Nieuw boek van Lars Bové over de Staatsveiligheid. Vanaf donderdag beschikbaar » www.lannoo.be

2

Bedankt voor de tip!

Het eerste boek dat een helder inzicht geeft in de werking van de Staatsveiligheid, boordevol nooit gepubliceerd materiaal.

Over het boek

Net nu inlichtingendiensten wereldwijd in de vuurlinie staan, doet een bekroonde onderzoeksjournalist een boekje open over de Staatsveiligheid. Belgiës meest geheime overheidsdienst heeft veel meer te verbergen dan we vermoeden.

De Staatsveiligheid duldt geen pottenkijkers. Meer heeft Lars Bové niet nodig om een jaar lang op onderzoek te trekken doorheen de duistere wereld van spionnen en cyberterreur. Nooit eerder verscheen zo'n helder beeld van de overheidsdienst waarvan zelfs onze politici nauwelijks iets afweten.

Bové ontrafelt de cultuur van geheimhouding en doet gaandeweg verbazende ontdekkingen. De Staatsveiligheid moet ons meer dan ooit beschermen tegen jihadisten en andere terreurdreigingen, maar vormt tegelijk een bedreiging voor zijn eigen burgers.

Over Lars Bové

Lars Bové is al elf jaar journalist bij de krant De Tijd. Hij legde talloze fraudezaken bloot, waarvoor hij meermaals bekroond werd. Bové is lid van het internationale netwerk, dat de beste onderzoeksjournalisten van de wereld bijeenbrengt. Hij doceert gerechtsjournalistiek en is regelmatig te gast in nieuwsprogramma's.

Technische info

EAN 9789401422826
Beschikbaar: In productie
Formaat: 14cm x 21cm
Verschijningsdatum: 21/04/2015
Afwerking: Paperback
Aantal pagina's: 240
NUR omschrijving: Mens en maatschappij algemeen
Uitgever: Uitgeverij Lannoo

http://www.lannoo.be/sites/default/files/generated/images/book/cover/9789401422826.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Twee nieuwsberichten naar aanleiding van het boek:

Nieuws » Staatsveiligheid gaat met informanten over de schreef
Nieuws » "Bescherming van staatshoofden en vips één grote knoeiboel"

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De chauffeurs die voor deze opdrachten worden ingezet zijn er ook niet altijd blij mee. Ze hebben geen enkele opleiding en moeten soms in konvooi rijden waarbij de fedpol in code 3 rijdt (prioritair). Daarnaast voelen ze zich een sitting duck aangezien ze als chauffeur van de vip-wagen het eerste doelwit zijn en dat in een ongepantserde wagen terwijl er soms een begeleidend voertuig van de VSE aanwezig is.

Men doet dit al jaren trouwens. Je kan ook gerust eraan toevoegen dat de close protection diensten van andere instellingen zoals de NAVO of de Europese Commissie, vaak professioneler overkomen dan hun collega's van de VSE. Soms alleen al door kledij of wapens. Zo heeft de VSE de slechte gewoonte om holsters te gebruiken die niet gemaakt zijn voor concealed carry en kogelwerende vesten die té dik zijn om onder kledij te dragen.

Dus als je een konvooi ziet waarvan de mooie wagens geen blauwe lichtjes gebruiken, check dan de nr plaat. als er een limo dienst betrokken is, dan gebruikt men TXL platen. (Taxi)

In de informantenwerking gebeurt het vaak dat informanten geen nr krijgen en dus ook niet officieel te boek staan. De bekomen inlichtingen kunnen dus onder gelijk welke nummer worden toegevoegd.

Heb het boek nog niet in huis. 

PS: foto in 1 van de artikels is niet de VSE maar de Federale Politie (Paleis bewaking)

Servo per Amikeco

Die foto was denk ik in Het Nieuwsblad gebruikt.

Persoonlijk vind ik dat de VSE al aan genoeg regels gebonden is. De close protection moet inderdaad onder een gereglementeerde en duidelijke eenheid vallen. Veiligheid kost geld. CP werk moet worden uitgevoerd door mensen die hierop regelmatig getraind worden, intensieve training in gewapend en ongewapend gevecht en dit met regelmatige recyclage. Ze moeten ook de juiste middelen hebben zoals lichte maar degelijke kogelwerende vesten en goed wapentuig. De wapens zit bij de VSE wel goed.

Bij CP gebruikt men 9mm pistolen maar ook de FN P90 machinepistolen met cop killer munitie. In het verleden werden altijd al inlichtingenofficieren ingeschakeld in de CP. Het grote nadeel van die mensen in te schakelen is dat ze vaak al jaren geen training meer gehad hebben mbt CP en dat ze terwijl ze CP werk doen, hun eigen taken blijven liggen natuurlijk. Dus niet alleen de kwaliteit van CP werk kan hieronder lijden maar ook die van hun inlichtingenwerk.

Het CP werk heeft nood aan een goed controle systeem en duidelijke bevoegdheden, maar echter het inlichtingenwerk, is volgens mij beter iets dat in de schaduw blijft. Men heeft al te veel regels die de VSE beperken. Ze zijn onderbemand en bevinden zich in de Spy-Capital van de wereld, met het hoogst aantal buitenlandse spionnen per vierkante km! Hoe kunnen zij het effectief opnemen tegen terroristen, maar ook tegen diensten zoals de GRU of de Mossad die niet onderhavig zijn aan wetgeving?

Het is onbegonnen werk. Buitenlandse diensten hebben onbeperkte budgetten en middelen om hun doelen te bereiken terwijl wij afhangen van een oubollig bureaucratisch gerichte ambtenarij die met de handen op de rug gebonden en één houten been moet proberen de borden draaiende te houden...

Servo per Amikeco

» www.radio1.be/

Enige jaren geleden had men een poging ondernomen om de tekorten in CP aan te vullen. Een nieuwe functie werd gemaakt: Assistent Inspecteur op de buitendiensten. Als A-INP zou je niet over een graduaat diploma moeten beschikken en zo stond de poort open voor tal van geschikte mensen zoals ervaren para's of Politieinspecteurs en mensen uit de private bewaking met uitstekende capaciteiten.

Echter zijn de aanwervingen beperkt gebleven. Er is nu een vast kader A-INP mensen in de CP, in regel heeft elk team de leiding van een volwaardig INP. Het was een goede stap in de juiste richting, maar niet genoeg.

Servo per Amikeco

8

Het boek krijgt blijkbaar heel wat aandacht in de pers » Nieuws

Als er iemand het boek al heeft gelezen of aan het lezen is, mag je altijd je opmerkingen of interessante passages delen. Ik vraag me vooral af of er ook over de WNP-affaire gesproken wordt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Ben wrote:

Het boek krijgt blijkbaar heel wat aandacht in de pers.

Bizar. Terwijl de pers in alle talen zwijgt over het boek van Gérald Damseaux, ex-agent van de staatsveiligheid, die nog wel wat andere echte vuile was beschrijft over de staatsveiligheid. Maar dat zal wel te gevoelig liggen zeker?

10

Ik heb zo de indruk dat dit boek (de geheimen van de Staatsveiligheid) terug doorgestoken kaart is om de andere boeken die recent zijn verschenen in de schaduw te zetten. En dat boek maar om één reden zoveel aandacht krijgt en dat is om de staatsveiligheid wat meer middelen te geven.