de informatie dat hij heeft horen zeggen dat een auto in een steengroeve gedumpt werd;

  • na ondervraging zou een tweede verdachte bevestigd hebben dat ook hij dit heeft horen zeggen en zou deze aangegeven hebben dat het in de buurt van Lessen was;

  • een derde verdachte herinnerde zich ongeveer de datum van het dumpen, nl. die van de overval van Aalst;

  • de speurders (vermoedelijk dus de Delta-speurders) hebben toen alle PV’s opgevraagd uit de omgeving van Lessen;

  • tussen deze PV’s zat een getuigenis van een inwoner uit Ath die de politie verwittigd had dat er een olievlek dreef op het wateroppervlak van de steengroeve die gebruikt wordt door de duikers van het EPSM. Die olievlek kon wijzen op het feit dat er kort daarvoor een auto in het water gedumpt geweest is.

67

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Merovinger, heel erg bedankt.

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Freediving in Lessines » YouTube

69

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Ik had al een paar aanwijzingen op het forum geplaatst die in de richting van de steengroeve van Lessines wijzen. Maar dankzij het artikel van Merovinger hierboven ben ik er meer en meer van overtuigd dat de Golf GTI van de overval in Aalst in de verlaten steengroeve van Lessines ligt.

PS: Eenhoorn, het filmpje dat je gepost hebt is niet de juiste steengroeve maar de steengroeve waar er bijna alle dagen in gedoken wordt. De verlaten steengroeve is verboden terrein.

Re: Volkswagen Golf GTI: 1985

Klopt Kenza, maar mag ik het filmpje wel koppelen aan de post van Merovinger?